Emily Huurdeman
10 september 2021 – startgesprek
Het startschot van het academiejaar was meteen het startschot voor het uitvoeren van mijn onderzoeksplan. Hiervoor ging ik in gesprek met Emily Huurdeman.
In dit gesprek werd mijn onderzoeksplan kort overlopen en kreeg ik de kans om enkele vragen te stellen. De vragen die besproken werden:
- Welke vorm kan het artistieke element in mijn onderzoek aannemen?
- Ik weet niet goed hoe ik nu juist van start moet gaan of waar te beginnen. Heb je hier een goede raad voor?
De antwoorden op deze vragen zijn hieronder terug te vinden.
Artistiek
Uit dit gesprek haalde ik dat het artistieke element in een onderzoek niet altijd zo groot hoeft te zijn als dat ik in eerste instantie dacht. Het artistieke element kan gaan over de vormgeving of over hoe je jongvolwassenen prikkelt en benaderd die geen interesse hebben in kunst. Hoe je hun aandacht trekt met vormgeving of zelfs met kledij?
Onderzoeksvraag
In dit gesprek kwam naar voren dat er eigenlijk nog onderzoeksvragen voor mijn huidige onderzoeksvraag komen, namelijk:
- Hoe motiveer je jongeren die geen interesse hebben in kunst, om naar kunst te gaan?
- Hoe maak ik jongeren warm om deel te nemen aan / te kijken naar kunst?
Daarbij komen volgende deelvragen kijken:
- Waarom hebben jongeren geen interesse in kunst?
- Hoe kan hun interesse geprikkeld worden?
Actie
Het was me niet helemaal duidelijk waar ik nu juist moest beginnen. Het onderzoek leek zo'n grote berg en ik vond de juiste route om te beginnen klimmen maar niet. Uit dit gesprek neem ik mee dat ik gewoon de eerste stap moet zetten. Ik kan nog altijd mijn route herberekenen. Maar je moet gewoon beginnen met de eerste stap. Bij mij is dit dus nagaan of er mensen zijn die geen interesse hebben in kunst en bedenken waar ik deze mensen mogelijks zou kunnen vinden.
Tanya Hermsen
16 oktober 2021 – expertgesprek
Achtergrond - Tanya Hermsen
Tanya Hermsen is werkzaam bij KAVKA onder anderen als projectverantwoordelijke van Take Over. Dit is een artistiek project dat vertrekt vanuit het idee dat kunst een broedplaats en motor is voor innovatie. Het brengt jongeren met artistieke ambities samen met politici, onderzoekers, ondernemers, ...
Gesprek - respondenten
De centrale vraag van dit gesprek is hoe ik mijn respondenten kan bereiken.
Ik schets kort mijn onderzoek: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren?
Vervolgens komt er in het gesprek voornamelijk naar voor dat ik mijn groep respondenten duidelijker moet afbakenen. Eerst en vooral duidelijker afbakenen in leeftijd, maar ook in de reden waarom er geen interesse is, bijvoorbeeld dat kunst te elitair is of dat ze te weinig kennis hebben.
Tot slot geeft ze nog aan af te bakenen met behulp van een extra factor, bijvoorbeeld kansarmen. Zo kan ik organisaties aanspreken die met deze specifieke doelgroep te werk gaan.
Reflectie - Wat neem ik mee?
Uit dit gesprek neem ik voornamelijk mee dat ik me heel bewust moet zijn van mijn respondenten groep en hier heel bewuste keuzes in moet maken.
Op dit moment in mijn onderzoek houd ik deze groep bewust vrij ruim en open. Ik wil nu nog niet focussen op een reden waarom er geen interesse is, of een extra factor toevoegen zoals kansarmen omdat ik momenteel nog geen zicht heb op de redenen waarom jongeren en jongvolwassenen geen interesse hebben in kunst en geen zicht heb of er extra factoren zijn die steeds terugkomen zoals kansarm of laagopgeleid.
Paul van der Heyden
16 oktober 2021 – expertgesprek
Achtergrond - Paul van der Heijden
Paul van der Heijden is alumni van de master Kunsteducatie aan Fontys. Hij geeft momenteel les in muziek en virtual en augmented reality.
Gesprek - Hersenspinsels
De centrale vraag van dit gesprek is hoe ik mijn respondenten kan bereiken. Ik schets kort mijn onderzoek: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren? Vervolgens mondt het gesprek uit in een soort brainstorm waarin verschillende ideeën naar voren komen om jongeren te bereiken of jongeren te prikkelen. Hieronder de ideeën die naar voor kwamen:
- Waar komt mijn respondenten groep samen?
