Begeleidingsverslag
Link to "do not equalize, resonate"
Research day 15/10/22
Gus Gowland 15/10/22
Gus heeft me meer bevraagd over waarom ik meervoudigheid gekozen heb als onderwerp.
Ik kwam op de verschillende onderwerpen die meervoudigheid aanraakten. Het was vooral voor mij een bevestiging dat ik wel iets op het spoor ben. Er was heel veel interesse in mijn onderwerp.
We hebben het daarnaast ook gehad over de groepen waar ik mijn methode ga op toepassen.
Ik wil niet de verheerlijking van de lichaamsdelen tonen in een portret. Hij stelde ook voor dat ik goed moet nadenken over wat de skill level van de participanten zou kunnen zijn. Dat ik rekening moet houden met de visies van de kunstenaars in wording en dat ze daar hun eigen visie op gaan plakken.
Met de analyse kan dit heel interessant zijn om te bevragen.
Job Balk 15/10/22
Ik heb aan Job gevraagd hoe ik een navolgbare continuïteit krijg in mijn onderzoek. Ik heb hier moeite mee. Zijn advies was om goed te beschrijven wat mijn doelen zijn. En aan die doelen te gebruiken als houvast voor mijn onderzoek. We hebben hierover ook even gepraat wat dat kon zijn.
Ik heb al twee doelen
Ik wil weten als beeldende kunstenaar wat voor soort beeld de methode die ik uitwerk gaat opleveren.
Ik hoop dat het analysegesprek met de groep waar ik mee samenwerk het belang van meervoudigheid binnen het kunstlandschap duidelijk maakt.
Ik wil laten zien dat meervoudigheid geen beperking is maar een opportuniteit voor duurzame vernieuwing, maar ik wil dit via mijn kunstenaarschap laten zien. Ik wil niets opleggen.
Hij adviseerde daarbij dat het belangrijk is om goed te beschrijven wat de aanleiding is van de elementen in mijn gemaakte methode. Die aanleidingen kan met behulp van je bronnen omschrijven.
Doel, aanleiding en gemis omschrijven.
Het helpt ook om termen te omschrijven. Het Jargon van kunstenaarstaal.
Ik moet ik goed nadenken waar ik op ga letten tijdens de co creatie.
Dit weer aan de hand van Wat is mijn doel. Wat is mijn aanleiding? Wat mis ik eventueel.
Hoe richt ik mijn onderzoek?
Afbakeningen.
Waar richt ik mijn onderzoek op? Op de reflectie van het beeld.
Niet op de reflectie van de co-creatie. Dit zou ik als vervolg van het onderzoek kunnen benoemen.
Waarom op het beeld reflecteren en niet op de co-creatie? Omdat het voor mij het informele heel belangrijk is in dit onderzoek.
Waar haal ik de analyse vragen vandaan? Van literatuur?
Moet ik sturen of leiden tijdens het proces en waarom stuur ik of leid ik?
Sterk om vervolg van onderzoek te benoemen
Research day 19/11/22
Nita Halman 19/11/22
Dit was meer een gesprek over hoe ik de methode zou ontwikkelen, ze stelde me de volgende vragen. In welke volgorde dat ik de deelnemers hun lichaam zou laten tekenen? Ik heb daardoor besloten dat ik ze met de voeten zou laten beginnen. Het is zo minder confronterend dan dat ze met hun gezicht zouden moeten beginnen. Maar hopelijk geeft het ook een bepaalde opbouw van de workshop zodat ze meer comfortabel zullen zijn tijdens het proces. Ik wou eerst geen film en geluidsopname doen voor het proces, omdat ik dacht dat het ze te veel ging afleiden. Maar Nita heeft me toch overtuigd om dit wel te doen.
De opbouw van de workshop is belangrijk. Ik heb besloten om eerst met de voeten te beginnen.
Erna Hususic 19/11/22
Dit gesprek was niet zo vruchtbaar voor mij. Ze verwachtte denk ik meer dat ik een empirisch onderzoek zou doen. Ik probeerde mijn methode uit te leggen, maar ik vermoed dat ze het niet goed begreep. Ik zat niet echt in de fase om mijn onderzoek goed te verwoorden. Ik was meer bezig met het waarom van mijn onderzoek dan met de werkelijke uitvoering.
Jos van Hest 19/11/22
Dit was een heel belangrijk gesprek voor mij. Ik was aan het worstelen met de “waarom” ik mijn onderzoek deed. Waarom doe ik dit onderzoek als kunstenaar? Ik kon tijdens het gesprek moeilijk mijn onderzoek verwoorden. Maar toen vroeg Jos aan mij om meer te vertellen over mezelf en mijn kunstenaarschap. Het lukte wel om over mijn werk als kunstenaar te vertellen. Door dat gesprek kwam ik tot de conclusie dat mijn werkwijze en kijkwijze niet zo verschillend was met hoe ik te werk ging was met mijn onderzoek. Ik kijk in mijn eigen werk naar micro en macro en ik probeer die verhouding te verbeelden.
Dit probeerde ik ook te doen in mijn onderzoek maar het grote verschil is dat ik kijk naar het individu en hoe het individu zich verhoud tot die groep. Dus de micro is het individu en de macro is de groep.
