Hoe ga ik documenteren in het veld?

Het is een online interview dus ik documenteer zijn antwoorden en verhalen door middel van schriftelijke notities, later na het interview ga ik nog door de tekst door om het aan te passen en nu dat alle informatie nog vers is dingen toe te voegen. 


Interview Voorbereiding, interview met professionele volleybalspeler 

In wie wil ik me inleven en wanneer?

Ik wil me inleven in de dagelijkse routine en het leven van Mats, een professionele volleyballer, en zijn ervaringen rondom wedstrijden en trainingen. Ik plan dit te doen door hem online een aantal vragen te stellen over verschillende aspecten van zijn leven als sporter. Door zijn dag en routines door te lopen, krijg ik inzicht in zijn slaap, voeding, dagelijkse bezigheden buiten het veld, en de voorbereiding en verwerking rondom wedstrijden. Naast dat dit me helpt om inzicht te krijgen in hoe prestatiedruk een rol speelt in zijn mentale gezondheid in de professionele volleybal wereld maar dit helpt me om ook dichterbij zijn leefwereld te komen.


Wat wil ik te weten komen en waarom?

Ik wil beter begrijpen hoe de constante druk en hoge verwachtingen invloed hebben op zijn mentale welzijn. Dit sluit aan bij mijn onderzoeksvraag. Door me in te leven in zijn dagelijkse ervaringen en gevoelens, hoop ik met mijn blik een genuanceerder beeld te krijgen van hoe hij met prestatiedruk omgaat en welke rol zijn routines en gewoonten spelen in het behouden van mentale balans.


Eerste versie Vragenlijst: 


Vragen over de Dagelijkse Routine en Voorbereiding

  1. Hoe ziet een standaard dag eruit voor jou als professionele volleyballer?

  2. Wat doe je specifiek om je mentaal en fysiek voor te bereiden op een training of wedstrijd?

  3. Welke rol spelen slaap en voeding in jouw voorbereiding? Heb je bijvoorbeeld vaste eet- of slaapschema’s?

  4. Heb je bepaalde rituelen of routines die je altijd volgt op de dag van een wedstrijd? Waarom zijn deze voor jou belangrijk?

  5. Hoe voel je je doorgaans vlak voor een wedstrijd? Voel je spanning, druk, of misschien juist motivatie?

Vragen over de Wedstrijd zelf

  1. Wat gaat er door je heen vlak voordat je het veld op stapt? Is er iets wat je bewust doet om kalm te blijven of gefocust te raken?

  2. Hoe houd je jezelf tijdens de wedstrijd gefocust, zeker als het spannend wordt? Gebruik je bepaalde technieken om stress of afleiding te voorkomen?

  3. Hoe reageer je mentaal op tegenslagen, zoals een verloren punt of set? Heb je manieren om jezelf snel te herpakken?

  4. Kun je beschrijven hoe je prestatiedruk ervaart tijdens een belangrijke wedstrijd? Heb je het gevoel dat dit druk toevoegt of je juist motiveert?

Vragen over Na de Wedstrijd

  1. Wat is het eerste dat je doet na een wedstrijd? Hoe voelt dat moment direct na het einde van een wedstrijd voor jou?

  2. Hoe verwerk je de wedstrijd, ongeacht of het een overwinning of een verlies was? Is er iets speciaals dat je doet om het resultaat mentaal af te sluiten?

  3. Hoe zorg je ervoor dat je na een wedstrijd tot rust komt? Heb je manieren om mentaal afstand te nemen van de druk en emoties die je ervaarde?

  4. In hoeverre praat je na afloop van de wedstrijd met anderen over wat er gebeurde? Helpt dit je om dingen te verwerken?

Reflectie op zijn Ervaringen en Gevoelens

  1. Wat is voor jou het moeilijkste aspect van je dagelijkse routine als topsporter?

  2. Voel je dat er druk is om steeds beter te presteren? Hoe ga je om met die druk op de lange termijn?

  3. Zijn er momenten waarop je het lastig vindt om werk en privé gescheiden te houden? Hoe beïnvloedt dat je mentale welzijn?

  4. Als je terugkijkt op je carrière tot nu toe, zijn er dingen die je nu anders aanpakt dan vroeger?

Over zijn Motivatie en Doelen

  1. Wat motiveert jou het meest om elke dag op hoog niveau te blijven presteren?

  2. Hoe stel je doelen voor jezelf, zowel op korte als op lange termijn? Hoe helpen deze doelen je om gefocust en gemotiveerd te blijven?