- café
- festivals
- studentenclubs
- Studenten?
- Scholen
- Studentenclubs
- Werknemers?
- Interimbureau’s
- Intrinsieke motivatie
- Hoe kan je de kracht van kunst gebruiken om je groep te bereiken?
- Biesta: Waarde van kunst
- Iets creëren waardoor ze geprikkeld worden
- kunst in de openbare ruimte
- Concrete ideeën
- VR-bril: je kan deelnemers eender waar iets laten ervaren en hun kunstinteresse prikkelen
- QR-code:
- kunstwerk hierachter plaatsen
- zoektocht
- met opdrachten en vragen: 'Heb je interesse in kunst? Ga naar ... Heb je geen interesse in kunst, ga naar ...'.
- Gesprektafel ergens neerzetten:
- Je kan ook in gesprek gaan met mensen die wel interesse hebben in kunst: Waardoor ben jij geïnspireerd door kunst?
Reflectie - Wat neem ik mee?
Ik neem hier vooral uit mee dat ik ook in het verzamelen van respondenten creatief kan zijn. Daarnaast vind ik het ook een interessante insteek om mensen te bevragen die wel interesse hebben in kunst, al zie ik dit eerder als een plan B en wil ik in eerste instantie wel in gesprek met mensen die geen interesse hebben in kunst.
Dagmer Baars
5 december 2021 – expertgesprek
Achtergrond - Dagmar Baars
Dagmar Baars is de expert als het aankomt op mijn onderzoek. Naast een achtergrond in Beeldende Kunst werkt ze kunsten- en educetieve projecten uit en tot slot is ze aan de slag als Museumdocent en rondleider in het Noordbrabants museum waar ze vaak in aanraking komt met jongeren.
Gesprek - Changing the museum
Aan de start van het gesprek leg ik kort even mijn onderzoek uit: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren? Vervolgens schets ik de fase waar ik nu in zit, namelijk: Ik heb enkele jongeren en jongvolwassenen bevraagd over hun desinteresse in kunst waaruit bleek dat er voornamelijk een wrijving zit met de beeldende kunsten en musea. Deze worden gezien als saai.
De ‘saaiheid’ van het museum wordt het centrale onderwerp van het gesprek:
Wat maakt het museum saai?
- Je moet stil zijn
- Je mag nergens aankomen
- Je moet in groep blijven en mag niet zelf op verkenning gaan
- Oude gidsen die geen voeling hebben met de leefwereld van de jongeren
- Je moet steeds rechtstaan en mag niet zitten of liggen
- Er zijn geen leuke zitzakken
- Er staat geen muziek op
Er zijn verschillende parameters die het museum saai kunnen maken en waarmee we kunnen gaan spelen. Door elementen in de ruimte toe te voegen of weg te halen, door andere disciplines toe te voegen, door de ‘regels’ van het museum te wijzigen.
Het blijft wel belangrijk om ook ruimte en veiligheid te creëren voor het uiten van hun afgunst. Wanneer iets hen niet aanstaat mogen ze dit ook openlijk uiten.
Interessante musea die hierrond werken:
- Kröller Müller Museum - Arts Rocks competitie
- Museum More
- Van Abbemuseum
Reflectie - Wat neem ik mee?
Uit dit gesprek neem ik vooral mee dat de context van het museum erg belangrijk is. Hoe de ruimte eruit ziet, wat mag en wat niet mag. Dat het niet enkel gaat om de opdrachten die je jongeren laat uitvoeren in een museum, maar de manier waarop ze dingen mogen doen en beleven in een museum.
Mirjam Nelis
6 december 2021 – expertgesprek
Achtergrond - Mirjam Nelis
Mirjam Nelis is alumni van de master maar daarnaast zelf ook docent kunsteducatie aan de docentenopleiding beeldende kunst. Haar achtergrond ligt ook in het voortgezet onderwijs als docent kunst-en cultuurgeschiedenis.
Gesprek - Het museum
Aan de start van het gesprek leg ik kort mijn onderzoek uit: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren? Vervolgens schets ik de stappen die ik reeds heb ondernomen: Ik heb enkele jongeren en jongvolwassenen bevraagd over hun desinteresse in kunst waaruit bleek dat er voornamelijk een wrijving zit met de beeldende kunsten en musea. Deze worden gezien als saai.
De centrale vraag waarmee ik dit gesprek start is of ik inzet op hoe jongeren naar het museum te trekken of wat te doen eens ze er zijn of een combinatie van beide.
Een volgende stap in mijn onderzoek zou kunnen zijn om musea te vragen waar hun vragen liggen, waar zij nood aan hebben.
