Feedback Minor Creative Research for Change – 22/23
Feedback voor Anne Visser
Laura:
Je bent duidelijk de literatuur ingedoken om je startonderwerp: relatie mens-object beter te begrijpen. Knap hoe je de toch ook wel ingewikkelde theorieën van de ANT, je eigen hebt weten te maken. En mooi hoe je met die theoretische voeding bent gaan observeren. Door een dieper conceptueel begrip te hebben over bepaalde dingen, ga je namelijk ook echt anders kijken. Ik ben benieuwd of jij dit ook zo hebt ervaren en had hier graag nog een kleine reflectie over gelezen.
Goed dat je meerdere keren terug bent gegaan naar mevrouw Tabbernee om zo een beter beeld te krijgen van haar beleving. Goede reflectie ook op je eigen rol in die observaties, de vragen over hoe je jezelf presenteert en voorstelt. Datzelfde geldt voor de reflectie over het ongemak dat je voelde toen je ramen ging fotograferen en dat het je hielp als je je wat ‘kunstzinniger’ kleedde omdat mensen dan voor je gevoel beter konden plaatsen waarom je dit deed.
De methodes die je hebt toegepast om meer zicht te krijgen op de vraag welke waarde mensen toekennen aan objecten zijn heel erg passend. Je hebt echt tijd gestoken om hun leefwereld te leren kennen en te begrijpen, en dit levert ook nieuwe inzichten op over je hoofdvraag. Het geeft namelijk een meer doorleefd en genuanceerd beeld op enerzijds mensen die (obsessief) verzamelen en anderzijds op de emotionele waarde van objecten voor mensen. De perspectieven van de mensen die je hebt geobserveerd/geïnterviewd heb je ook om een respectvolle manier terug laten komen in de uiteindelijke presentatie.
Je schrijft in je reflectie dat je bij het fotograferen van raamkozijnen patronen zag en dat je met die bevindingen ook naar de rest van het materiaal bent gaan kijken. Dit is super interessant! Alleen schrijf je in je reflectie niet over wat die patronen dan waren en wat dit zichtbaar maakte in het andere materiaal. Hier had ik graag wat meer over gelezen.
Pauline (vraag-antwoord tijdens nagesprek 31-1-2023):
Vraag:
In het startdocument was je uitgangspunt dat je je ging richten op 1 materiaal/object. Je bent geëindigd met de relatie mens/object. Hoe heb je die focus weten te vinden?
Er was twijfel over, ga ik voor materiaal of ga ik meer de relatie onderzoeken? Idee was eerst om beiden te doen, maar dat werd veel te warrig. Ik was twee dingen aan het samenvoegen. In mijn studie ben ik al veel bezig met materiaal en heb toen besloten in de minor te gaaan focussen op de relatie. Dus 1 heldere vraag ervan gemaakt met 1 focus. Human/object relations. Door die afbakening werd het onderzoek veel krachtiger en gaf ruimte voor nog meer focus. Die ontstond door te doen (via sleutelbos, raamkozijnen, jaarbeurs) en daarover te praten: wat zag ik daar eigenlijk. Afstand nemen en dan weer inzoomen. En af en toe terugkijken. Tijdens reflecteren terugkijken in teksten, inspirerende zinnen eruit halen, dan naar ander materiaal en relatie zoeken.
In je verslag staat: Het toepassen van verschillende (creatieve) methode binnen een project brengt ook verschillende perspectieven die heel interessant en waardevol kunnen zijn en je op nieuwe inzichten kunnen brengen binnen het project. Kun je dit concreter maken?
Ik bedoel daar bijvoorbeeld mee de raamkozijnen en naar hoarders gaan. Als ontwerper blijf ik graag lang staan bij het onderzoek, om te komen tot een goed concept. Nu heb ik weer methodes erbij. Ik kan het ook tussendoor toepassen, omdat het helpt om te gaan dóen en nieuwe inzichten op te halen.
Wat heeft het exposeren je gebracht?
Onderzoek uit je hoofd mijn halen. Experimenteren of het overkomt bij mensen, dus experimenteren met vormen. Interactie is leuk en werkt goed. Ook op school willen ze graag proces zien, dit is een vorm daarin.
Nog wat feed forward:
Het was/is goed om nog gericht(er), specifieker, een antwoord te geven op je onderzoeksvraag. Dat maakt ook scherper waar je mee door wil gaan. Geeft handvatten voor een concept.
Blijf vertrouwen op je eigen fascinatie en ‘proceskracht’, het was fijn met je werken!
Groet! Pauline