Op welke manier kan ik jongeren in contact brengen met Arthouse film?
Via jongerenmarketing -> Tiktok:
https://www.partout.nl/blog/jongeren-bereiken-met-jongerenmarketing
https://www.frankwatching.com/archive/2019/11/19/millennial-doelgroep-schrijven/
https://www.frankwatching.com/archive/2019/08/27/tiktok-app-succes-tieners-populair/
Woord: EXPOSURE
Hoe kan ik mijn functie als marketeer relevant maken?
Aantonen dat film relevant is, dat het verder gaat dan dat het MIJN passie is. Dat het bijdraagt aan de culturele samenleving.
Woord: ACCES
Delen-ontroering-praten zonder woorden-opwinding
To expose, acces
Hoofdvraag:
Op welke manier kan ik jongeren met arthouse film confronteren?
DEELVRAAG 1.:
Waarom is het relevant voor jongeren om naar arthouse film te kijken?
Deelconclusies:
- Jongeren moeten leren naar beeld te krijgen. Je kan ze niet zomaar iets voorschotelen, je moet ze daarin begeleiden/leren/helpen
- ik kon vroeger al naar die films kijken, omdat ik van jongs af aan geconfronteerd werd met kunst en film en zo beeld heb leren lezen.
- Ze ontwikkelen veel vaardigheden zoals kristische reflectie, creëren, verwoorden.
DEELVRAAG 2.
- Hoe kan ik jongeren naar arthouse films laten kijken zonder voor de klas te staan, maar vanuit mijn positie als maker en als filmmarketeer?
Deelconclusie:
- Jongeren gaan niet uit zichzelf naar een filmhuis
- Jongeren hebben een korte aandachtspan: zijn snel afgeleid/afgehaakt
- Jongeren gebruiken Tiktok als grootste informatiebron trends/entertainment/nieuws
- Jonge mensen zijn er wel geïnteresseerd in, maar hebben er niet altijd toegang tot. Het komt niet op hun pad.
DEELVRAAG 3.
- Waarom is het voor mij relevant?
Conclusie:
- Eigenlijk voel ik ergens de behoefte om te doen wat mijn vader deed. Op een bepaalde manier zijn atelier te creëren.
- Het is ook een manier om me verbonden te voelen met hem.
- Behoefte om betekenis te geven aan dat wat ik doe. Dat het niet allemaal zinloos is en dat het ergens vandaan komt.
LEERDOELEN – vijf vaardigheden
Beleven
Hierbij gaat het erom dat de leerling met een open blik de wereld van film en filmcultuur exploreert. Hij stelt zich ontvankelijk op tegenover verschillende soorten film, filmmakers en manieren waarop film gemaakt en vertoond wordt. Er wordt vanuit cultureel bewustzijn een bewuste keuze gemaakt voor een film en de manier waarop film beleefd wordt.
Verwoorden
De leerling leert de eigen waarneming bewust en doordacht te verbinden aan (emotief en in toenemende mate technisch) taal- gebruik. In interactie met anderen, onder begeleiding, door middel van een verkenning van de taal waarmee verschillende gevoelens
en gedachten kunnen worden uitgedrukt en door goed te luisteren naar de woorden die zowel medeleerlingen als de leraar bij het waarnemen gebruiken. Het taalgebruik m.b.t. de filmbeleving wordt in uitwisseling met anderen door middel van een dialoog, een vraag- gesprek met een filmprofessional, of in een presentatie steeds complexer en genuanceerder.
Deze vaardigheid onderscheiden we bewust van de vaardigheid reflecteren en is gericht op de verbinding tussen de directe waarneming en de woord- en die daaraan gegeven kunnen worden. De vaardigheid verwoorden is geïnspireerd op de opbrengsten van de Visual Thinking Strategies (ook wel VTS), zoals onder andere veel toegepast binnen museumeducatie. Door middel van het stellen van open en verkennende vragen (uitgaande van de ervaring van de leerling, waarbij er geen goed of fout antwoord is) wordt
er met deze werkvormen een dialoog en verwondering gestimuleerd over dat wat de leerling direct waarneemt, waarmee de leerling niet alleen een persoonlijke verbinding met het werk aangaat – maar ook de taalvaardigheid, waarneming, en de kritische en creatieve vermogens worden versterkt.