Om dit verder uit te diepen kan ik ook meelopen in een museum.
Daarnaast kan ik me de vraag stellen wat een museum nu eigenlijk is en wat het doel juist van een museum is.
Reflectie - Wat neem ik mee?
Uit dit gesprek neem ik voornamelijk mee dat musea als geen ander weten waar de gaten zitten. Dat het belangrijk is om met hen te gaan praten en hen te vragen waar er momenteel nood aan is.
Het meelopen in een museum kan heel interessant zijn, maar dit idee zet ik voorlopig even aan de kant. Ik denk dat er in realiteit voornamelijk veel minder relevante zaken voor mijn onderzoek aan bod zouden komen op dit soort meeloopdagen. Wel geeft dit mij het idee om eens zelf naar enkele musea te gaan en te ontdekken wat ze mij te bieden hebben.
De vraag wat een museum juist is en wat het doel is, is interessant en laat ik nog even door mijn hoofd zweven terwijl ik met mijn onderzoek bezig ben, maar is iets dat ik momenteel niet actief mee in mijn onderzoek wil opnemen. Dat wijkt te ver af van waar ik nu mee bezig ben, maar kan later wel interessant worden moest ik beslissen om bijvoorbeeld met de parameters van het museum gaan spelen, nieuwe regels ontwikkelen en de context veranderen.
Maurice Specht
22 januari 2022 – expertgesprek
Achtergrond - Maurice Specht
Maurice Specht is in eerste instantie de man achter Buitenplaats Brienenoord, een maak- denk- en werkplek midden in de natuur. Daarnaast heeft hij een achtergrond in filosofie.
Gesprek - Ervaringen in het museum
Aan de start van het gesprek leg ik kort mijn onderzoek uit: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren? Vervolgens schets ik de stappen die ik reeds heb ondernomen: Ik heb enkele jongeren en jongvolwassenen bevraagd over hun desinteresse in kunst waaruit bleek dat er voornamelijk een wrijving zit met de beeldende kunsten en musea. Deze worden gezien als saai.
Het is interessant om stil te staan waar dat ‘saai’ vandaan komt. Welke (museum)ervaringen hebben deze jongeren? Is het een aangeleerde houding?
Nochtans zijn er online ontzettend veel beelden te vinden wat doet vermoeden dat jongeren een hoge beeldgeletterdheid bezitten en bij gevolg beeldende kunst dus ook niet zo ver van hun leefwereld ligt.
Er kan gewerkt worden met een controlegroep die heel graag naar musea gaat. Wat maakt dat zij zo graag naar musea gaan?
Sommige musea zijn ook saai ingericht. Dit is één van de voorbeelden dat het probleem niet enkel bij de jongeren ligt, maar ook bij de musea.
Om jongeren naar het museum te krijgen is het belangrijk een vertrouwensband op te bouwen, wat zich al snel uit in een langdurig project.
Beeldende kunst en musea zijn nog heel grote begrippen. Over welk type museum spreken we? Zitten er gradaties in ‘saai’?
Luistertours kunnen helpen omdat veel lezen vaak saai is.
Reflectie - Wat neem ik mee?
De controlegroep is iets dat ik momenteel even aan de kant zet, maar wat ik nog niet van tafel schuif. Momenteel zie ik daar minder potentieel in voor mijn onderzoek.
Een langdurig project lijkt me zeker ook iets kwaliteitsvol, maar iets wat niet realistisch uit te werken is binnen dit korte onderzoek. Al neem ik wel mee dat mijn onderzoek niet noodzakelijk moet leiden naar een éénmalig iets maar ook de start van een langdurig traject kan zijn.
De term ‘beeldgeletterdheid’ neem ik mee in mijn verdere onderzoek als zoekterm.
Waarom jongeren het museum saai vinden is interessant maar in vergelijk iets minder relevant voor dit onderzoek dat wat het museum saai maakt. Ik neem dus ook zeker mee om te onderzoeken welke elementen een museum saai maken.
Dian Langenhuijzen
22 januari 2022 – expertgesprek
Achtergrond - Dian Langenhuijzen
Dian Langenhuijzen heeft voornamelijk een achtergrond in art-based learning en is daarmee dus ook al vaak in contact geweest met musea.
Gesprek - Werkvormen
Aan de start van het gesprek leg ik kort mijn onderzoek uit: Hoe kan ik voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst, een betekenisvolle ervaring met kunst creëren? Vervolgens schets ik de stappen die ik reeds heb ondernomen: Ik heb enkele jongeren en jongvolwassenen bevraagd over hun desinteresse in kunst waaruit bleek dat er voornamelijk een wrijving zit met de beeldende kunsten en musea. Deze worden gezien als saai.
