Denne siden inneholder foto- og lyd-dokumentasjon av leirevandringene som er en del av det kunstneriske resultatet av det kunstneriske doktorgradsprosjektet "Jording med (blå)leire".
/
This page contains photo and audio documentation of the clay wanderings, which are part of the artistic outcome of the artistic doctoral project "Grounding with (Blue) Clay."
Denne siden inneholder fotodokumentasjon av refleksjonshylla på biblioteket på Kunsthøgskolen i Oslo. Hylla inneholder objekter i keramikk, leire og andre materialer som har vært viktige for utviklingen av det kunstnersike doktorgradsprosjektet "Jording med (blå)leire", og objektene kan håndteres. Alle objektene leder til en hypertekst på research catalogue.
/
This page contains photo documentation of the reflection shelf at the library of the Oslo National Academy of the Arts. The shelf contains objects made of ceramics, clay, and other materials that have been important in the development of the artistic doctoral project "Grounding with (blue)clay," and the objects can be handled. Each object links to a hypertext on research catalogue.
Denne siden inneholder fotodokumentasjon av utstillingen "Jording med (blå)leire" på ROM for kunst og arkitektur 13. september til 13. oktober 2024, som var en del av det kunstneriske resultatet i det kunstneriske doktorgradsprosjektet med samme tittel.
/
This page contains photo documentation of the exhibition "Grounding with (blue)clay" at ROM for Art and Architecture, held from September 13 to October 13, 2024. The exhibition was part of the artistic outcome of the artistic doctoral project with the same title.
Denne siden inneholder fotodokumentasjon av kunstnerisk resultat i form av leirevandringer og utstilling på ROM for kunst og arkitektur samt den fysiske delen av refleksjonen på biblioteket på Kunsthøgskolen i Oslo. Det er også lyddokumentasjon av to leirevandringer.
/
This page contains photo documentation of the artistic result, including clay wanderings, the exhibition at ROM for Art and Architecture, and the physical reflection shelf at the library of the Oslo National Academy of the Arts. There is also audio documentation of two clay wanderings.
Denne siden har utdrag fra en samtale og er en refleksjon av et samarbeid jeg hadde med Tatjana Kolpus og Arely Amaut fra 24. mai til 7. juni 2024. Vi ville utforske måter å tilnærme oss leirelandskapene med respekt og gode intensjoner, basert på praksiser og kosmologier fra våre forskjellige bakgrunner. Arely og jeg besøkte alle leirelandskapene og ble enige om å konsentrere oss om Bryn ved Alnaelva. Vann og elver og dens betydning for forskjellige lokalsamfunn i Lima er noe Arely jobber med i sin egen praksis, og hun har mange erfaringer og kunnskap å dele.
Disse objektene representerer utforskningen jeg har gjort på Senstad gård på Nes i Innlandet, men også utstillingen Å lese en murstein, som har vært formende for den videre utviklingen av prosjektet. Både hvordan jeg ser på det keramiske og leireprosessene i prosjektet, arkivet og kunsten.
Sosial keramikk er kopper, beholdere og tallerkener som er laget av blåleire og brunleire fra leirelandskaper jeg har jobbet i som en del av prosjektet Jording med (blå)leire.
Denne plastposen fra Hana & Holmens potterier med bittelitt blåleire i, fikk jeg av keramikeren Marit Tingleff1 under et besøk hos henne på Hønefoss høsten 2022. Hana & Holmens Potterier var basert i Sandnes der de hadde pottemakeri, men også utvant, prosesserte og solgte blåleire til skoler og keramikere fra før andre verdenskrig til 2012.
Dette er startsiden til det kunstneriske doktorgradsprosjektet "Jording med (blå)leire" av Sigrid Espelien, Kunst og Håndverksavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo
Landaktig poesi/Poetics of landness/Tiémpo de las tierras er en pågående samarbeids- og utvekslingsplattform mellom Stacy Jo Scott (OR, USA), Arely Amaut (Cusco, Peru) og Sigrid Espelien (Oslo, Norge).
Brent blåleire fra Feiring bruk avdeling Kulmoen, opprinnelig fra Alnabru, blandet med sagflis fra KHiOs treverksted, chamotte og breavsetningssand. Del av relieff til kunst i offentlig rom oppdrag, som feilbrente. Her kuttet igjennom med diamantsag på KHiOs keramikkversted.
I doktorgradsprosjektet Jording med (blå)leire har jeg jobba med kunstneriske prosesser og øvelser som knytter oss tettere på blåleira i landskapet. Gjennom seks års utdannelse innenfor det keramiske kunstfeltet og kunsthåndverk2 ble vi aldri introdusert for leire ute i naturen som en del av undervisningen. Vi lærte å lage forskjellige leirer ved hjelp av råstoffer som kaolin, kvarts, pipeleire og chamotte fra innkjøpt pulver i sekker blandet med vann, men var aldri ute og gravde leire og prosesserte denne selv. Vi jobbet med importerte leirer der sintringsintervall, grovhetsgrad, farge etter brenning og krymp-prosent var printet på plastpakningen. Leirene var homogene og klare til å modellere med, og man kunne stole på at den alltid var lik fra pakke til pakke. Keramikk- og kunstfeltets gjengse oppfattelse av leire som et stabilt universelt materiale, som er relativt lik uansett hvor man kjøper den fra, blir i dette prosjektet satt i kontrast til det spesifikke og skiftende i landskapet, leira og menneskene involvert. Denne situerte kunnskapsproduksjonen i det kunstneriske doktorgradsprosjektet er et av de potensielle bidragene til fagfeltet.
Denne leira og beholderen representerer blåleire som en del av byggeplasser og byggenæringen i prosjektet. Denne lokasjonen er et interessant ikke-sted1 i et trafikknutepunkt på Økern, der det er overraskende å finne leire.
Denne leira og beholderen representerer blåleire som en del av et elvelandskap med en teglindustrihistorie i prosjektet.
Leirelandskapet på Bryn består av tre forskjellige leirelandskap.
De to ocarinaene (keramikkfløytene) representerer samarbeidet med keramikkbandet LAIR fra Jatiwangi, Indonesia, som var i Norge i april 2022 som en del av deres World terracotta Tour. LAIR som er en del av Jatiwangi Art Factory er en av de kunstneriske referansene og en stor inspirasjon til prosjektet "Jording med (blå)leire". Kunstnergruppa bruker kollektive prosesser som musikk, keramikkworkshops, seminarer, utstillinger og konkurranser, ofte med lokal leire som en del av det grunnet kollektivets lokasjon i en takteglproduserende landsby, til å jobbe lokalpolitisk med tematikker som forurensing, samhold og landrettigheter.
Jeg drar til Hønefoss for å intervjue keramikerpioner Marit Tingleff i hennes hjem og verksted om veien til å bli kunstner, blåleire og alt mulig annet.
Dette er startsiden til det kunstneriske doktorgradsprosjektet "Jording med (blå)leire" av Sigrid Espelien, Kunst og Håndverksavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo