Voor mijn praktijkonderzoek ben ik aan de slag gegaan met de autofotografische methode. Wil je meer lezen over de methode kun je dat hier doen. Op deze pagina vind je de uitvoering van de methode,samenvattingen van onze gesprekken en bevindingen terug. We hebben de methode in totaal 3 keer uitgevoerd en 4 contact momenten gehad. 


We beginnen in de kolom PROFIEL II met een introductie van de deelnemer. Je ziet in deze kolom kernwoorden die de deelnemer gebruikt heeft om zichzelf te omschrijven. 


In de kolommen interview I t/m III lees je de samenvattingen van onze interviews en foto-analyse.  


In kolom IV lees je meer over ons eindgesprek, hierin blikken we terug op de ervaring van de methode. Wat we beide hebben geleerd en meenemen.


Om de anonimiteit te waarborgen heb ik er voor gekozen om stukken uit de transcribties te halen die waardevol zijn voor het onderzoek, in plaats van de gehele tekst te publiceren. 

 


Elke afbeeelding die je tegen komt op deze pagina kun je vergroten door hierop te klikken. Let op: De afbeeldingen die je op deze pagina ziet zijn niet alle afbeeldingen die zijn gemaakt. Deze afbeeldingen geven weer hoe de methode is toegepast in de praktijk. In de communicatie worden meer afbeeldingen gepresenteerd, geselecteerd door de deelnemers.

PRAKTIJK

PROFIEL II

Gaby is de tweede deelnemer van het onderzoek. Cis-vrouw en is vrijwel het gehele onderzoek 17 geweest. In de laatste paar weken voor het inleveren is ze 18 geworden. Gaby zit in het eerste jaar van haar HBO opleiding International communications in Eindhoven. Ze woont samen met haar ouders in Tilburg en is enigst kind. Haar hobbies zijn fictie boeken lezen, dansen met haar dansgroep, muziek maken en make-up. 


Gaby en ik kennen elkaar al wat langer onze ouders zijn vrienden. Ik heb Gaby telefonisch gevraagd of ze interesse en tijd had om deel te nemen aan dit proces. Hierop zij ze gelijk ja. Ook haar heb ik een brief doorgestuurd met uitleg voor haar ouders. Zij hebben de brief ondertekend en terug gestuurd. Daarna heb ik mijn eerste gesprek met haar ingepland. Daarover kun je meer lezen in de kolom hier naast. 


Om een verder beeld van Gaby te schetsen heb ik hier onder twee mindmaps toegevoegd die we samen hebben gemaakt aan het begin van het onderzoek. Zij heeft de 4 onderstaande zinnen afgemaakt die haar beschrijven. Op de tweede afbeelding hebben we woorden die haar omschrijven verbonden aan elkaar.

IK ZIE MIJZELF ALS...

DIT MAAKT MIJ WIE IK BEN...

DIT HEEFT INVLOED OP MIJ...

HIER HEB IK INTERESSE IN...

IK VERBIND DEZE OP...

KERNWOORDEN

Met Gaby heb ik in een koffietentje afgesproken waar we samen hebben geluncht. Gaby en ik kennen elkaar al langer. Dit maakt de situatie dus anders dan mijn andere deelnemers. Het is aan de ene kant erg fijn omdat we elkaar niet hoeven te leren kennen op de oppervlakte. De belangrijke basis weten we al van elkaar. Het heeft ervoor gezorgd dat we vrij snel de diepte in konden gaan. Net als bij de andere deelnemer van het onderzoek had Gaby een hele open houding. We zijn in het interview langs verschillende onderwerpen gegaan. We hebben het begrip zelfbeeld verkend. Wat betekent het voor haar, wat heeft invloed op het zelfbeeld, welke dingen in haar leven hebben haar zelfbeeld gevormd. Ook zijn we gaan kijken naar de ''positieve'' en ''negatieve'' kanten van haar zelfbeeld gaan kijken. Op deze manier hebben we een eerste beeld kunnen schetsen van hoe ze nu naar haar zelfbeeld kijkt. Al deze vragen hebben we uitgevoerd op basis van mindmaps.  


Hierna hebben we de opdracht besproken. Fotografeer 2 weken lang alles wat te maken heeft met jouw zelfbeeld en jouw zelfbeeld beïnvloed. Je mag alles fotograferen behalve jezelf. Hier was ze erg enthausiast over. 