Door in gesprek te gaan met jongeren ben ik dus uitgekomen bij musea en museumeducatie. Dit is echter een nieuwe wereld voor mij. Het centrale onderwerp in dit gesprek is dan ook het museum en museumeducatie.
De autonomie besproken door Ryan & Deci is enorm belangrijk. Als het niet van jou is, interesseert het je niet. Daarom is het belangrijk iets persoonlijks aan het kunstwerk te hangen of er een persoonlijk iets van te maken.
Als begeleider is je taak om veiligheid te scheppen. Niets hoeft gedeeld te worden. Het is persoonlijk voor iedereen.
Je kan stilstaan bij de voorwaarden om deze veiligheid te behouden. Bijvoorbeeld max. 12 deelnemers.
Visual Thinking en Visual strategies zijn kernwoorden die ook interessant kunnen zijn binnen het onderzoek.
Het kunstwerk staat centraal in plaats van de persoon.
Het design museum Den Bosch werkt rond thema’s en visual thinking strategies.
Alain de Botton bespreekt 7 waarden van kunst.
Reflectie - Wat neem ik mee?
Ik neem vooral mee dat het belangrijk is om stil te staan bij de voorwaarden of eisen. Indien ik een activiteit / sessie / workshop / rondleiding / … uitwerk, dat ik ook nadenk over de parameters zoals minimum en maximum grootte van de groep.
Visual Thinking en Visual strategies neem ik mee als zoektermen maar ga ik verder momenteel niet mee aan de slag. Dit wijkt verder af van het ‘saai’ zijn van musea maar kan later mogelijks interessant zijn in het onderzoek bij het uitwerken van mogelijke activiteiten.
Mary Vincenten-Aert
12 maart 2022 – expertgesprek
Achtergrond - Mary Vincenten-Aert
Mary Vincenten-Aert heeft een achtergrond in beeldende kunst. Daarnaast werkt ze ook zelf als docent beeldende vorming en CKV.
Gesprek - (Des)interesse
Ik schets kort mijn onderzoeksopzet: ik doe onderzoek naar betekenisvolle ervaringen voor jongeren en jongvolwassenen die aangeven geen interesse te hebben in kunst. Mijn onderzoek heeft mij geleid naar beeldende kunst en musea. De respondenten gaven aan dat musea en beeldende kunst saai zijn.
Het is belangrijk om de jongeren actief aan het het werk te zetten en doe-opdrachten te geven.
De jongeren zijn negatief tegenover de musea en beeldende kunst, maar waarom? Zijn zij ooit naar een museum geweest? Wat was hun ervaring? Waarom negatief? Wat is het verschil met jongeren die wel interesse hebben in kunst? Hebben ze een verschillende schoolse achtergrond? Of een verschillende thuissituatie?
Stilstaan bij eigen ervaringen en waar de eigen interesse in kunst in ontstaan.
Nog een relevante vraag voor het onderzoek is ‘Waar ligt de scheidingslijn tussen mensen die gewoon geen interesse hebben en het museum gewoon nog beter moeten leren kennen?’
Reflectie - Wat neem ik mee?
Ik neem hieruit voornamelijk mee dat ook doe-opdrachten belangrijk zijn maar ik sluit minder actieve opdrachten (nog) niet uit.
Het verschil met jongeren die wel interesse hebben in kunst is interessant om te achterhalen van waar de desinteresse mogelijks zou kunnen komen maar wijkt te ver af voor mijn onderzoek en kan ik jammer genoeg niet mee opnemen. Dat laat ik voor nu dan ook even aan de kant liggen.
Daarnaast ben ik er van overtuigd dat inderdaad veel jongeren aangeven geen interesse te hebben in kunst, omdat ze het nog beter moeten leren kennen. Ik neem dus zeker mee dat deze verwoording duidelijk verder in mijn onderzoek dient opgenomen te worden.
Dagmar Baars
12 maart 2022 – expertgesprek
Achtergrond - Dagmar Baars
Dagmar Baars is de expert als het aankomt op mijn onderzoek. Naast een achtergrond in Beeldende Kunst werkt ze kunsten- en educetieve projecten uit en tot slot is ze aan de slag als Museumdocent en rondleider in het Noordbrabants museum waar ze vaak in aanraking komt met jongeren.
Gesprek - Low-key
Ter opfrissing wordt het gesprek gestart met nog een heel kort te overlopen waar het onderzoek over gaat. De centrale vraag die ik in dit gesprek had luid als volgt:
Het onderzoek is uitgesteld naar volgend jaar wegens een drukke agenda. Hoe kan ik toch relevant bezig blijven met het onderzoek zonder me er telkens terug helemaal in te moeten verdiepen en grote stappen te moeten zetten?
