Luento 4.2.2

VÄLITTÄJÄT

Modulaatio: Messiaanisesti


Talonpidon taidon täytyy olla hyvä järjestys talossa. Politiikan tulee pyhittyä kristillisen teologian kautta, se otetaan pois ihmisen käytöstä. Asiat tulevat löytymään paikoiltaan, tämän on oltava hyvä järjestys. Ekonomian on pakko olla hyvä, kun asiat löytyvät paikoiltaan. Kristinuskossa tämä hyvä järjestys tulee olemaan Jumalan suuri suunitelma, Jumalan kätketty mysteeri.

Tämä yhteisö, messiaaninen yhteisö ekonomia, tullaan määrittämään taloudenpidon termein, ei politiikan termein. Jumalan mysteerillä on oltava ekonomiansa, tietty hyvän järjestyksen periaate, jossa kaiken aineksen on järjestyttävä oikealla tavalla. Kristuksen tarkoituksen on toteutettava jumalan ekonomiaa, hyvää järjestystä.

Maailman on oltava valmiiksi kirjoitettu, ja sitä on voitava vain tulkita. Ekonomiasta on tultava strategisesti tärkeä tekijä pyhän kolminaisuuden toiminnalle. Kristinuskon on tuotava muutoksen idea, miten jonkun on voitava muuttua joksikin toiseksi.

Miten se joka olisi muuttuisi ei-olevaksi. Maailmasta on tultava jostakin, se on oltava luotu. Maailman on voitava tulla tyhjästä, ja mahdollistaa luomiskertomuksen. Kristinuskoa ei tulisi voida hävittää, koska se ei saa olla kiinni kulttipaikoista, vaan kiinni ihmisistä; kuten dinonysiinen, kiinni avoimista paikoista.

Kuten hyvä isän on voitava delegoida, jumalan tulee voida luovuttaa ihmisten hallinnan, historian hallinta Kristukselle. Oikonomia on alettava merkitä ylösnousemuksen järjestystä. Ihmisen maailman tulee olemaan kokemuksen, epätäydellisen tiedon piiri. Jumalan siirtyessä ihmisen maailmaan, ihmisen kyky toimia, tulee menettää täysin. Ihmisen toiminta tulee kaapata jumalan talouden, jumalallisen johdatuksen piiriin. Profanaatio. Paavalin mysteerin ekonomia on käännyttävä ekonomian mysteeriksi. Kolmiyhteys tulee tapahtuman talonpidon ei metafysiikan termein. Kristillinen teologia tulee edellyttää hallintaa jonka on oltava teologis-taloudellista hallintaa.

Teologis – poliittinen vallan harjoittaminen. Taloudessa on oltava kyky tappaa, jonka tulisi olla hiljaista ja näkymätöntä, välittynyttä. Hallinto modernissa tulee olemaan enkeleiden – ministerien toiminnan paikka. Politiikan ongelma ei saa olla suvereenilla vaan hallinassa, ei jumalalla vaan enkelillä, ei kuninkaalla vaan virkamiehellä, ei lailla vaan poliisilla. Joka paikassa tulee olemaan valtaa, hallintoa ja ohjausta. Enkelit tulevat ohjaamaan ihmisten toimintaa. Jumala hallitsee maailmaa käytännössä. Valta tulee toimimaan välittäjien kautta. Yksilön tavoittellessaa omaa etuaan, niin hänen samalla tulee tuottaa enemmän hyötyä yhteiskunnalle, kuin hän tuottaisi jos tarkoituksellisesti työskentelisi yhteiskunnan edun eteen. Tämä siitä huolimatta, että yhteisen hyödyn tuottaminen ei tule olemaan yksilön tarkoitus. Tämä mekanismi tulee olemaan ikäänkuin “näkymätön käsi”, joka tulee ohjaamaan ihmisiä tuottamaan etua yhteisölle.

Enkelin tulee olla Jumalan tahdon ilmoittajana esiintyvä taivaallinen henkiolento. Enkelit tulevat toimimaan joko Jumalan sanansaattajana, jolloin enkelit tuovat ihmisille ilmoituksia Jumalalta, tai taivaallisena hoviväkenä tai sotajoukkona. Uskonnon vastakohta ei tule olemaan epäusko, silloin jumalan kieltäminen kuuluisi uskonnollisen sisään, jolloin se pitäisi eroa tärkeänä. Vastakohta tulee olemaan huolettomuus, piittamatomuus erosta. Ei ateismi, joka olisi eron tunnustaminen. Vaan huoleton suhtautuminen. Hajamielisyys, sen maallistaminen ei tule kiinnittämään huomiota ihmisten ja jumalten välille. Tällöin lähtökohtana tulee olemaan taide, eli leikki. Lopputulos ei tule olemaan nautinto, vaan leikki.