In deze kolom vind je de afbeeldingen van de mindmaps, quotes uit het interview en bevindingen terug op ons eerste gesprek.

[00:16:20]: Zelfbeeld gaat over hoe jij over dingen denkt, waarde en normen die je hebt.  Hoe je over jezelf denkt en andere dingen

 

[00:16:40] :Soms weet ik niet hoe ik ben, dan denk ik wie ben ik, waarom reageer of doe ik zo. 








 

[00:17:33]: Je zelfbeeld veranderd wel, maar je bent nogsteeds dezelfde persoon, je basis blijft het zelfde je krijgt dingen mee als kind, je opvoeding waarde en normen. Maar je maakt ook dingen mee in je leven waardoor het kan veranderen

 




 

 

 

 

 


[00:18:25]: Jouw omgeving, de mensen in je omgeving, de dingen die je op dat moment bijvoorbeeld in de mode zijn, de gewoontes van andere mensen die je overneemt. Social media heeft invloed op mij. Soms haal ik er ideen en inspiratie op af. Maar soms is het heel veel informatie en voelt het overweldigend. Dan heb ik het gevoel dat ik iets moet doen omdat andere mensen ook doen. IIk moet dingen leuk vinden omdat veel mensen iets leuk vinden, zoals uitgaan. Ik krijg dan een soort van fear of missing out.

 





Je ouders kunnen denk ik veel invloed hebben op je zelfbeeld. Ik zit in de middenfase van volwassen en nogsteeds kind. Woon nog thuis en probeer mijn eigen normaal te vinden en tegelijkertijd aan hun normen en waarde te houdenIk hecht wel waarde aan als ik iets doe, dat mijn ouders dat goed vinden.

 









 

 

 

[00:22:30] "Ik denk dat als ik foto's maak van dingen en ik kan uitleggen waarom ik de foto's maak. Dan zegt dat iets over mij, over wat ik leuk vind en  normaal of niet normaal vind. 

INTERVIEW I.  VERKENNING ZELFBEELD

BEVINDINGEN

 

Omdat ik al een band heb met Gaby is het een heel stuk moeilijker om de juiste houding aan te houden. Het is veel makkelijker om in gesprekken verwikkeld te raken met iemand die je al kent. Ik merk dat het gesprek hier door soms van de kern af week. Dit is niet erg, vooral niet tijdens het eerste gesprek. Wel is het goed dat ik hier bewust van ben vooral tijdens onze volgende afspraak wanneer we de foto's echt gaan analyseren. De notitie aan mezelf is dus vooral: Blijf gefocust op de juiste manier en vergeet niet de fenomenologische houding. Je wilt begrijpen op welke manier Gaby denkt, hoe haar beelden tot stand zijn gekomen en waarom zij deze beelden aan haar zelfbeeld linkt. Dit kun je het beste doen door haar voornamelijk aan het woord te laten, zonder dat je teveel en onnodig reageert op wat er wordt gezegd. Want op die manier gaan we niet tot de kern komen. 

In deze uitspraak wordt duidelijk dat Gaby veel waarde hecht aan de erkening, feedback, waardering van haar ouders. Dit zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het zelfbeeld. Dit hebben we besproken in het stuk de ontwikkeling van het zelfbeeld (Remmerswaal, 2015). Maar ook maakt ze duidelijk dat ze op een leeftijd is waar eigen keuzes maken belangrijk is voor haar.  

 

Het is lastig voor haar om nu te omschrijven welke keuzes ze zelf maakt die invloed op haar zelfbeeld hebben. Het is nog een abstract concept. Het kan een goed idee zijn voor haar om dingen te fotograferen die dit duidelijker maken. Zelf denk ik  aan momenten waarbij ze zelf een keuze maakt waar ze zich goed en sterk bij voelt. Maar ook aan momenten of objecten die ze associeert met haar ouders, die weer invloed hebben gehad op haar zelfbeeld. 

Het dynamische proces van het mentale model van het zelfbeeld komt hier naar voren. De manier waarop gaby op wordt gevoed, de normen, waarde en ervaringen die ze mee maakt hebben invloed op haar zelfbeeld.

De auto-biografische methode bevat zoals besproken de kracht om 

Externe invloeden, sociale vergelijkingsprocessen en de invloed van social media. 