Dit gesprek motiveerde me om mijn manier van kijken als kunstenaar in kaart te brengen.
Research day 21/01/23
Tobias Frenssen 21/01/23
Dit was een heel waardevol gesprek voor mij. Het ging erover hoe ik dat auto etnografische kan omarmen. Het ging er over hoe ik als kunstenaar kan inspireren met mijn onderzoek, door mijn authenticiteit te omarmen. Dat ik het intuïtieve mag omarmen, zolang ik het kan beschrijven en eventueel traceren vanwaar ik kom. Dit doe ik aan de hand van mijn schriftjes. Ik kwam tot de conclusie dat de aard van mijn onderzoek organisch is. Dus de enige manier die ik kan vastleggen wat mijn proces is, is door het terug te traceren van wat ik gedacht en gedaan heb. En niet de momentopname vast te leggen. Ik had er tot nu niet aan gedacht om mijn onderzoek te bezien als een relationeel zelfonderzoek. Een Auto-etnografie. Ik was tot nu toe te veel bezig hoe ik mijn onderzoek visueel kan ontwerpen, maar het is ook goed om af en toe de ruwe data te tonen. In mijn geval zijn dat mijn schriftjes.
Erna Hususic 21/01/23
Ik had al haar eerder gesproken. Het was toen geen vlot gesprek.
Maar deze keer om dat ik al verder stond in mijn onderzoek en mijn workshops waren al afgelopen, kon ik beter vertellen waar ik stond.
Dit gesprek ging over hoe ik de resultaten van de workshops zou analyseren. Ze stelde voor om goed te letten op verschillende verlopen. Bijvoorbeeld naarmate de workshop vorderde werden de deelnemers zekerder van zichzelf. Ze stelde ook voor om te kijken naar hoe zij het noemde (layered emotions.) Voor mij betekent dit om te kijken naar de connectie tussen de individuen en de groep.
Waar zit de connectie tussen de introspectie en het collectieve?
Ik kwam ook op het idee om goed te kijken wat de gelaagdheid in hun emoties was tijdens de workshop. Ook na de workshop kwamen er ook heel wat verhalen naar boven, dat is belangrijke data.
Maurice Specht 21/01/23
“Research Proposal is an animal you’re Hunting for that you don’t even know yet.”
Dit gesprek ging over hoe ik gestart was met mijn onderzoek. Het ging dus over mijn onderzoeksplan. Als artistieke educatieve onderzoeker is het soms moeilijk om je onderzoek te beschrijven. Hij kwam daarmee met de quote die je hierboven ziet. Ik vond deze quote heel sprekend voor mijn onderzoek. Ik heb nooit echt in het begin kunnen uitleggen waarom ik meervoudigheid zou willen visualiseren. Ik was daar ook te gefocust op. Dit gesprek was een goede reflectie op hoe ik mijn onderzoek heb aangepakt. Soms moet je gewoon proberen om een “vaag” concept vorm te geven. En niet te veel afvragen waarom je dat doet. Dit is iets wat ik meeneem voor eventueel toekomstige onderzoeken.
Het kwam ook ter sprake waarom ik toch voor de term meervoudigheid kies. De term meervoudigheid klinkt voor mij meer tactiel. Het maakt daardoor een betere connectie mijn beeldend kunstenaarschap.
Ik had toen ook nog geen externe expert. Ik wist niet goed wie ik nodig had. Ik heb hem dan achteraf gemaild of hij dat zou zien zitten.
Externe Expert
Maurice Specht. 21/03/23
Dit was voor mij een heel waardevol gesprek. Ik wou hem als externe expert omdat hij veel ervaring heeft met beeldende kunstenaars maar ook tegelijkertijd met educatie. Hij heeft daarbij ook een filosofische achtergrond. Ik vond dit een goede match. Ik had toen mijn workshops gedaan. Maar ik had nog geen idee op welke manier ik een analyse en reflectie zou maken. Ik wou eerst de voorwaarden en wijze op voorhand bepalen en dan pas de beelden gaan bekijken.
Hij kon heel goed duiden naar waar ik naar toe wou in mijn onderzoek. Ik merkte weeral dat Auto-Etnografie nog meer een rol speelt in de analyse en reflectie. En dat dit een groot belang heeft in dit deel van mijn onderzoek, omdat ik niet vanuit een objectieve blik kan analyseren. Er is geen nulpunt.
Hij heeft me geholpen om een kader op te stellen voor mijn analyse en reflectie van mijn onderzoek, zonder dat ik het gevoel had dat ik gestuurd werd.
Hij stelde voor om ook een analyse te doen vanuit de beelden die ontstaan zijn tijdens de workshop. Om me daar in uit te dagen.
Gesprekken
Ellen van den Aert 17/11/22
Ik had een apart gesprek met Ellen aangevraagd, omdat zij ook bezig is met zelfportretten. En ik wou wat advies over hoe ik de workshop zou geven. Ik had toen nog het idee om ook iets online te doen om een groepszelfportret te maken. Ik heb dit met haar besproken, maar we kwamen toch snel tot de conclusie dat dat te veel werk zou zijn. Het gesprek ging ook over verbeelding, ze heeft me dan ook het boek verbeelding van Onno Zijlstra aangeraden. Ik heb uit dat boek veel inspiratie gehaald.