Één van de mogelijkheden is om jongeren eens mee te nemen naar het museum en hen vrijuit te laten praten. Met hen in gesprek gaan en vragen stellen zoals ‘Als je nu alles zou mogen kiezen, wat heb je dan nodig nu?’.
Deze gesprekken kunnen opgenomen worden in een podcast formaat.
Het is belangrijk om een ‘common ground’ te vinden tussen jongeren en het museum. Elkaar te ontmoeten en te werken in de zone van de naaste ontwikkeling. Centrale vragen hierbij zijn:
- Hoe breng je het instituut en de doelgroep samen?
- Welke taal gebruik je?
- Waar liggen de noden van de doelgroep?
Een andere vraag die ik in dit gesprek naar voor bracht was hoe ik nog informatie van respondenten kan verzamelen zonder het klassieke gesprek. Dit kan bijvoorbeeld door hen opdrachten mee te geven in het museum en hen een vlog te laten maken over het beste en slechtste werk. Maar ook door met muziek te werken bijvoorbeeld.
Het is belangrijk vooraf na te denken wat je eruit wilt halen.
Vermijd verslagen of lange gesprekken maar ga eerder voor 5 woorden die ze in een box moeten steken.
Reflectie - Wat neem ik mee?
Ik neem hier vooral uit mee om ook samen met jongeren eens naar een museum te gaan en hen daar vrijuit te laten spreken, te vragen wat ze nodig hebben, wat ze nu het liefste zouden doen, waar ze tegenaan lopen, wat ze moeilijk vinden, wat ze denken en voelen, …
Jan Schoolmeesters
27 oktober 2022 – coaching
Achtergrond – Jan Schoolmeesters
Jan Schoolmeesters heeft een brede achtergrond als lerarenopleider, kunsteducator, spelen en regisseur. Daarnaast is hij zelf alumni van de opleiding.
Gesprek – Brainstorm
Het gesprek is een aaneensluiting van ideeën en wandelpaden voor mijn onderzoek. De hoofdpunten / vragen die aan bod kwamen zijn de volgende:
· Zouden jongvolwassenen wel naar een museum gaan waar je allemaal muziek kan luisteren?
· Waar is mijn aandeel? Wat betekent kunst voor mij? Waar is mijn kantelpunt?
· Kunstopleidingen boomen. Er is dus een grote interesse enerzijds en een grote desinteresse anderzijds.
· Onbekend is onbemind
· Wat is mijn levenslijn op vlak van beeldende kunst?
· Hoe kan je mensen in contact brengen met bepaalde kunstwerken buiten het museum?
· Kunstwerken dichter bij hen brengen om interesse te wekken
· Hoe kan je mensen in contact brengen met niet beeldende kunstwerken in het museum?
· Mechelen – het kunstuur
· Blitse beeldvorming rond Van Gogh (de expo) en Frida Khalo zijn erg populair.
· Wat zeggen deze bezoekerscijfers? Komen hier meer 18-25 jarigen op af?
· ‘Hybride museum’
· Afstand tot beeldend werk is te groot, ze snappen het niet, er is geen kennis.
· Respondenten met een bodycam door het museum sturen. Wat zie je hier?
· Het museum kan een soort metafoor zijn voor wat een museum teweeg brengt.
· Het museum kan ook als aspect onderzocht worden om er dan dingen uit te trekken.
· Zijn 18-25 jarigen misschien gewoon een oninteressante leeftijdscategorie voor musea en komen ze op latere leeftijd toch gewoon terug?
· Durf rebels zijn
· Haal de kunst uit het museum
Daarnaast bespreken we ook kort het coachende aspect en bespreken we kort wanneer en hoe frequent we samen komen en wat ik daarin verwacht van Jan Schoolmeesters als coach.
Reflectie – Wat neem ik mee?
Het gesprek heeft me even van de wijs gebracht. Ik dacht eindelijk wat vast te hebben, maar nu ben ik weer even van mijn pad geduwd door alle impulsen en ideeën.
Wanneer ik het even naast me heb neergelegd en daarna weer vastgepakt, neem ik vooral de vrijheid en het rebelse aspect mee. Mij niet laten tegenhouden door wat het museum nu is, of de beperkingen die een museum met zich mee zou brengen.
De ideeën om buiten het museum te treden en het museum als aspect te onderzoeken om elders toe te passen leg ik wel naast me neer. Ik kies heel bewust voor de museumcontext. Net omdat dit een plek van ontmoeting is.