THEORIE

In deze kolom lees je hoe ik bepaalde  belangrijke punten verbind aan de theorie. Omdat dit eerste gesprek over de verkenning van het zelfbeeld gaat kunnen we dit goed koppelen aan de theorie van de pagina 'Zelfbeeld' 

Reflectie voor de onderzoeker

 

Tijdens dit gesprek merkte ik dat ik iets meer sturing moest geven aan de definitie van het zelfbeeld. Door het gesprek heen heb ik vragen gesteld die meer richting mijn definitie van het zelfbeeld ging. Aan het einde van dit onderdeel heb ik nog een keer samengevat wat het zelfbeeld dus is aan de hand van de vragen die zij heeft beantwoord. 

 

In het vervolg ga ik de aantekeningen of een notitie mee geven, met de definitie van het begrip zelfbeeld zoals we die samen in het gesprek hebben besproken. Ik denk dat de exacte woordkeuze die gebruikt wordt om de definitie zelfbeeld duidelijk en helder te maken, verschilt per persoon waar ik deze methode mee uitvoer. Gepersonaliseerde aantekeningen als handvat, om de opdracht zo goed mogelijk uit te kunnen voeren zouden hierbij kunnen helpen. 

INTERVIEW II. FOTO ANALYSE

Analyse per beeld


Voor de fotoanalyse hebben we de beelden individueel op een a4 vel geplaats en uitgebreid gesproken over waarom ze dit beeld heeft gemaakt, wat ze erbij voelt, wat het betekend in haar leven en wat dit over haar zelfbeeld zegt.  Door tijdens de gesprekken de steekwoorden om de foto's heen te schrijven kregen wij beter beeld bij de betekenis van de foto's. Door er uitgebreid over te praten konden we dieper ingesprek komen over waarom deze foto's belangrijk voor haar waren. Het gesprek dwaalde hierdoor ook minder af.

In het boek Maakkracht (Goudswaard & Van Oosten 2022, pp.64-66) las ik over de kracht die de maker kan hebben als onderzoeker. Deze noemen ze de schatgraver en wordt omschreven als iemand die de persoonlijke betekenis geef aan onderliggende gevoelde waarden rondom het vraagstuk bij direct bij het vraagstuk betrokkenen...De eigenschappen van een schatgraver zijn empathisch, nieuwsgieirig, bescheiden, werkt vanuit een open houding, herkent kansrijke werkende mechanismen en heeft oog voor relevant toeval.

 

Dit is een houding die ik aspireer te hebben als onderzoeker naast de fenomenologische houding. Schatgravers willen zich begeven op plekken waar het vraagstuk zich manifesteert in het dagelijks leven van mensen. Daar kunnen we aanschouwen wat het vraagstuk betekend voor de mensen. In dit onderzoek begeef ik me niet fysiek en constant in de leefwereld van de jongeren. Maar doe ik dit door  ze te vragen om hun leefwereld te fotograferen.De foto's en het gesprek zijn vormen van interactie die mogelijkheden bieden om mij in hun leefwereld te begeven.  

 

Met de kenmerken van de schatgraver in het hoofd samen met de fenomenologische houding ben ik dit interview in gegaan.

 

 

DE ONDERZOEKER

Een brainstorm moment over het zelfbeeld om inspiratie op te doen.

 

Een van de punten waar Gaby op kwam als feedback was dat ze het onderwerp abstract vind en daardoor heeft ze moeite met foto's maken. Ze legt voornamelijk dingen vast waar ze zich goed bij voelt of die ze leuk vind. Maar hierdoor is haar inspiratie voor de volgende fotografie ronde op. Het leek me daarom een goed plan om een korte opdracht samen te doen waarbij we zijn gaan brainstormen. De vraag die ik heb gesteld is: ''Wie of wat maakt mij tot wie ik ben''. Hiernaast zie je de uitkomst van de 

brainstorm. 

 

Daarnaast vertrekt Gaby voor twee weken naar curacao, het eiland waar haar roots liggen. Gaby gaat veel naar Curacao en voelt een sterke verbondenheid aan het eiland. Voor deze gelegenheid heeft zij een camera mee gekregen. Ik denk dat dit een speciale kans is voor zowel haar als mij om deze data te krijgen. Lees hierover meer in interview III. 

