Röst, Gestaltning & Kyrkorummet

(lektion 4)


tisdag 16/5


Under vårt sista tillfälle denna terminen avslutar vi med att låta våra röster och kroppar möta kyrkorummet med syfte att finna rum i oss själva som vi ännu inte besökt, men också upptäcka nya dimentioner av oss själva i relationen till det heliga kyrkorummets valv efter valv. 


Lektion nr 4 tar plats i Allahelgonakyrkan och vi har för avsikt att göra en röst- och kroppsimprovisation med hjälp av våra nyckelord Förundran, Ande, Uppmärksamhet, och Närvaro, samt några andra källor som presenteras enligt följande uppgift:


Er uppdrag är att:


1) Var och en väljer ett valfritt liturgiskt moment som ni kommer att utforska  kyrkorummet.


2) läsa en del av första kapitlet - CREDO - i Graham Wards bok "How the light gets in. Ethical Life I" (2016)

 

3) Ni rekommenderas sedan att lyssna till följande föredrag/samtal som på  olika sätt lyfter tankar om vad teologi, tro och somatisk närvaro kan innebära. 

 

Med detta serveras ni en slags 'smakmeny' av ord i både text och tal, vilka kommer smaka ganska olika, även om alla 'rätter' innehåller gemensamma ingrediensser, dvs. ord och klanger som relaterar till teologi, tro, kropp och närvaro.

 

Syftet med uppgiften är att alla smakprover på denna meny ska få 'smältas' i er under veckan fram till vårt fjärde kurstillfälle. Smältas i er som blivande präster dvs. teologer, andliga ledare inom Svenska kyrkan, och somatiska individer beroende av era kroppar och röster. Tillsammans  funderar vi på hur denna 'måltid' + improvisationen resonanerar i våra kroppar när vi går in och möter kyrkorummet, tillsammans med var och ens individuellt utvalda liturgiska moment.

 

'Vad är Teologi?' Föreläsare: Ola Sigursson (2022, 1:09) 

 

'Gud är bara ett ord'  Föreläsare:  Susanne Dahl (Teo Talks 2021)

 

'Kroppen som varat i världen'. Postcasten HÖR DU SOM HAR ÖRON, med Lotti Sharif (präst) och Karolina Gustavsson (diakon).

Deras gäst i detta avsnitt är Anja Bergh, utbildad somatisk tränare och certifierad lärare för "Continuum movement".

 

'Någon rörde vid mig. Jag kände att kraft gick ut från mig' (2022) Laasonen Belgrano. E., Svenska kyrkans forskningskonferens 'Gudsbilder i förändring'. (Rekommenderar er att se och lysssna till filmen som ni finner om ni flyttar er åt höger på skärmen.) 

 

Ta gärna med anteckningsblock, pennor, kritor eller annat material till lektionen för att dokumentera eller på annat sätt ta till vara det som gestaltas i kyrkorummet.

 

Önskar er en spännande lyssning/läsning. Och ser fram emot att träffa er igen den 16 maj i Allahelgonakyrkan! 

 

Med värme,

Eli.

 

 

 

 

 

 

 

 



Introduktion:

RÖST och GESTALTNING

kurs för prästkandidatrar under två terminer

SVENSKA KYRKANS UTBILDNINGSINSTITUT (Lund)