Lonneke Van Heugten
19 november 2022 – expertgesprek
Achtergrond – Lonneke van Heugten
Lonneke Van Heugten is een cultuurwetenschapper en dramaturg, al omschrijft ze zichzelf als poëet-performer en workshopgever. Ze houd zich bezig met theater en cultuurbeleid.
Gesprek – Aanpak
Het gesprek start met enkele praktische zaken wat betreft de onderzoeksvraag en aanpak van het onderzoek. Zo zit ‘in het museum’ niet in de onderzoeksvraag, terwijl het onderzoek zich wel afspeelt in het museum.
Daarnaast wordt besproken dat de eerste trap van het vraagstuk is hoe je de doelgroep interesseert/verleid om zich open te stellen voor een museumervaring. Kan ik jongeren warm maken om vervolgens andere jongeren warm te maken?
Lonneke geeft ook aan dat ‘interesse delen’ nog te vaag omschreven is en ik dit aspect duidelijker moet vormgeven en uitschrijven.
Vervolgens worden in het gesprek enkele onderwerpen naar boven gehaald die intressant kunnen zijn voor mijn onderzoek:
- Booktok: kan er gelijkaardige beweging voor musea worden gecreëerd?
- Welke methoden zijn er al ontwikkeld om jongeren en jongvolwassenen naar het museum te brengen?
- Welke methoden zijn er al ontwikkeld om jongeren en jongvolwassenen aan te zetten tot andere dingen?
Er komt naar boven dat mijn centrale doel is om de ervaringskennis van de jongeren en jongvolwassenen te vergroten.
Een interessant voorbeeld / bron is Bruno Van den Elshout met Whatever the weather. Dit toont aan dat de uitnodiging enorm belangrijk is.
Tot slot word de mogelijkheid besproken om 2 zaken tegenover elkaar te plaatsen in het onderzoek. Bijvoorbeeld: veel vrijheid versus strikte structuur.
Reflectie – Wat neem ik mee?
Ik neem uit dit gesprek vooral mee dat ik mijn onderzoeksvraag nog beter moet formuleren en duidelijker uitschrijven wat ik met deze vraag bedoel.
Daarnaast neem ik mee dat ik de aanpak van mijn onderzoek terug onder de loep moet nemen en me moet afvragen welke zaken ik wel en welke niet wil onderzoeken en dit ook benoemen.
Jesse Larner
19 november 2022 – expertgesprek
Jesse Larner
19 november 2022 - expertgesprek
Achtergrond – Jesse Larner
Jesse Larner in een New Yorkse schrijver die zich richt op politiek en cultuur. Één van zijn werken is Mount Rushmore: An Icon Reconsiderded (Nation Books, 2002).
Gesprek – Onderzoeksvraag
Tijdens dit tweede gesprek met Jesse Larner wordt mijn onderzoeksvraag en aanpak verder onder de loep genomen. De centrale punten/vragen uit het gesprek zijn de volgende:
- Hoe kan ik meten tijdens dit onderzoek?
o Wat wil ik exact meten?
- Wat betekent ‘naar het museum gaan’ eigenlijk?
- Wat willen jongeren veranderen of wat zouden ze graag zien of doen?
o Er is niet noodzakelijk een antwoord nodig op deze vraag, maar de vraag geeft inzicht in wat ze vonden van de ervaring
- Wat is participatie?
- Het tegengestelde van interesse is niet noodzakelijk desinteresse
o Er zijn verschillende niveau’s van interesse
- Ervaringen zijn subjectief, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Ervaringen zijn nu eenmaal subjectief en onderworpen aan interpretatie
Reflectie – Wat neem ik mee?
Uit dit gesprek neem ik vooral mee dat ik opnieuw stil moet staan bij hoe ik de ervaringen van de respondenten wil vastleggen en dat het oké is dat deze subjectief zijn.
Daarnaast neem ik mee dat ik moet stil staan bij wat participatie net inhoudt en in hoeverre ik dit wil bertrekken in mijn onderzoek.
Jan Doms
19 november 2022 – expertgesprek
Achtergrond – Jan Doms
Jan Doms studeerde beeldhouden, kunst- en cultuurgeschiedenis en cultuurwetenschappen.
Hij was reeds actief als directeur van Stichting Musische Vorming en als curator. Later stond hij mee aan de wieg van verschillende projecten en gezelschappen.
Gesprek – Vrijheid
Na het kort schetsen van mijn onderzoek, volgt een anekdote van Jan Doms over jongeren die hij meenam naar het museum. De jongeren liepen snel door het museum en vroegen hem waarom hij zo traag door het museum liep. Ze begonnen te twijfelen en zelf langer en langer stil te staan bij de werken. Vervolgens zagen ze een leerkracht tegen een groep vertellen over de kunstwerken. Ze vroegen de leerkracht waarom die zo stond te zeuren tegen de leerlingen, ze kunnen zelf toch zien?