 

 

Samenvatting van de geanalyseerde beelden.

 

Op de afbeelding hiernaast zie je in grote lijnen wat de onderwepren van de de gemaakte beelden zijn en waarom dit belangrijk is voor Gaby. Door in gesprek te gaan over alle beelden individueel kwamen we tot de conclusie dat een aantal thema's heel belangrijk zijn in haar leven. 

 

Dit zijn thema's zoals multiculturaliteit en  zelfontwikkeling. 


In het gesprek werd al gauw duidelijk dat ze onbewust hier veel mee bezig is. Maar omdat dit gewoon onderdeel is van wie ze is, heeft ze er nooit bewust bij stil gestaan. Wanneer ze zichzelf moet omschrijven, zijn dit niet dingen die naar boven komen.

 

 

BEVINDINGEN

Ik begon het gesprek met een check-in moment, geïnspireerd op de MKE-dagen. We bespreken zaken die buiten het onderzoek liggen, om het ijs te breken en de spanning eraf te halen. Om de afstand tussen mij en de deelnemer nog meer te verkleinen zijn we het gesprek begonnen door met name de deelnemer aan het woord te laten. Naar mijn mening werkt het goed om terug te blikken naar de ervaring van het fotograferen. Niet met de inhoud te beginnen. Terugblikken naar bekend terrein voor de deelnemer, hier weet zij immers het meeste van. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer. Door de regie uit handen te geven over de volgorde van hoe we de foto's bespreken krijgt de deelnemer een gevoel van leiding nemen. Ik kan mij als onderzoeker op deze manier makkelijker laten leiden door de ervaringen en betekenissen van de deelnemer, zonder er teveel invloed op uit te oefenen. 

 

Het meeschrijven om de foto's heen laat zien dat ik aandachtig meeluister zoder teveel interrupties. Ik probeer de context en betekenissen van de foto's te schetsen om een helder beelt te krijgen van de essentie van de foto's. Daarnaast is het een fijne manier om overzichtelijk vragen te stellen daar waar nodig is. Ik denk dat deze manier goed over een komt met de kenmerken van de schatgraver die we aan het begin van dit interview hebben besproken. 

 

 

 

 

 

Gaby en ik hebben in het zelfde koffietentje afgesproken. Ik had de ontwikkelde foto's bij die zij voor het eerst zou zien. De eerste 20-30 minuten hebben we het uitgebreid gehad over de ervaring van het fotograferen. Hoe was het om te fotograferen met een analoge camera? Wat waren moeilijkheden waar je tegen aan liep? Hoe was het om rondom het thema zelfbeeld te fotograferen? Ben je bij nieuwe ontdekkingen uitgekomen? Waar heb je hulp bij nodig? Dit was ook een reflectie moment voor mij. Op welke manier kan ik Gaby helpen om het proces aangenamer en waardevoller te maken.

 

Gaby gaf aan dat het fotograferen met de analoge camera best spannend was. Ze is het niet gewend om foto's te maken en geen idee te hebben van de uitkomst van de foto's. Omdat ze ook geen achtergrond of ervaring met fotografie heeft vond ze dit af en toe lastig. Ze kon geen inschatting maken of wat ze aan het doen was, goed zou uitpakken. Ondanks dat we de bediening van de camera hebben besproken had ze af en toe ook moeite met het bedienen van de camera. Daardoor wist ze soms niet zeker of ze foto's had gemaakt en of de flits van de camera aan stond. We  hebben de bediening van de camera nogmaals besproken. Mocht ze twijfelen over de bediening in de volgende fotoronde kon ze mij altijd een berichtje sturen of bellen. 

Na het terugblik momentje heb ik haar de ontwikkelde foto's overhandigd waar ze naar kon kijken. Ik heb haar de vrijheid gegeven om de foto's te bekijken. Ze was verrast met de uitkomst van de foto's en ook lichtelijk teleurgesteld. Veel foto's waren namelijk donkerder uitgevallen dan ze had verwacht. Analoog fotograferen is een hele andere vorm van fotograferen dan digitale fotografie. Ondanks de donkere uitkomst van bepaalde beelden konden we het vervolg van ons gesprek goed door zetten. Gaby heeft in 10 minuten de foto's gegroepeerd en beelden gefilterd die ze niet wilde bespreken. De beelden die ze wel wilde bespreken heeft ze op de volgorde gelegd die zij wilde. Zo gaf ik haar de controle over de indeling van het gesprek. Ze was beter voorbereid en wist hierdoor wat ze kon verwachten in grote lijnen.

