Om prosjektet Jording med (blå)leire
(2025)
author(s): Sigrid Espelien
published in: Research Catalogue
I doktorgradsprosjektet Jording med (blå)leire har jeg jobba med kunstneriske prosesser og øvelser som knytter oss tettere på blåleira i landskapet. Gjennom seks års utdannelse innenfor det keramiske kunstfeltet og kunsthåndverk2 ble vi aldri introdusert for leire ute i naturen som en del av undervisningen. Vi lærte å lage forskjellige leirer ved hjelp av råstoffer som kaolin, kvarts, pipeleire og chamotte fra innkjøpt pulver i sekker blandet med vann, men var aldri ute og gravde leire og prosesserte denne selv. Vi jobbet med importerte leirer der sintringsintervall, grovhetsgrad, farge etter brenning og krymp-prosent var printet på plastpakningen. Leirene var homogene og klare til å modellere med, og man kunne stole på at den alltid var lik fra pakke til pakke. Keramikk- og kunstfeltets gjengse oppfattelse av leire som et stabilt universelt materiale, som er relativt lik uansett hvor man kjøper den fra, blir i dette prosjektet satt i kontrast til det spesifikke og skiftende i landskapet, leira og menneskene involvert. Denne situerte kunnskapsproduksjonen i det kunstneriske doktorgradsprosjektet er et av de potensielle bidragene til fagfeltet.
Utendørs keramikk
(2025)
author(s): Sigrid Espelien
published in: Research Catalogue
Brent blåleire fra Feiring bruk avdeling Kulmoen, opprinnelig fra Alnabru, blandet med sagflis fra KHiOs treverksted, chamotte og breavsetningssand. Del av relieff til kunst i offentlig rom oppdrag, som feilbrente. Her kuttet igjennom med diamantsag på KHiOs keramikkversted.
Koppesamarbeid med Anne Line Sund
(2025)
author(s): Sigrid Espelien
published in: Research Catalogue
24.11.2024 og 04.01.2024 Deler av samtale under samarbeid om å lage kopper på verkstedet til Anne Line Sund på Nesodden.
Samtale med Arely Amaut og Tatjana Kolpus
(2025)
author(s): Sigrid Espelien
published in: Research Catalogue
Denne siden har utdrag fra en samtale og er en refleksjon av et samarbeid jeg hadde med Tatjana Kolpus og Arely Amaut fra 24. mai til 7. juni 2024. Vi ville utforske måter å tilnærme oss leirelandskapene med respekt og gode intensjoner, basert på praksiser og kosmologier fra våre forskjellige bakgrunner. Arely og jeg besøkte alle leirelandskapene og ble enige om å konsentrere oss om Bryn ved Alnaelva. Vann og elver og dens betydning for forskjellige lokalsamfunn i Lima er noe Arely jobber med i sin egen praksis, og hun har mange erfaringer og kunnskap å dele.