EXPOSITIE

De gelaagdheid van de stoep

                             Silke Sluis (Stedenbouw, Hogeschool van Amsterdam)

Waar komen wij elkaar nog tegen in de stedelijke ruimte? Waar zeggen wij tegen elkaar dat je het vervelend vindt dat die auto weer voor je huis geparkeerd staat.

De stoep is een belangrijk sociaal ontmoetingspunt waar interacties plaatsvinden en mensen zich verbonden voelen in de buurt. Door de toegenomen individualisering, het gebruik van mobiele telefoons raken we steeds meer vervreemd in de publieke ruimte.

Met deze installatie biedt Silke een omgeving die de wisselwerking tussen fysieke, functionele en sociale dimensies van onze stedelijke ruimte illustreert. De strakke lijnen van de stoep vervagen en maken plaats voor een woonkamer, een plek waar mensen verblijven.

De film van de woonkamer op de stoep symboliseert de verwevenheid van ons privéleven met de publieke ruimte. Naast de visuele projectie wil Silke met de audiotour een extra laag toevoegen. De geluiden van de stad versterken een gevoel van aanwezigheid en herkenning.

Zet een koptelefoon op en wandel door de verschillende routes van de stad Amsterdam. Ervaar hoe de publieke ruimte transformeert naar een meer sociale persoonlijke ruimte waar de menselijke maat centraal staat

Het idee van mijn installatie:

In de expositie wil ik een korte film presenteren die begint bij het starpunt van een stoep, een fysieke maatvoering die voor veel mensen vanzelfsprekend is. Terwijl de film vordert, wordt de stoep steeds meer een ruimte waar toe-eigening plaatsvindt. De strakke lijnen van de stoep vervagen en maken plaats voor een woonkamer, een plek waar mensen verblijven.

Deze transformatie van de publieke ruimte naar een meer sociale persoonlijke ruimte illustreert de wisselwerken tussen fysieke en sociale dimensies van onze omgeving. Deze film wil ik projecteren op de grond, en nodigt uit om letterlijk naar beneden te kijken, met een knipoog dat we vaak te weinig naar de omgeving om ons heen kijken.

Deze film wil ik ondersteunen door een audiotour met de routes die ik door Amsterdam heb gelopen, en wil ik een extra laag toevoegen. De geluiden van de stad zorgt voor een gevoel van aanwezigheid en herkenning en maakt de ervaring van de stoep dynamischer.

 

De gedachtegang erachter:

Deze installatie sluit aan bij mijn visie op de veranderende rol van de stoep in onze samenleving, zoals beschreven in mijn opiniestuk/ manifest. De stoep is een belangrijk sociaal ontmoetingspunt waar interacties plaats vinden en mensen zich verbonden voelen in de buurt. Door de toegenomen individualisering, het gebruik van mobiele telefoons raken we steeds meer vervreemd in deze gedeelde ruimte.

Met deze installatie wil ik mensen aansporen om weer stil te staan bij de waarde van kleine sociale interacties, elkaar te zien en ervaren wat de stoep ons te bieden heeft. Hier wordt de stoep niet alleen gezien als doorgang van A naar B, maar een ruimte van herkenning en ontmoeting.

Door het positieve licht te werpen op de stoep als ontmoetingsplek hoop ik de ruimte opnieuw in te vullen met menselijkheid, om op deze manier de stad meer als gemeenschap te ervaren waar we elkaar erkennen en waarderen.