Gerhard Jäger

Semi gestructureerd interview

 

Het gesprek start met een iets uitgebreidere schets van mijn onderzoek dan wat ik reeds via mail had meegedeeld.


Vervolgens zoomen we in op de werking van het ABC-huis en hoe vrijheid daarin al dan niet verwerkt zit. 

Eerst en vooral is hierbij de manier van werken belangrijk. Het aanbieden van een thema en het uitnodigen van het publiek om dit verder te onderzoeken. Daarbij speelt de kwaliteit van de omgeving een belangrijke rol. Dit biedt hen de mogelijkheid om al dan niet te staan, liggen of zitten op een stoel, de grond, een zetel, een poef, ... 

Vervolgens wordt er in het ABC-huis gebruik gemaakt van gidsen. Zij begeleiden een kleine groep kinderen. Dit heeft als voordeel dat je een persoonlijke connectie kan maken en een menselijke basis kan creëren. De gidsen zijn er om de kinderen te begeleiden in hun ervaring. Er is veel materiaal aanwezig met als doel de kinderen te prikkelen om te experimenteren. Hierbij is het belangrijk om in te spelen op de verschillende noden van de kinderen zoals bijvoorbeeld auditief, spreken, met de handen bezig zijn, ... . Hierbij wordt de creativiteit gestimuleerd door artistieke voorwerpen, door andere mogelijkheden te tonen om naar iets te kijken en door aan te geven dat er niets juist of fout is.

Binnen het frame is er veel vrijheid met enkele basisregels.

De gidsen moeten vooral ook in hun eigen interesse staan om hun passie te kunnen doorgeven. 

Er worden ook pedagogische principes verwerkt in het ABC-huis en steeds uitgelegd waarom iets wordt gedaan. Zo worden de stations steeds opgeruimd zodat de volgende groep ook fijn kan starten. 

 

Vervolgens wijkt Gerhard Jäger even af en geeft hij kritiek op het museum. Het museum is namelijk enkel bezig met bezoekerscijfers en alles dient heel pedagogisch verantwoord je zijn. Bovendien willen ze te veel digitaliseren. Het moet veel verder gaan dan dat. Het digitale aspect dient ook een inhoudelijke of educatieve meerwaarde te bieden. Ze dienen educatief te werken, hier krijgen ze namelijk geld voor.

Jammer genoeg is educatie binnen het museum vaak ondergewardeerd. 

De connectie met. het onderwijs moet veel beter! Zo is het KMSKA net volledig vernieuwt en is er geen enkele ruimte voor een klas.

Gelukkig zijn er ook musea die het wel goed doen. Zo is er bij Permeke wel een ruimte voor jongeren. 

Volgens Gerhad Jäger zitten te veel taken per functie verdeelt. Zo zijn er 2 medewerkers volledig overwerkt en wordt de rest door freelancers opgevuld. Er is geen wisselwerking.

 

Vervolgens zoomen we in op het begrip vrijheid. Wat is het en wat betekent het binnen de museumcontext en kunsteducatie? 

Gerhard Jäger geeft aan dat vrijheid enerzijds heel individualistisch is en je eigen ding willen kunnen doen maar anderzijds ook wel het samen zitten belangrijk is en er oog is voor het sociale aspect. De vuistregel hierbij is 'met respect voor iedereen'.

 

Tot slot komen we tot de centrale vraag van het gesprek: Wat zijn de voorwaarden van vrijheid binnen kunsteducatie?

Als eerste wordt het inspelen op het individu benoemt. Dit door een breed aanbod en veel materiaal aan te bieden. 

Daarnaast is het creëren van een atmosfeer van vertrouwen belangrijk. Dit kan door basisregels met respect voor elkaar op te stellen. Deze regels hoeven niet altijd expliciet gezegd te worden.

Vervolgens het niet kopiëren maar eerder focussen op wat de insporatie van de kunstenaar was.

Tot slot is structuur belangrijk en heeft vrijheid ook grenzen nodig maar moet je ook de controle durven loslaten.

 

Hierop volgt een kort gesprek met de gidsen. Zij hebben het voornamelijk over de moeilijkheden bij het begeleiden van een grote groep in een museum.