Eerste onderzoeksvraag
Op welke manier kan je met een groep diversiteit visualiseren in één beeld?
Het woord diversiteit is te zwaar geladen, ik wil onderzoek naar collectiviteit van een groep en niet naar wat mensen categoriseert. Het woord divers duwt mensen in hokjes. Het roept voor mij niet een samenwerking op. Het is voor mij een te individuele benadering.
Tweede onderzoeksvraag
Op welke manier kan je met een groep meervoudigheid visualiseren in één beeld?
Het woord meervoudigheid raakt meer thema’s aan die ik belangrijk vind binnen kunsteducatie en het kunstenaarschap. Ik heb een vermoeden dat het de volgende thema’s aan zal raken. Ik associeer meervoudigheid meer met betrokkenheid.
- Verbeelding
- Collectiviteit en co-creatie
- Pluraliteit
- Ervaring
- Dialoog
- Empathie
- inclusiviteit
Ik heb gekozen voor meervoudigheid, omdat ik als Beeldende kunstenaar vindt dat dat woord meer tactiel aanvoelt. Ik associeer meervoudig met ontplooiing. Dit past bij het materiaal dat ik ga gebruiken voor mijn workshop.
Derde onderzoeksvraag
Hoe visualiseer(t)ik(de kunstenaar) de meervoudigheid van een groep in één beeld?
Maar om een visualisatie te maken, moet ik mijn kunstenaarschap aanspreken. Daarom spreek ik nu over ik en de kunstenaar. De vraag voelt nu voor mij interessanter en meer compleet.
Deelvragen
Wat is er nodig om zo’n beeld te maken?
Eerst dacht ik gebruik te maken van “Design thinking” methodologie en dat verder te onderzoek. Maar dat gaat te veel over een uiteindelijk product, mijn onderzoek gaat over mensen. Mijn onderzoek is “(people based, not product based)”
- Crafting method ( Falk hubner)
- Dialogue based education
Wat voor reacties zal zo’n beeld oproepen?
Kan ik de reacties van de deelnemers van het experiment gebruiken in een analyse?
Is er behoefte om zo’n beeld te maken?
Wie zijn de stakeholders? Wie heeft er volgens mij behoefte aan?
Doelpubliek volwassen mensen uit het deeltijds kunstonderwijs?
Door workshops/experimenten te maken.
Wat is het verband tussen empathie en verbeelding?
Empathie en verbeelding hebben volgens mij een verband met elkaar.
Wat is collectieve verbeelding?
Deze vraag is volgens mij een ander onderzoek. Omdat dit gaat over aannames van bepaalde thema’s die een grote rol spelen in verschillende groepen. Mijn onderzoeksvraag gaat over de visualisatie van meervoudigheid in één beeld. Dus ik ga analyseren via gemaakte beelden. Het gaat dus niet over verbeelding zelf, maar het gaat over het maakproces van die verbeelding en hoe daar op gereflecteerd kan worden. De vraag “Wat is collectieve verbeelding” raakt dit wel aan maar ik denk dat dit te groot is voor dit onderzoek.
Situatie creëren
Ik heb uiteindelijk besloten om mijn onderzoeksvraag en deelvragen los te laten. Ik heb mijn onderzoek niet gedaan aan de hand van een onderzoeksvraag en deelvragen. Het was lastig om mijn onderzoek vorm te geven aan de hand van mijn vraag en deelvragen. Je kan aan de hand van mijn vraag afleiden dat ik “meervoudigheid” wou onderzoeken door mijn kunstenaarschap. Als ik mij aan die deelvragen en onderzoeksvraag bleef vasthouden, was er geen ruimte voor toevalligheid en onverwachte winst.
Ik vind toevalligheid toelaten zeer waardevol als kunstenaar. Het geeft ruimte voor een nieuw kunstwerk en verbreedt volgens mij je artistieke intuïtie.
Dit maakte mijn onderzoek niet altijd even rechtlijnig. Ik moest soms traceren wat ik had gedaan en vanuit welke positie.
Mijn onderzoek begon pas vorm te krijgen als ik mijn methode begon uit te werken. Ik begon daardoor meer te begrijpen wat ik met het vage begrip “meervoudigheid” wou doen. Het werd steeds meer een handeling in plaats van een verklaring. Het werd zonder dat ik besefte meer en meer een artistiek onderzoek. Ik wou eigenlijk geen “bewijs” tonen voor “meervoudigheid” maar ik wou meer aantonen wat meervoudigheid kon betekenen in een kunsteducatieve context. Ik realiseerde me dan pas dat mijn onderzoek eerder vertrok vanuit de fascinatie naar de visualisatie van meervoudigheid dan naar het begrip zelf.
Ik kon alleen maar die visualisatie maken door een situatie te creëren waar meervoudigheid betekenisvol zou zijn. Betekenisvol, niet functioneel.
Vanmaele, J.V.. (2022, 22 januari). Pragmatic Nomadism in Artistic Research (… and a case-study in support of it …)[Geluidsopname toespraak]. https://fontys.mediamission.nl. Geraadpleegd op 30 oktober 2023, van https://fontys.mediamission.nl/Mediasite/Play/2c12a9237cd94e9094cffd0da7e723271d