Onderzoeken
Door gericht te kijken en te luisteren, onderzoekt en analyseert een leerling de middelen en technieken die de filmmaker heeft ingezet om een concept in bewegend beeld en geluid uit te drukken, een verhaal te vertellen en ideeën, gevoelens en gedachten vorm te geven: vanuit visie, intentie of doel en in verschillende historische, technologische, culturele, maatschappelijke en politieke contexten. De leerling leert met onderzoeken de (nuances in de) eigenschappen van narratief en vormgeving en de relatie daarvan tot de verschil- lende contexten te herkennen en te benoemen en er betekenis aan te geven. Narratief, vormgeving en contexten vormen samen de ‘inhoud’ van een te onderzoeken film.
Reflecteren
leert de taal van de eigen waarneming te verbinden aan het onderzoek en weet de film te interpreteren en te waarderen. De leerling leert zich mentaal en emotioneel wendbaar te verhouden tot verschillende soorten films en ontwikkelt een eigen smaak. Hij heeft besef van de verschillende referentiekaders waarmee film wordt geproduceerd, beschouwd en door verschillende soorten publiek wordt gewaardeerd; hij verbindt nieuwe inzichten aan al bestaand inzicht en krijgt daarmee inzicht in de eigen ontwikkeling: ‘wat weet ik, wat weet ik nog niet, wat zou ik willen weten’.
Creëren
Hierbij gaat het om de ontwikkeling van het artistiek-creatief vermogen van de leerling door vanuit de verbinding tussen de eigen belevingswereld en professioneel gemaakte films een filmidee te bedenken en uit te voeren, uit bewuste overtuiging en door middel van onderzoek, zelfstandig en in samenwerking met medeleerlingen, mensen van buiten school en in dialoog met professionals. De leerling kan bewust narratieve en stilistische elementen toepassen, ermee experimenteren en zich al explorerend ‘de taal van film’ meester maken, om er tegelijkertijd een eigen taal mee te creëren. De leerling presenteert zijn eigen film binnen en buiten school, kan zich wendbaar opstellen in het creatieve proces, dit zelfstandig reguleren en op het proces en de gemaakte film reflecteren.
Deze leerlijn is ontwikkeld door het Netwerk Filmeducatie, een netwerk van meer dan 200 bevlogen onderwijs- en filmprofessionals die de krachten bundelen om filmeducatie een structurele plek in het onderwijs te geven vanuit de gedachte dat onze samen- leving bij kritische kijkers en creatieve makers is gebaat.
EYE PDF doorlopende leerlijn
DOEL: To inspire and equip people across Europe to be able to access, enjoy, understand, create, explore, and share film in all its forms throughout their lives
A Framework For Filmeducation - https://www2.bfi.org.uk/sites/bfi.org.uk/files/downloads/%20bfi-a-framework-for-film-education-brochure-2015-06-12.pdf
"Soms zie je een film1 en is de wereld daarna niet meer hetzelfde. Zo’n film voegt iets aan je bestaan toe: nieuwe kennis of een nieuwe kijk op de wereld. Soms dragen films bij aan onze ontwikkeling en soms staan ze op scharnierpunten in ons leven. Veel mensen kunnen desgevraagd een film noemen die ze veranderd heeft."
"Soms zie je een film1 en is de wereld daarna niet meer hetzelfde. Zo’n film voegt iets aan je bestaan toe: nieuwe kennis of een nieuwe kijk op de wereld. Soms dragen films bij aan onze ontwikkeling en soms staan ze op scharnierpunten in ons leven. Veel mensen kunnen desgevraagd een film noemen die ze veranderd heeft."
https://adoc.pub/kijk-een-zoektocht-naar-transformatie-van-jongeren-door-film.html
https://adoc.pub/kijk-een-zoektocht-naar-transformatie-van-jongeren-door-film.html
DOEL
Leerlingen ontwikkelen een kritische blik en geven zo meer betekenis aan film. Leerlingen ontwikkelen creatieve vaardigheden en geven zo meer betekenis aan film
http://www.dirkmonsma.nl/media/pdf/eb/renske_dirk_pdfpdf.pdf
WAAROM?
"De jonge generatie groeit op in een tijd waarin film altijd en overal is. Met de tablet op schoot en smartphone in de hand zit film ons letterlijk dicht op de huid. Door de digitalisering wordt de aanwezigheid van film in ons alledaagse leven alsmaar dominanter. We lijken de promi- nente aanwezigheid van film als een vanzelf- sprekendheid te beschouwen. Op scholen is er weinig aandacht voor de kracht (en pracht!) van film, terwijl film ons iets vertelt in een unieke taal; die van bewegend beeld en geluid."