  3. Wat zou je willen veranderen in je routine of aanpak om je mentale gezondheid beter te ondersteunen?

Strategie voor inleving

Mijn doel is om met een open blik te luisteren en zijn leefwereld te begrijpen zonder vooroordelen of dingen in te vullen die mij logisch lijken. Ik wil me vooral richten op hoe hij zijn eigen welzijn onderhoudt en welke specifieke methoden, gewoonten of technieken hij heeft ontwikkeld om de druk het hoofd te bieden. Deze methode geeft niet alleen inzicht in Mats zijn ervaringen, maar ook hoe mijn perspectief iets kan toe voegen als buitenstaander.


Vragenlijst na het Interview:


Voor de Wedstrijd

  1. Hoe ziet je voorbereiding eruit op een wedstrijddag? Heb je vaste routines of rituelen? 

Ja zeker, niet altijd het zelfde te eten maar wel altijd vega te eten, zo is het ooit erin gekomen, zo schoon mogelijk te eten, ochtend een kleine kracht training, keertje douchen, schoon, video kijken om tegenstander. 

die schoonheid geeft je rust, zoals je het kent


  1. hebben teamgenoten dit? 

Ieder heeft wel zn eigen ding om voor te bereidem, alls we om 8 spelen is de dag erg lang, je gaat dan niet afspreken met iemand ofzo, dus dan is het soms lastig om te kiezen wat het beste is om te doen, meeste hebben wel iets voor activatie, iets wat hun aan zet


  1. Wat doe je om je mentaal klaar te maken voor een wedstrijd? Hoe voel je je meestal vlak voor je het veld op gaat?

zenuwen af en toe, slecht geslapen dan heb ik dat al helemaal, de week ervoor minder goed getrained, af en toe dingen denken van ben ik wel goed genoeg, maar dan naar voren toe, wat helpt is een video kijken van mn tegenstander en door mezelf ook gerust te stellen, je weet wat je moet doen en je kan het ook. 

Maar als de zenuwen weggaan dan stop ik, het is juist dat gevoel dat me motiveert, als er een potje is waar weinig speelt, dat kost dan de meeste moeite om scherp te zijn, mentaal sta ik er dan anders in.

Ik vind juist het mooie aan dit niveu juist die uitdaging, zonder zenuwen maakt het me het te weinig uit. 


  1. manifesiteert die druk in het lichaam? 

echt een soort spanning, geen goede sfeer en slechte wedstrijd, voel ik in me nek, daadwerkelijke spannning, ook een beetje een maag gevoel 


Tijdens de Wedstrijd

5.  Hoe ervaar je de druk tijdens een wedstrijd? Heb je manieren om je te concentreren en met spanning om te gaan?

wat ik veel merk is dat ik veel dingen met tegelijk bezig kan zijn, alles zien, dat is als libero ook een van me sterke punten maar als ik veel druk voel slaat dat door. Als iemand buiten t veld iets doet dan merk ik dat op. Ik probeerde altijd hard daar nee tegen te zeggen omdat ik moet focussen op de wedstrijd en juist daardoor kwam ik meer uit focus, alles ging me opvallen, nu kan ik dat beter accepteren, ik zie iets en accepteer t. Ik zie het en ik hoef er niks mee te doen. Taak gericht denken helpt daarbij. 

Voor elke service zeg ik tegen mezelf heel vaak taak gericht wat ik moet doen, Paas naar de setter, als er een aanval komt zeg ik tegen mezelf, rust focus bal.


6. Hoe reageer je mentaal op een tegenslag tijdens het spel, zoals een verloren punt of set?

Daar heb ik geleerd dat ik teveel wil doen en overcompeseren, dus nu probeer ik een reset te vinden, terug naar ademen, niet te hoog in me ademen zitten maar zakken, en realiseren dat dit me niveua is. terugschakelen en voorkomen dat de tegenstander gebruik kan maken van mij. En de bal hoeft niet perfect als we maar een kans maken. In me hoofd begon ik soms te twijfelen maar dat vertaald zich naar fysiek twijfelen, dan begin je ook fysiek te twijfelen en ga ik maybe niet meer voor een bal waar ik normaal wel voor zou gaan, ik wil dat ik ga voor elke bal zonder twijfel dus de rust vinden en bal omhoog en dan ze zien wel


Na de Wedstrijd

7. Wat is het eerste dat je doet direct na een wedstrijd? Hoe voelt dat moment?

nog even bezig te zijn met het team, coach zegt nog eventjes wat dingen, er komen wel mensen voor mij kijken, die wil ik sws spreken. 

