Waar bevindt zich het kunstzinnige in het (professioneel) leven van alumni Pjk (Pedagogie van het jonge kind), op basis van hun ervaringen binnen de opleiding.
5 december 2023 - dit moet zeker een plek krijgen: krachtig kind/mensbeeld-Reggio Emilia -In this we are all the same- collectief
en de stem van een kind kan zo krachtig zijn dat het de omgeving-de mensen-het narratief verandert.
12 december 2023 - Bij het blij weerzien van 2 alumni en hun grote bereidheid om mee te werken aan het onderzoek, besefte ik tegelijk dat dit té makkelijk is, dat ik de tegenstem MOET zoeken. Deze uitdaging is helpend en sturend maar ook moeilijk.
Terwijl ik teken, denk ik verder. De beweging zet mijn gedachten in een kadans, een ritme, een beweging, iets tactiel, aanweziger dan scrollen
Aanvullend de ambiguïteitstolerantie als kracht (Booth). Aantonen van de niet-bewijsbare invloeden die omgaan met kunst(zinnigheid) genereren.
26 december 2023 - Brigitte Herremans in de podcast: 'het inzicht' over Justice Imagination en hoe kunst en literatuur waarheid kunnen toebrengen aan de strijd voor de mensenrechten. "Wij hebben teveel 1 regime van waarheid,nl. het forensische dat gestaafd wordt door wetenschappelijke bewijzen. Wij moeten op zoek naar de complementaire waarheid, de narratieve waarheid, de verhalen, de beleving,...en zo het meerlagige bestaansrecht geven".
Herremans aanvullend gebruiken bij Nussbaum, verder dan empathie, kunnen springen in het leven van mensen die u niet liggen, proberen begrijpen om zo de waarheid beter te achterhalen.
Nazi's luisterden ook naar Bach ...
Waarom doe ik dit onderzoek? Voor wie? Het is een gevaarlijke onderzoeksvraag...
In hoeverre mag je als onderzoeker een rol spelen in je onderzoek?
Hoe en waarom zouden de alumni de diepere laag met mij delen?
Zijn herinneringen betrouwbaar? Hoe gekleurd zijn ze? (opzoeken reminiscentie)
2 februari 2024 (eerste feedback)
Het klinkt als een project...is dit wel een onderzoek?
Is er een controlegroep nodig?
Van een brede enquete naar een creatie? Klopt de hoofdvraag dan nog?
Moet cultureel bewustzijn niet in de vraag geïntegreerd zijn?
13-maart 2024 - Ik hoorde Dirk de Wachter over kwetsbaarheid en hoe verbinding net in/uit :met kwetsbaarheid ontstaat. Hij had het ook over de assymetrie van Levinas (E book aangekocht).
Deze concepten, toegepast in de opleiding passen hier: Vertel'Es, Diversattude an Pannikar (window).
Wordt het resultaat een feedback-rapport-dossier-neerslag voor de opleiding én een gezamnlijk werk.. een pad, een weg, een parcours?
Keuze voor fotografie: Waarom? De beelden die de studenten kiezen, de beelden die de kinderen kiezen... de beelden die centraal staan, ook in mijn eigen werk-
Susan Sontag over fotografie: memento mori: de herinnering vastleggen, maar ook de metafoor.
Methodologie
reminiscence approach? Photo elicitation? Photovoice?
Zal ik hen een foto laten meebrengen of andere herinneringen?
7-4-2024 -
Een leraar als kunstenaar om de 'esthetische' vertaling te maken naar de wereld, MOOI! Hier zit de troost in die ik zoek in mijn kunsteducatieve praktijk en het linkt met de rol van de atelierista. Is dit van Hannah Arendt?
Wat is het leven benaderen als een kunstenaar? Kan ik van mijn studenten/alumni verwachten dat zij het leven benaderen als een kunstenaar?
Opzoeken: iteratief proces
6-6-2024
Wat wil je deze harde wereld geven, vroeg alain Platel aan zijn dansers van Opera Ballet Vlaanderen.'Zachtheid'antwoordden ze. Het resultaat is Ombra (gezien op 5-5-2024)
Ik kreeg een boek van een studente, ze zei dat ze aan mij moest denken. Titel: Ik ga naar de schapen (Marieke de Maré)
METHODES ?
Reminiscence approach
Photo ellicitation versus Photo Voice
Poetic transcript
Vragenlijsten breed en dan verfijnen
iteratief proces = terugkijken
(Wandel) interview om concepten te verfijnen:
cultuurkaart: ook zelf maken, samen maken,
snelcollages in het BrOLL atelier
Mosaic approach:
Clark, A. (2005). Ways of seeing: using the Mosaic approach to listen to young children’s perspectives. In A. Clark, Kjorholt, & P. Moss, Beyond Listening. Children’s perspectives on early childhood services. (pp. 29-49). Bristol: Policy Press. Clark, A., & Moss, P. (2005). Listening to Young Children: The Mosaic Approach. London: National Children's Bureau.
27-6-2024
Vandaag zag ik veel oudstudenten terug. Warme knuffels en fijne dialogen. Het leeft, het is er, het moet mogelijk zijn, een trajcet rond verbeelding te ontwikkelen om de atelierista vorm te geven.
Heb contact opgenomen met Reggio Nederland om terug aanspreekpunt voor Vlaanderen te worden.
Democratisch, politiek, ...nieuwe wereld (H. Arendt)
20-8-2024
er kwam een aanbod om in Bhutan les te geven, in opvolging van het congres waar ik aan meewerkte in 2017. Margaret Brooks doet verder met het programma, YES, doe ik !
Eerst zal ik de resultaten van dit onderzoek op het congres in Australië bij Gai dissemineren en dan kan ik 'kunst voor de allerkleinsten' uitwerken en meenemen naar Bhutan
24-9-2024
sinds een week ongeveer maak ik elke dag een tekening, beeldregistratie: de tools in mijn handen die ik afwisselend kies, bepalen mee hoe het registreren zal verlopen. Soms merk ik ongeduld, tijdsgebrek of tekort aan inspiratie. Maar altijd is het een moment van contemplatie, naar binnen gaan en stil worden.
4-10-2024
Ik vind onderzoek boeiend, ik vind het moeilijkste, nog steeds, keuzes maken, elimineren en focussen. Alles is bruikbaar, zinvol en interessant.De teken-intermezzo's helpen me wel, het zijn rustmomenten, het is tussen-tijd..en ik val stil.
11-10-2024
Ik heb iets met landschappen als metafoor voor een proces, een sitautieschets, mijn onderzoeksschema.
Het zet me aan het mijmeren, 'wandering', geeft me de ruimte om vrij in te vullen.
De keuze voor dit boek? Het doet me aan Bhutan denken en omdat ik er terug naartoe wil en omdat ik steeds meer adem en mediteer en trager en bewuster in het leven wil staan.
Waarschijnlijk daarom kwam het onderzoek van Hinnekint zo binnen.