AT (Artistiek Team) overleg: Filmprogrammeur, specials programmeur, muziek programmeur, educatieprogrammeur, interum directeur en ik de filmmarketeer.


AT; wederom komt de vraag naar boven: hoe kunnen we een jonger publiek aanspreken? Vernieuwen is het antwoord, daar is volgens Coby, de interum directeur, inmiddels geen discussie meer over te voeren. Ik ben het met haar eens. We moeten nieuwe dingen uitproberen, nieuwe concepten, nieuwe programmering en nieuwe marketing: dit hangt allemaal samen. Tijdens dit gesprek gaat het even specifiek om de muziekafdeling van LantarenVenster, oftewel de concerten. Hoe kunnen we dat publiek verjongen? Zoe, de educatieprogrammeur (26j), komt direct met een programmareeks die we op de filmafdeling al hebben: een podium voor jonge, talentvolle makers uit de regio. I.p.v. filmmakers willen we jonge muzikanten de kans geven om in een serieuze zaal in een 'echt' theater hun muziek te laten horen. De muzikanten worden serieus genomen, maar tegelijkertijd moet de avond laagdrempelig zijn: kom langs, neem mensen mee, ontmoet elkaar, drink wat en bovenal: geniet van de mooie muziek. Als dit concept verder uitgewerkt wordt zal de marketing ook hierop aan moeten sluiten: hoe spreek je jongeren aan? Is dat via een gedateerd jazz-magazine of Facebook, of moet je naar Instagram en Tiktok verhuizen? Allemaal belangrijke vragen. Ik ben blij dat deze vraag zo leeft en dat we het gesprek hierover voeren.


Detail: Coby benadrukt wanneer de twee hoofdprogrammeurs nog eens voorzichtig dat ze het fijn vindt dat er een aantal jonge mensen bij het overleg zitten. (26/29j) Uiteindelijk kunnen wij het beste inschatten waar een jonger publiek behoefte aan heeft. 

HET FILMHUIS

JO42: Filmclub door jongeren, voor jongeren.

Vijf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium


"‘Wij willen dat jongeren kennismaken met een ander soort film dan die ze op Netflix of in de commerciële bioscoop zien. Veel jongeren geven deze bijzondere films geen kans, terwijl ze indrukwekkend zijn en je aan het denken zetten"


https://www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/verhaal/jo42-de-filmclub-voor-en-door-jongeren

DOEL: FILMAVOND OP ZUID - GEORGANISEERD DOOR EN VOOR JONGEREN

Aantal leerlingen van middelbare scholen op zuid

 

- tegen eenzaamheid

- huiskamer

- het gesprek aangaan


Film + nagesprek + drankje


Jongeren tussen de 15 en 18 jaar


PUBLIEK VAN DE TOEKOMST

https://www.den.nl/uploads/62fca3a8652d1e8cc9500c1c7c63da91bd29b8864f6d5.pdf

JONGEREN ONTDEKKEN DE WERELD VAN FILM

Het project heeft als missie jongeren tussen de 15 en 19 jaar de kans te geven de veelzijdigheid van de wereld van film te ontdekken en daar een actieve rol in te krijgen of te nemen.

De opzet van ‘voor, door én samen met jongeren’ heeft zijn weerslag in de organisatiestructuur. Hierin bekleden op vrijwel elk niveau jongeren een actieve positie. Met de ondersteuning van dit project levert Fonds 21 een grote bijdrage aan kwalitatieve filmeducatie voor jongeren, met een groot, breed en landelijk bereik.


https://www.fonds21.nl/projecten/6971/jongeren-ontdekken-de-wereld-van-film

INTERN: brainstorm - alles kan - gesprekken - waarom willen we eigenlijk jongeren?

WAAROM HET DELEN VAN ARTHOUSEFILM BELANGRIJK IS

Participatief programmeren 

JEF is een unieke jeugdfilmorganisatie in Vlaanderen. Vanuit haar basisopdracht onder het Vlaams Audiovisueel Fonds zet JEF tegelijk in op distributie en filmeducatie. Participatie van kinderen en jongeren is daarbij één van de strategische doelstellingen. Sinds vele jaren ligt ook het programmeren van jeugdfilms in handen van de doelgroep.

https://demos.be/kenniscentrum/artikel/participatief-programmeren-bij-jef-filmfestival

Antwoord van Liesbeth (hoofd marketing): 

In eerste instantie: omdat ons publiek veroudert en als het ware uitsterft. Als zij er niet meer zijn hebben we geen publiek meer.

 

Ontdekken van wereld van jongeren, Waarin nieuwe vormen nodig moeten zijn. 

 

Door in hun belevingswereld te duiken.

 

 

 

Interessant: Wat in eerste instantie gezegd wordt: “de reden om jongeren aan te spreken is omdat het publiek veroudert, dus als het ware uitsterft. Duik in beleidsplannen. “ 

 

 

 

Na meer uitleg, wat krijgen de jongeren er voor terug:

 

Andere reden: de reden van kunst, waarom kunst bestaat en belangrijk is.

 

 

 

Maar wat is die reden dan? Waarom is kunst waardevol?



Het filmhuis moet ervoor zorgen dat er meer naar arthouse films gekeken wordt

LANTARENVENSTER

 

Jongeren organiseren Teen Film Fest in samenwerking met Go Short

"...niet alleen een kans voor ontmoeting maar stimuleert ook talentontwikkeling bij jongeren."



https://www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/nieuws/jongeren-organiseren-teen-film-fest-in-samenwerking-met-go-short

beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, (pop)muziek, (muziek)theater of vormgeving.                            


theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, (pop)podia, letteren-, pop- en filmfestivals en architectuurcentra.                                                                                   

"HET FILMHUIS IS een culturele curator die bepaalt welke dialogen gevoerd worden."


https://www.eyefilm.nl/nl/magazine/waarom-we-filmtheaters-als-fysieke-plek-moeten-koesteren-en-stimuleren/55678

"Filmtheaters zijn niet top of mind. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat een deel van de jongeren wel een interesse heeft in een crossover of arthouse aanbod, bezoeken zij hiervoor geen filmtheaters. Jongeren ervaren een grote drempel om het filmtheater te bezoeken als een uitje met vrienden. Aan de andere kant spreekt de sfeer van filmtheaters hen wel aan. Het is namelijk kleinschaliger, het heeft een authentieke uitstraling en er wordt een ‘huiskamergevoel’ ervaren waardoor het gezelliger aanvoelt. Deze sfeer zouden jongeren ook graag willen ervaren in de reguliere bioscopen."


https://filmonderzoek.nl/bioscoopbeleving-jongeren