Taiteen pohjoista dekolonisaatiota: Kuvataidekasvatuksen taidetta Utsjoella
(2025)
author(s): Mirja Liisa Hiltunen, Maria Huhmarniemi
published in: RUUKKU - Studies in Artistic Research
AMASS–AMAS–WEIRD oli Utsjoella vuonna 2021 toteutunut yhteisötaideprojekti osana Euroopan Union rahoittamaa Acting on the Margins: Arts as Social Sculpture -tutkimushanketta (2020–2023). Euroopan reuna-alueiden vuorovaikutusta ja yhteistyötä lisäävä taideperustainen toimintatutkimus sisälsi yhteisötaiteen, sosiaalisesti sitoutuneen taiteen ja taidekasvatuksen kehittämistä paikallisyhteisöissä. AMASS–AMAS–WEIRD -toteutettiin Lapin yliopiston yhtenä vastuualueena ja osana delokolonisoivan arktisen taiteen viitekehystä, vaikkakin eurooppalaisessa hankejärjestelmässä, johon sisältyy Euroopan yhtenäisyyden taustatavoitteita. Tässä ekspositiossa tarkastelemme taidekäsityksen arktista dekolonisaatiota, yhteisötaidetta, kuvataidekasvatusta ja hankkeen tutkimusprosessia dekolonisaation näkökulmista. AMASS–AMAS–WEIRD vahvisti kulttuurisen moninaisuuden kunnioitusta ja tuki vuorovaikutusta saamelais- ja suomalaiskulttuurien sisällä ja niiden välillä. Jännitteitä ilmeni niin sanottuun tutkimusähkyyn, marginaalisuuden olettamaan sekä rahoitusinstrumenttiin liittyen. Johtopäätöksenä korostamme taiteen ja tutkimuksen kolonialististen rakenteiden ja eettisten periaatteiden kriittisen tarkastelun merkitystä kulttuurien dialogista kohtaamista tukevan ja yhteyksiä luovan toiminnan kehittämisessä.
Nierika-työpaja yhteisöllisenä välittymisenä – mitä syntyy tai välittyy?
(2025)
author(s): Hanna Guttorm, Juan Carrillo Rios, Lea Kantonen, Pekka Kantonen
published in: RUUKKU - Studies in Artistic Research
Taking back the museum -hankkeen tutkijoina tunnustelemme tässä vuorokeskustelukirjoituksessa, mitä olemme tulleet työpajojen aikana luoneeksi ja tutkineeksi yhdessä sekä mitä on kehkeytynyt tai kehkeytymässä. Kirjoitus lähtee epäilevistä ja itsekriittisistä kysymyksistä siitä, oliko yhteistyömme relevanttia/kyllin-hyvää/hedelmällistä/oikeutettua vai oliko kyse vain projektitapaistuneesta valtameriä ylittävästä matkustelusta.
Tässä artikkelissa keskustellaan ja kosketellaan tai sivutaan erityisesti seuraavia teemoja: taiteellinen tutkimus, taiteen etiikka, yhteisötaide, alkuperäiskansojen taide, alkuperäiskansatutkimus, alkuperäiskansojen pedagogia, alkuperäiskansan itsemääräämisoikeus, tiedon omistajuus, yhteiskirjoittaminen ja silleen jättäminen.
Harjoitus, jossa tekijä vapautuu ja eettinen yhteisöruumis astuu esiin
(2017)
author(s): Minna Heikinaho
published in: RUUKKU - Studies in Artistic Research
”Tekijä etsii kotia. Avoin kirje minulta teille muille. Harjoitus, jossa tekijä vapautuu ja eettinen yhteisöruumis astuu esiin” -ekspositio käsittelee yhteisötaiteen tekijyyttä ja sitä, mistä se muodostuu. Miten voisimme synnyttää yhteistä ja jaettua tekijyyttä, miten voisimme vapauttaa tekijyyden taiteellisin menetelmin? Teksti pureutuu nykypäivän taiteilija-tekijän toimintakontekstiin, esittämisympäristöön – siihen miten elinympäristömme teknologistuu ja miten se vaikuttaa meihin, meissä ja meistä käsin. Kirjoittaja kysyy miten poliittinen ja kriittinen ote artikuloituu taiteellisessa toiminnassamme ja tutkimuksessamme. Mihin asemaan taide ja sen koettavuus asettuvat kun informaatio (kuvavirta), ihmisubjekti (fyysisesti läsnäoleva keho) ja virtuaaliteknologia kiistelevät paikastaan globaalissa ja muuttuvassa maailmassa.