Ligt aan de wedstrijd ook wel, in kledingkamer altijd ff bespreken en daarna met mensnen die hebben gekeken spreken is belanhrijk, wordt voor mij echt als ik het deel met iemand, zo verwerk ik het. 


8. Hoe zorg je ervoor dat je na een wedstrijd weer tot rust komt en de druk van je afschudt?

Direct na wedstrijd lukt dat door met mensen praten, maar geniet van familie bijvoorbeeld ook al speel ik sleht dat helpt me weer om door te gaan, ook ga ik de wedstrijd terug kijken, en tegen mezelf zeggen van ik moet dit en dit trainen. Een probleem kan ik altijd aanpakken en er weer aan werken, zo min mogelijk dips hebben is een uitdaging, het is belangrijk om het weer op te pakken en in een goede mindset te zijn. 


Reflectie en Motivatie

9. Wat motiveert je om elke dag op topniveau te blijven spelen?

Ik hou van de uitdaging ervan, vanaf me 7e ging ik al naar de olympics kijken, en dat was mijn brandstof geweest, daar heb ik erg veel van sporten gaan houden. Wat ik zo nice vindt is dat je kan delen met mensen en wat je doet met je lichaam, hoe hoger je speelt hoe meer druk, en wat leuk die constante uitdaging, elke keer weer leren en beter worden, het delen ervan helpt me zo veel. Als het een indiviuele sport was was het niet voor mij maar het is een teamsport en dan ga ik er vol voor, samen in snelkookpan zitten. 


10. Als je terugkijkt op je carrière, zijn er dingen die je nu anders aanpakt om met prestatiedruk om te gaan?

Wat tegenslag gehad waar ik veel heb geleerd, uit papendaal gekickt omdat school niet goed ging. Erg zoeken of ik nu weer naar een 4e school wou gaan maar toen kwam ik terecht bij H1 lycarus en ik kon meetrainen en best snel maakte ik de stap van H2e naar 1e alleen mee als libero, was een mooie stap, veel ervaren mannen waardoor ik enorm groeide tijdens trainingen, ben ik erg blij mee, niet betaald om te spelen maar gratis woning en was allemaal geregeld. Dat komt wel goed, contract aangeboden maar geweigerd want ik moest ineens betalen, later voor me cariere moest ik uiteindelijk toch wel doen, wel echt vrienden voor het leven gemaakt daar, persoonlijk gebied ook moeilijkheden me moeder was overleden maar toen hebben me teamgenoten en volleybal zelf me veel geholpen, er was veel meer ruimte voor persoonlijke gevoelens. 


11. Zijn er momenten waarop je het lastig vindt om werk en privé gescheiden te houden? 

Maakt me niet zoveel uit, volleybal is ook gewoon me werk geweest, soms baantje erbij maar ze wisten goed ik prof volleyballede, bij een sponser werkte, juist fijn om met volleybal boys alles te kunnen delen. 


12. Wat zie je jezelf doen later in je carriere? Heb je nog doelen? Wil je altijd betrekt blijven bij volleybal taak?

ik krijg er niet genoeg van, ik hou teveel van volleybal, ik ben het zelfs leuker gaan vinden, sws met topniveau en later zou ik ook blijven willen spelen dan in een vriendenteam


ik hou van topsportsfeer ik wil hier door blijven ontwikkelen en daar mijn energie in stoppen, maybee eerst door als coach maar eerder zelfs management, allles te organiseren zorgen dat volgende generatie doorgroeit 

Olympische spelen is nog groot doel voor mij, 2 jaar geleden zat ik bij het A team, maar vorig 2 jaar bij b team. Ik ben nu weer terug bij huize, voelt als thuis club dus wil ook hier de volgende stap zetten en volleybal belangrijker maken, grootste dan voelt het belangrijk wat je doet en dat het uit maakt en dat motiveert


13. Hoe ziet een standaard dag eruit voor jou als professionele volleyballer?


meestal in de ochtend kracht training 1,5 of 2 uur en middag bal training van 3 uur. Om volleybal heen video kijken soms eten samen met het team en verder is het lastig om met vrienden af te spreken dus dan spreek ik af met teamgenoten. Gamen of kaartspel, leuk om je teamgenoten buiten volleybal te zien, lezen en games zijn me favoriete dingen om te doen om te relaxen. Ik hou van fantasy boeken zoals lord of the rings of wat ik nu lees gaat over loki (marvel) en zelfde geldt voor games dus veel fantasy single player rpgs 


Ben nu eigen baas, ik heb de volleybal school overgenomen, dat is een stichting in mijn club die extra trainingen en getalenteerde jeugdspelers sbegeleid. Het is veel organiseren en tijd daaraan kwijt. Maar fantastisch om te doen. Familie zien in vrij weekend en vrienden even zien, als die kans er is. 