FILMEDUCATIE - dit is filmeducatie - 2020
https://cloud.filmeducatie.nl/s/dtG7soACaN6EPcg#pdfviewer
https://kernvakckv.nl/eye-filmeducatie---dit-is.pdf
INTERVIEW MET FILMMAKER/FILMLIEFHEBBER
Doel:
- Is de maker bezig met de toeschouwer
- Wat film belangrijk maakt
-
Waarom maak jij films?
Moeten jongeren naar (jouw) films kijken?
Wat maakt film in het bijzonder zo'n relevant medium?
Waarom is film voor jou belangrijk?
Welke film is voor jou bepalend geweest?
Als alles kon: wie zou dan jouw films moeten zien?
"Met filmeducatie leren kinderen en jongeren kritischer en creatiever met film om te gaan, waardoor ze beter zijn uitgerust om in onze samenleving te participeren."
JONGEREN DIE AL KOMEN (OPEN DOEK)
Enquete + informeel gesprek
Doel:
- weten waarom ze komen
- weten waarom ze niet komen buiten ROD om
- weten wat nog beter kan aan ROD
- weten wat nog beter kan buiten ROD om
Filmeducatie: https://www.lkca.nl/artikel/filmeducatie-vanuit-beleving-bewust-leren-kijken/
Verdiepende literatuur
INTERVIEW EDUCATIEMEDEWERKER
DOEL:
- Weten waarom filmeducatie belangrijk is voor jongeren
- Op welke manier lukt het hen om jongeren naar film te laten kijken.
Wat doen jullie?
Waarom moeten jongeren naar film kijken?
Wat zijn de leerdoelen?
Hoe doen jullie dat?
Hoe zorgen jullie ervoor dat jongeren niet afhaken?
Hoe ga je met jongeren het gesprek aan over film?
Wat maakt film in het bijzonder zo'n relevant medium?
Zou filmeducatie een verplicht vak moeten zijn op het middelbaar onderwijs?
DOEL: FILMAVOND OP ZUID - VOOR JONGEREN DOOR JONGEREN
Aantal leerlingen van middelbare scholen op zuid
- tegen eenzaamheid
- huiskamer
- het gesprek aangaan
- plezier
- stimuleren creativiteit
- beeld samenleving schetsen
Film + nagesprek + drankje
Jongeren tussen de 15 en 18 jaar
Amerikaanse jongeren willen meer realisme in films zien. Dit blijkt uit een recente studie, waarvoor bijna 700 Amerikaanse tieners (13 t/m 18) werden geïnterviewd.
https://www.darkhorizons.com/study-gen-z-doesnt-want-aspirational-movies/
https://www.filmtotaal.nl/nieuws/95072
Contactpersoon:
judith@tentrotterdam.nl
010-4135498
VISUAL THINKING STRATEGIES
Filmeducatie is er op gericht om leerlingen de taal van film te leren. Onder woorden te kunnen brengen wat je ziet. "What makes you say that?"
10 tips voor de lespraktijk
Start met het grootste gemak met lesgeven met film.