Deze analyse ronde begon het zelfde als de vorige ronde. Afspreken in het zelfde tentje, 20 tot 30 minuten gesproken over de ervaring van het fotograferen. Ik was benieuwd naar haar ervaring van het fotograferen tijdens haar vakanatie.  Wat ook anders was tijdens dit gesprek in tegenstelling tot de vorige, is dat we de analyse op delen in twee stukken. In het eerste gedeelte analyseerden we de foto's tijdens haar vakantie en in het tweede deel analyseerden we de overige foto's buiten de vakantie om. Tussen de twee analyses namen we een pauze zodat we even konden lunchen.

 

  

INTERVIEW III. FOTO ANALYSE

Analyse per beeld

Net als de voorgaande foto-analyse hebben we de foto's op een a4 vel gelegd en hier omheen belangrijke inzichten, gevoelens en betekenissen genoteerd. Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten om te zien waar de afbeeldingen over gaan.

Samenvatting van de analyse 

Tijdens de eerste analyse stond het beeldmateriaal van haar vakantie in curcacao centraal. Deze foto's zijn in de periode van kerst tot de tweede week van januari gemaakt en de analyse vond begin februari plaats. Het was niet alleen een zon en strandvakantie, maar ook een familie vakantie. Door deze opdracht die ze mee heeft gekregen was ze zich extra bewust van haar liefde voor het eiland, de impact die de Antilliaanse cultuur heeft op hoe ze naar haar zelf kijkt en de waarde die ze hecht aan familie relaties. Ze was bewuster bezig met de vraag waarom is het belangrijk voor mij? Wat hebben bepaalde situaties met mij te maken of op welke manier hebben deze situaties invloed op mij?

 

 

 

Een belangrijk gesprek 

 

Na de bovenstaande foto-analyse heb ik een gesprek gehad met mijn extern begeleider Cathalijne. In het begeleidingsverslag lees je hier meer over. In dit gesprek kwam naar voren dat er een twee foto's waren die heel sterk afweken met de rest van de foto's. Dat was opvallend voor haar, ze gaf aan dat ik aan dat ik nogmaals met Gaby in gesprek kon gaan dver deze foto's en waarom ze misschien zo sterk afwijken van de rest. 

 

Dit heeft er toe geresulteerd dat ik de gesprekken terug ben gaan luisteren, daar had ik het gevoel dat ik toch wat druk/onbedoeld maar toch verkeerde invloed, heb uitgeoefend op de deelnemer. Hierin gaf ik aan dat de deelnemer ‘’diep mocht graven naar cruciale invloeden op het zelfbeeld, iets waarvan je denkt dit heeft echt een positieve of negatieve invloed op mijn zelfbeeld. Dat kunnen dus fijne dingen zijn of vervelende dingen waardoor je nu op een bepaalde manier naar jezelf kijkt.’’ In principe lijkt deze uitspraak geen groot probleem, ik denk dat ik vrij neutraal ben gebleven in wat er dan precies gefotografeerd mag worden. Toch denk ik dat het afhankelijk van met wie je samen werkt meer invloed kan hebben dan je wilt als onderzoeker. In het gesprek wat ik daarna met de deelnemer heb gehad over de foto’s zijn we samen tot de conclusie gekomen dat ze de foto’s heeft gemaakt voor mij, omdat dat is waar ik naar vroeg maar de deelnemer voelt zich niet comfortabel om het met een groter publiek te delen. Deze gebeurtenis heeft heel veel invloed gehad op mij en mijn rol als onderzoeker, het laatste wat ik wil is jongeren ongemakkelijk of onveilig laten voelen. Dit is ook het moment dat ik dieper in het onderwerp ethiek ben gedoken.

Met de kennis van de theorie kunnen we stellen dat er sprake was van niet-authentieke zelfexpressie. Gaby heeft zich op een manier uitgedrukt om mij tevreden te houden. Dit kan komen door het gevoel van onbewuste druk die ik heb meegegeven waardoor er dus een gebrek aan vrijheid kan ontstaan. Vrijheid zien we als een van de essentiële elementen voor zelfexpressie.

