Taiteellisen jatkotutkintoni tutkimusmetodi ja tutkielma

Imitation, Assimilation, Innovation

                      Taiteellinen jatkotutkintoni pohjaa pääasiassa kokemukselliseen tutkimukseen. Pohdin kommunikaation ja instrumentinhallinnan kehitystä ja keskinäistä suhdetta henkilökohtaisesta näkökulmasta. Trumpetisti Clark Terryn [1]jazzmuusikoiden keskuuteen tuoma Imitation, Assimilation, Innovation -metodi[2] on tutkimukseni keskeisimpiä toteutusmenetelmiä. Tällä metodilla kuvataan jazzmuusikolle tärkeää kolmivaiheista oppimisprosessia. Imitation -vaiheessa mallinnan perinteeseen pohjaavia jazzmusiikillisia ilmiöitä korvakuulon ja transkription kautta. Assimilation -vaiheessa pyrin sisäistämään mallintamani ilmiöt omaan soittooni Innovation -vaiheessa tarkoitukseni on luoda kahden ensimmäisen vaiheen pohjalta itselleni uutta persoonallista sanavarastoa ja musiikillisia työkaluja, jotka sisältävät mahdollisuuden parempaan kommunikaatioon ja instrumentinhallintaan.

 

Tutkielma

Tutkielmani peilaa instrumentin hallinnan suhdetta jazzilmaisuun. Tutkimuskysymykseni on, miten rumpusetin neljä peruslyöntiä, rudimentit sekä näistä yhdistelevät erilaiset tekniset konseptit, kuten Moeller Stroke soveltuvat konserttisuunnitelmani luomassa taiteellisessa kehyksessä jazzmusiikilliseen ilmaisuun? Aiemmin mainitsemani ja alaviitteessä sivulla kuusi lyhyesti avaamani rummunsoiton neljä peruslyöntiä ja Moeller Stroke, sekä muutamat johdannaiskonseptit ovat vakiinnuttaneet paikkansa instrumentinhallintaan liittyvässä keskustelussa ja niistä on tullut osa nykyrumpalin työkalupakkia. Instrumentinhallintaa ei kuitenkaan ole mielestäni vielä tarkasteltu nimenomaan osana taiteellisia kokonaisuuksia. Kuitenkin hyvällä instrumentinhallinnalla on mahdollista luoda persoonallinen ja fyysisesti sujuva, taiteellista ilmaisua palveleva soittotapa ja oma musiikillinen identiteetti.

Tutkielmassani nostan esiin tärkeimmät tekemäni havainnot tavoista harjoitella rumpujensoittoa konserttieni luomassa taiteellisessa viitekehyksessä. Esittelen rummunsoiton neljä peruslyöntiä, Moeller -tekniikan ja muita teknisiä sovelluksia ja havainnoin harjoitteluani. Tutkin erilaisten teknisten lähestymistapojen soveltuvuutta jazzmusiikin harjoitteluun rumpusetillä.  Tulen esittämään omalle soittotavalleni luotuja Imitation, Assimilation, Innovation -menetelmällä reflektoituja teknisiä ratkaisuja ja lähestymistapoja. Instrumentinhallintaa tutkiessani tulen kehittämään jazzrumpusetin soittoa varten myös liikeanalyysiä, jossa käytän apuna mm. hidastettua videokuvaa. Liikeanalyysi pohjaa neljään peruslyöntiin, kehon mekaniikkaan ja anatomiaan. Kehon mekaniikan ja anatomian opiskeluun tulen tarvitsemaan alaan liittyvää asiantuntemusta ja kursseja mahdollisesti Sibelius-Akatemian kurssitarjonnan ulkopuolelta. Kirjoitan tutkielmani englanniksi ja haluan esittää tutkielmani tärkeimmät havainnot videokuvan muodossa tarkoitukseen soveltuvalla verkkoalustalla, koska tavoittelen tutkinnollani myös kansainvälistä näkyvyyttä.


Takaisin tutkimuskysymyksiin

Takaisin etusivulle