Toon de eerste twee minuten - “Geen tijd om de hele film met de klas te kijken? Toon enkele minuten, de trailer of een spannende scène met kijkvragen.” (Berrie de Zeeuw, docent Frans)
Begin bij hun beleving - “Verdiep je in de beleving van de groep die voor je zit. Kies een film die bij hun identiteit en culturele achtergrond past. Leerlingen begrijpen: film gaat ook over mij! Je kunt dan ook complexere filmaspecten bespreken.” (Caroline de Nerée, docent Beeldende Vorming en CKV)
Koppel film aan mediawijsheid - “Maak leerlingen bewust van fake news en de overtuigende kracht van bewegend beeld. Op het moment dat je film en mediawijsheid aan elkaar koppelt, wordt je les superrelevant en actueel.” (Tjeerd Dijkstra, ontwikkelaar Pabo-minor Filmeducatie en Mediawijsheid)
Vraag wat opvalt en wat je hoort - “Je bent al goed bezig als je vraagt: wat valt je op en wat hoor je? Korte gesprekken over bewust omgaan met bewegend beeld zijn heel waardevol.” (Jeroen Stultiens, basisschoolleraar)
Laat ze zelf een filmpje maken - “Laat ze een achtervolgingsfilmpje te maken waarbij ze achter elkaar aanrennen, verschillende standpunten gebruiken en in de montage een spannend muziekje eronder plaatsen. Je verbaast je over de resultaten!” (Elroy Gramsbergen, docent media en film)
Werk aan spreek- en luistervaardigheid - “Kies een korte film waarin niet wordt gesproken en laat leerlingen opschrijven wat de gesproken tekst zou kunnen zijn. Vraag ze in het Engels te vertellen: wat zie je, wat gebeurt er? Ze voelen zich dan echt betrokken bij wat ze zien.” (Ali Al-Zubaidi, docent Engels)
Laat ze zien hoe mensen in elkaar zitten - “Een documentaire neemt leerlingen mee in de realiteit en toont het menselijke gezicht. Daardoor begrijpen leerlingen beter hoe mensen in elkaar zitten en kunnen ze zich inleven de keuzes die zij in bepaalde situaties maken.” (Jasper Vreken, docent maatschappijleer)
Enthousiasmeer ze voor theorie - “Bij de meeste docu’s zie en hoor je de interviewer niet. Welke vragen werden er gesteld? En waarom wordt juist nu ingezoomd op het gezicht van de geïnterviewde? Zo behandel ik theorie over open en gesloten vragen, doorvragen en non-verbale communicatie.” (Caroline Wisse, docent Nederlands)
Geef betekenis aan geschiedenis - “Open een groter maatschappelijk gesprek door een film vanuit het makerschap te bespreken: wie is de regisseur, waarom maakte hij of zij deze film in deze tijd, wat wil diegene laten zien?” (Jazzy Taihuttu, filmdocent en lesontwikkelaar)
Kies een mooie film over een actueel onderwerp - “Actuele thema’s als LHBT+ en klimaatverandering laten zich goed bespreken aan de hand van een mooie film. Het brengt echt iets teweeg bij leerlingen. En voor docenten is dit makkelijker dan ‘uit het niets’ beginnen. Je zou kunnen zeggen dat film leraren werk uit handen neemt!” (Joni Cousins, consulent Filmhub Zuid)
LANTARENVENSTER 17.10 OBSERVATIE EDUCATIEVOORSTELLING
Thorbecke voortgezet onderwijs mavo 3
We starten met Porfotto, een film over drie Rotterdamse jongeren in het criminele circuit. Er wordt veel gesmoesd en gelachen, zeker bij de stukjes over seks of waarin je uberhaupt een vrouw ziet. Als iemand in de zaal begint, doet de rest snel mee. Vooral de jongens maken geluid. Rechtsachter zit een groepje "stoere jongens", die het brutaalst zijn van de klas. Ook op het zwaarste moment, wanneer iemand wordt neergeschoten, wordt er gelachen. Bij ieder pijnlijk, heftig momentje wordt er gelachen. Een zoon die zijn moeder dronken aantreft bijvoorbeeld: de zaal lacht.
De film is klaar en Boudewijn van den Broek, van IFFR, komt de zaal in voor een vragenronde.
"Weet iedereen wat een documentaire is?" - Een echte film.
"Wat vonden we ervan?" -Prima - Oke - Kort.
"Wat betekent titel?" - Lerares reageert: Rotte stad
"Waar ging de film over?" En nog meer vragen. Het gesprek komt niet op gang, de leerlingen reageren nergens op en lijken ongeinteresseerd.
Nog een film: Shabu. "De volgende film duurt iets meer dan een uur". Meteen hoor je gezucht en gesteun. Maar dan begint de film. Het is gelijk stil en je hoort alleen soms een lach, omdat de film daadwerkelijk heel komisch is. Bij een rustiger stuk worden de leerlingen iets onrustiger en gaan ze her en daar praten. Wanneer de film is afgelopen wordt er geklapt.
Wanneer er gevraagd wordt wat ze ervan vonden, reageert een van de jongens uit het groepje met de grote mond. Voorzichtig zegt hij: gezellig. De ander ejongens en een lerares lachen, wat ik pijnlijk vind want ik snap wat de jongen bedoelt. Het was een waanzinnig mooie en humoristische documentaire, die voordat je het doorhebt voorbij is. Hij heeft er gewoonweg enorm van genoten en misschien wel meer bij gevoeld, maar durft nu niks meer te zeggen.
Boudewijn eindigt: "Wat we willen meegeven vandaag: er zit altijd iemand achter die een boodschap wil brengen. Geniet ervan, maar denk altijd na: waarom zie ik het op deze manier."