SAMENVATTING ANALYSE 

 

 

Tijdens deze analyse hebben we een zeer persoonlijk gesprek gehad. De thema's zelf liefde, acceptatie en ontwikkeling kwamen hier aan bod. Deze foto's in tegenstelling tot voorgaande analyses zijn gemaakt in haar kamer. Een plek waar ze tot rust komt door boeken te lezen, even te ontsnappen aan de realiteit, maar dit is ook de plek waar ze met haar uiterlijk bezig is. 

 

Vanuit haar opvoeding en interesse in verzorging, wilt ze altijd netjes en verzorgd de deur uit gaan. Maar hiermee komt ook de keerzijde, een vervormd beeld van wat netjes is, door de maatschappij waarin ze is opgegroeit, social media en andere persoonlijke gebeurtenissen. Hiervan is ze zich de afgelopen tijd bewust en heeft de keus gemaakt om haar natuurlijke haar te omarmen, want dat is ook gewoon netjes. Dat is wie ze is.  Ik vind het mooi om te horen dat, ook hierin social media een rol speelt. Hier heeft ze haar community gevonden met vrouwen die in het zelfde proces van hun natuurlijke haar omarmen zitten. Het is een boost voor haar zelfvertrouwen en het vergroten van haar zelfliefde en acceptatie.  

 IV. EINDGESPREK

[00:02:10]: De term zelfbeeld is heel lastig en om te fotograferen al helemaal niet, ik had voorbeelden gewild maar ook weer niet. Ik zou met voorbeelden van foto's teveel twijfelen of ik het goed heb gedaan. 

 

 

 

[00:05:17]: Betere introductie van de camera, het is toch best een oud ding. Ik ben daar niet zo goed mee, ik ben digitaal gewend. Als ik foto's maak, klik ik alleen op mijn scherm met een vinger.

 

 

Toch was het analoge wel leuk. Back to the basics, dat oude, meer stil staan bij wat je fotografeert. Ik ben digitaal gewend en dan kan je gewoon verwijderen wat je niet mooi vind. Dat was wel een andere ervaring nu. 

 

 

[00:08:49]: Ik ben heel open, niet vanaf het begin. Dat zie je ook in de foto's, jij hebt mij hierin wel kunnen sturen. 

 

 

[00:10:55]: Ik ben wel meer bewust van sommige dingen die mij, mij maken. Zoals ik observeer heel veel. Ik denk heel veel na over dingen die in de wereld en waarom ik daar overna denk.

 

[00:11:25]: Maar soms raakte ik ook afgeleid want dan zag ik zoveel mooie dingen die ik fotografeerde maar niets met mijn zelfbeeld te maken hadden. Maar ik heb wel dingen vast gelegd die ik eigenlijk nooit anders zou vast leggen. 

Hier lees je bepaalde fragmenten uit het gesprek terug over het uitvoeren van de methode. Wat is de ervaring die Gaby heeft gehad en wat haal ik daar uit? Aan de linker zijde lees je de fragmenten van het interview en rechts lees je wat ik hieruit haal. 

 

DE ERVARING

In ons laatste gesprek hebben we een terugblik gedaan naar de autofotografische methode, de samenwerking en wat deze ervaring teweeg heeft gebracht voor de deelnemer. In het gesprek heb ik een aantal nieuwe inzichten en tips mee kregen. Deze kan ik meenemen om de methode en mijn werkwijze aan te scherpen. In deze kolom vind je aantekening terug die ik heb gemaakt tijdens het gesprek en gebruik ik wederom stukken transcripties uit het interview om mijn bevindingen te ondersteunen. 

 

 

DE METHODE | UITVOEREN

Reflectie voor de onderzoeker

 

De grootste les die ik uit het proces met Gaby heb gehaald is dat het uitvoeren van deze methode heel anders werkt wanneer je elkaar al kent. Het zorgt ervoor dat de grenzen wat meer vervaagd zijn en de verhoudingen anders zijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat de methode niet uitgevoerd kan worden met mensen die je kent. Enkel dat het om een andere aanpak vraagt van de onderzoeker. Rekening houden met dat het invullen voor de deelnemer en aannames maken veel sneller zou kunnen gebeuren dan je wilt. Je kunt minder waakzaam zijn en daardoor belangrijke informatie missen. 