Na deze anekdote volgt een gesprek over vrijheid in het museum. Hieruit komen we samen op het idee om een ‘Handleiding voor vrijheid’ te ontwikkelen met mijn onderzoek.
Vervolgens geeft Jan nog enkele interessante plekken mee die ik zou kunnen betrekken in mijn onderzoek zoals de Verbeke Foundation en het Van Abbe museum in Eindhoven. Het eerste als positief en tweede als negatief voorbeeld.
Reflectie – Wat neem ik mee?
Na dit gesprek neem ik vooral de vrijheid mee. Dit zat reeds verworven in mijn onderzoek, zonder dat het benoemd werd.
Jan Schoolmeesters
25 november 2022 – Coaching
Achtergrond – Jan Schoolmeesters
Jan Schoolmeesters heeft een brede achtergrond als lerarenopleider, kunsteducator, spelen en regisseur. Daarnaast is hij zelf alumni van de opleiding.
Gesprek – Praktisch
Tijdens deze coachingsessie focussen we op de formulering van mijn onderzoeksvraag en de volgende stappen in mijn onderzoek.
Mogelijke onderzoeksvragen of deelvragen die worden benoemd zijn:
- Hoe krijg ik jongeren/jongvolwassenen mee naar het museum?
- Hoe deel ik mijn interesse voor de werken van een museum met jongeren/jongvolwassenen in een museum?
- Hoe creëer ik een domino-effect?
- Wat is de impact / het effect van vrijheid op de museumervaring?
- Wat is vrijheid?
o Vanuit verschillende invalhoeken benaderen:
§ Filosofisch
§ Op school
§ In een museum
o Wat is de rol van de educator als het gaat om vrijheid?
Daarnaast komt de vraag naar boven welke musea ik wil betrekken. Hier komen 3 opties naar boven:
- Een klassiek museum (bijvoorbeeld het KMSKA)
- Iets wat jongeren aanspreekt (bijvoorbeeld het MuHKA)
- Iets tussenin
Vervolgens wordt Gerhard Jäger meegegeven als interessante expert om mee in gesprek te gaan.
Tot slot wordt ‘The Participatory Museum’ aangehaald. Jan Schoolmeesters geeft aan dat alle musea met participatie aan de slag willen. Is wat ze al doen hiermee in lijn?
Reflectie – Wat neem ik mee?
Deze coaching is een echte wisselwerking. Dit maakt dat ik eigenlijk het hele gesprek meeneem in de verdere verwerking van mijn onderzoek. Ik neem zeker ook Gerhard Jäger mee als interessante expert en contacteer hem om een gesprek in te plannen. Daarnaast neem ik de invalshoeken op vrijheid mee en sta ik nog even stil bij welke musea ik wil betrekken in mijn onderzoek.
Annemarie Schamp
21 januari 2023 – Expertgesprek
Achtergrond – Annemarie Schamp
Annemarie Schamp is CKV-docent en museumdocent maar bovendien ook alumni van de master KunstEducatie.
Gesprek – Vrijheid in het museum
Annemarie Schamp bevestigt de afwezigheid van jongvolwassenen in het museum. Volgens haar kan vrijheid in het museum zich op verschillende manieren uiten:
- Op eigen tempo
- Op basis van eigen interesses
- regie van jezelf
- Beleving, het is niet iets verplicht, je moet niets bijleren
- De vrijheid om ook 'What the fuck' te denken/zeggen
- Vooraf de regels duidelijk maken en waarom die er zijn
Reflectie – Wat neem ik mee?
Uit dit gesprek neem ik vooral de verschillende manieren van vrijheid mee. Het gegeven van het omdraaien van de vraag, namelijk hoe beleven musea jongvolwassenen, vind ik ontzettend interessant maar leg ik voorlopig even naast me neer. Ik focus me met dit onderzoek namelijk niet op het warm maken van musea om met jongvolwassenen aan de slag te gaan, maar eerder op hoe ze dat kunnen doen. Wel neem ik het aspect mee dat het duidelijk stellen van de gedragregels in een museum belangrijk is, zowel voor de musea, als voor de jongvolwassenen, met de uitleg waarom. Zo wordt er een veilige sfeer gecreëerd.
Heloisa Amaral
21 januari 2023 – Expertgesprek
Achtergrond – Heloisa Amaral
Annemarie Schamp ieen pianiste die naast haar carrière als uitvoerend muzikant actief is als curator, docent en artistiek onderzoeker. Ze heeft een bijzondere interesse in de politieke en filosofische aspecten van hedendaagse muziekuitvoering.