 

Omdat ik tijdens dit onderzoek heel erg gefocust was op mijn rol als onderzoeker en wat mijn invloeden waren op beide deelnemers was ik mij vrij snel bewust van deze valkuil. Wel vind ik dit een belangrijke inzicht op de uitvoering van de methode. 

 

 


C0-CREATIE VOOR COMMUNICATIE

VEILIGHEID

Gaby geeft aan het gehele onverzoek zich op haar gemak gevoeld te hebben ondanks dat ze het spannend vond om sommige gesprekken aan te gaan. Ze wilt van nature alles goed doen en vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Ze gaf aan dat dat niet met mij te maken heeft maar dat, dat onderdeel is van wie ze is. Het woord perfectionistisch komt ook terug in het woordweb aan het begin van deze pagina 

 

Omdat we kennen elkaar al langer kennen heeft zij zichzelf vrij snel bloot kunnen leggen aan mij. Ze vond het een fijne samenwerking, waarbij ze uit haar comfortzone is gestapt en een nieuwe ervaring rijker is. Er was voldoende ruimte om te praten over onderwerpen waar ze niet zomaar in gesprek over zou gaan. Die onderwerpen zijn aan het licht gekomen doordat ze is gaan fotograferen. Ze is nooit echt bewust bezig geweest met haar zelfbeeld en al helemaal niet in combinatie met kunst of fotografie zoals ze zelf aangeeft. 

 

Ik denk dat de term zelfbeeld een abstracte term is, waar ik niet alleen tijdens de inroductie gesprekken met de deelnemers op in moet gaan. Het is misschien goed om door het gehele traject te toetsen of de betekenis en werking van het begrip nog helder is. 

Het is goed om te horen dat analoog fotograferen gewaardeerd wordt en dat de keus van analoge fotografie ook ingezien wordt.  Het benadrukt de kracht van analoge fotografie in tegenstelling tot digitale fotografie.

Zoals eerder omschreven op deze pagina heb ik de aanname gemaakt dat de camera makkelijk te bedienen is. Ik heb ook hierover uitleg gegeven, zowel mondeling als schriftelijk. In het vervolg lijkt het mij interessant om een wandeling te maken tijdens of na het introductie gesprek. Waarbij we foto's maken tijdens de wandeling. Zo kunnen we samen kijken of de bediening van de camera lukt en kunnen we eventuele moeilijkheden gelijk tackelen.

Deze opmerking bevestigd deels wat ik hoopte, te bereiken met het onderzoek. Het doet mij goed dit proces voor nieuwe inzichten heeft kunnen leiden bij Gaby.

Ik denk dat de rol van de onderzoeker belangrijk is in deze methode. Door de deelnemer een veilig en fijn gevoel te geven kun je meer openheid verwachen. Ik ben niet alleen een onderzoeker maar ook een begeleider in het proces. Door aan te moedigen, samen te analyseren en reflecteren krijgt de deelnemer meer tools om de opdracht zo open mogelijk te voeren. 

Samen met Gaby heb ik de zelfde methode voor de communicatie toegepast als bij Gijs. Ik heb deze methode aan haar voorgesteld omdat ze het zelf moeilijk vond om ideeën te bedenken voor de communicatie. Waar Gaby wel de volledige controle over heeft gehad is het uitkiezen van de foto's voor de communicatie. Wat hierin op viel is dat haar keuze is gegaan voor foto's die haar nieuwe inzichten heeft gegeven over de invloeden op haar zelfbeeld. 

 

Wat eerder besproken werd tijdens analyse I is dat multiculturaliteit heel erg belangrijk is voor haar. Ze vind het fijn om zich te omringen met mensen van verschillende ethniciteiten en om van ze te leren. Ze houdt zich veel bezig met haar antiliaanse roots, het slavernij verleden en andere gebeurtenissen op de wereld. Het veranderd haar kijk op de wereld maar ook op haar zelf. Dit komt omdat veel van de gedachtengangen van de mensen waar ze mee omgaat niet-westers zijn. Ze voelt een verwantschap met deze invloeden omdat dat ook is waar ze mee is opgegroeit. 

 

Gaby gaf aan dat ze dit beter beseft door terug te kijken naar wat ze heeft gefotografeerd en waar haar blik dus onbewust naar toe gaat.