Gesprek – Filosofie
Eerst en vooral geeft ze mij als tip mee om meer recente interpretaties van de filosofische bronnen te raadplegen.
Vervolgens raad ze naast Kant en Roussea het werk van Jaques Rancière aan.
Daarnaast benoemt ze hoe er een soort van verplichting hangt in musea. Je moet alles gezien hebben, je moet de route volgen, je moet iets leren, ...
Vervolgens geeft ze nog als tip mee om niet te wachten tot je alle literatuur gelezen hebt maar om al naar het museum te trekken. Hier gaan nieuwe vragen naar boven komen die je weer aan literatuur kan spiegelen.
Tot slot bespreekt ze nog het politieke en economische aspect van musea.
Reflectie – Wat neem ik mee?
Eerst en vooral neem ik voornamelijk de aanbevelingen op vlak van filosofische bronnen mee. Deze tips en aanbevelingen zijn erg waardevol.
Daarnaast neem ik ook mee dat ik zeker niet hoef te wachten, maar gerust dingen kan doen en vervolgens weer literatuur kan raadplegen. Het hoeft geen duidelijke opeenvolging te zijn maar mag ook door elkaar lopen.
Het politieke en economische aspect van musea neem ik verder niet mee in mijn onderzoek. Dit wijkt te hard af van de kern waar het momenteel om draait.
Jordi Pérez i Soldevila
21 januari 2023 – Expertgesprek
Achtergrond – Jordi Pérez i Soldevila
Jordi Pérez i Soldevila is een acteur, regisseur, maker en onderzoeker.
Gesprek – Filosofie
Hij geeft aal dat het belangrijk is om te achterhalen welke tools de jongvolwassenen nodig hebben.
Daarnaast geeft hij mee dat het interessant kan zijn om een nieuwe manier te vinden om tools en informatie aan te reiken, zoals de gedragsregels en dergelijke. In plaats van ze simpelweg mee te laten delen door een medewerker of security, kan het een ervaring op zich worden.
Hij geeft mee dat ervaringen belangrijk zijn, maar dat dit ook wel een beetje tegenstrijdig tegenover vrijheid staat. Het gaat hem om het bieden van vrijheid en tools die het publiek de ruimte geven hun eigen ervaring te creëren. Bij dit laatste geeft hij het werk van Umberto Eco genaamd Opera Aperta mee als tip. Een erg filosofisch werk.
Vervolgens bespreekt hij het gegeven dat veel mensen de tools missen. Veel informatie lezen is iets wat niet werkt. Maar wat wel? Hij sugereert video's, of vooraf informatie delen.
Tot slot deelt hij mee dat deze tools ingezet dienen te worden om hun wereld tot bij de museumwereld te brengen.
Reflectie – Wat neem ik mee?
Ik neem vooral mee om na te denken op welke manier informatie gedeeld wordt met de bezoeker en om breder te denken dan (geschreven) tekst. Het medium om informatie over te brengen is eens zo belangrijk, als misschien zelfs belangrijker dan de informatie of inhoud zelf.
Jan Schoolmeesters
2 februari 2022 – Coaching
Achtergrond – Jan Schoolmeesters
Jan Schoolmeesters heeft een brede achtergrond als lerarenopleider, kunsteducator, spelen en regisseur. Daarnaast is hij zelf alumni van de opleiding.
Gesprek – Routes in het museum
Tijdens dit gesprek gaan we samen op zoek naar de kern van mijn onderzoek.
Ik uit mijn bezorgdheid over de veelheid en de haalbaarheid van het uitwerken van een volledig aanbod vooraleer het nog maar te kunnen uittesten.
Jan Schoolmeesters geeft enkele voorbeelden van hoe ik te werk zou kunnen gaan:
- 2 mogelijkheden aanbieden en nagaan welke de respondenten zouden kiezen
- 1 kader kiezen en daarbinnen enkele werkvormen uitwerken
- 1 werk kiezen en daarvoor enkele werkvormen uitwerken
- Gesprek met KMSKA om na te gaan hoe zij tot de routes zijn gekomen.
- Het gegeven van routes aftoetsen met The participatory museum
Reflectie – Wat neem ik mee?
Deze coaching is opnieuw een echte wisselwerking. In het eerste deel van het gesprek waren we beide erg zoekende naar een manier om het onderzoek terug te vernauwen. In het tweede deel van het gesprek werd dit echter heel duidelijk. Ik pas mijn onderzoeksvraag aan en focus me op museumroutes.