14. Hoe ziet je voeding er uit? 


Zeker geen calorien tellen maar ik let wel op wat ik eet, soms is het lastig om genoeg calorien binnen te krijgen zonder ongezond te eten, eiwitrijk eten is belangrijk, groente en fruit veel eten, ik denk dat ik minimaal 300/400g groente naar binnen werk per dag, ik kom vanuit gezin met aardappel vlees en groente, en toen met vriendin gewoond en die heeft me meer geleerd echt te koken, 


ik eet niet alleen vlees, niet fully vega, vaak dag om dag, vlees vega, rijstwafel met pindakaas kan ik heel veel van eten, eiwikshakes, en als ik pannenkoeken of cake maak dan gaat proteine poeder er ook in. in het kort: veel variatie, veel groente, en eiwit rijk. 



15. Hoe ziet je slaap er uit? 


Mn slaap is mijn zwakte, ik ben constant nog even bezig en opeens is het 2 uur en moet ik om 8 uur weer in sportschool staan, probeer 7.5 uur te slapen elke dag maar ik haal dat niet veel, 6 uur minimaal, probeer nog steeds een goed ritme of systeem te vinden, sinds vorige week normale wekker gekocht, dus nu laat ik me telefoon beneden, ik merk nu al gelijk dat ik of boek ga lezen of direct slapen, brengt al meer rust, als ik opsta sta ga ik gelijk echt opstaan in plaats van eerst op me telefoon, 


ik merk het wel als ik te weinig heb geslapen, mentaal merk ik het dan vooral, een simpele fout maken waar we er 10 keer al over hebben gehad, alle handvaten die ik normaal heb zijn net iets anders en het is moeilijker om dingen van me te laten glijden, fysiek ben net te laat en net niet lekker gevoel. 



16. Hoe is het om aanvoeder te zijn en wat doe je precies? 


eerste seizoen als aanvoeder, ik bemoei met alles en ik moet leiding geven aan het team, bij discussies moet zijn van ik neem het woord en niet jullie, iedereen accepteerde mij als aanvoeder heel erg en ik voelde me gesteund en dat ik vrijheid en de ruimte voel om mijn ding te doen als aanvoerder 


aardig wat grote characters in het team die goed kunnen boksen, vorige wedstrijd werden we gepakt, de een denkt hij slaat weer in het blok, de ander denkt hij geeft weer een kut setup, belangrijk om naar elkaar toe te blijven gaan.


Interview Voorbereiding, Interview met Marjon Leeuwis, Lifeskillcoach bij Sportcentrum Papendal


Interviewdoel

Ik ga Marjon interviewen, ze werkt bij het grootste sportcentrum in Nederland: Sportcentrum Papendal, een centrum voor topsport en onderwijs. Talenten kunnen zich snel ontwikkelen, ze wonen daar en gaan ook naar school.  Marjon werkt daar als lifeskillcoach en maakt deel uit van het team Prestatiegedrag en Mentale Gezondheid. Ik heb haar gekozen omdat zij expertise heeft op het gebied van prestatiedruk en mentale gezondheid, wat nauw aansluit bij mijn onderzoeksvraag: "Hoe beïnvloedt prestatiedruk de mentale gezondheid van professionele volleyballers?"

Haar functie als lifeskillcoach maakt haar een waardevolle bron voor inzichten in hoe prestatiedruk spelers mentaal beïnvloedt en hoe coaches kunnen bijdragen aan het mentale welzijn van sporters. Via haar ervaring met diverse sporters en situaties op Papendal kan Marjon hopelijk veel verhalen en voorbeelden delen over de impact van prestatiedruk. 


Belangrijke aandachtspunten

Vooral Marjons persoonlijke ervaringen en verhalen uit de praktijk interesseren me, want die geven inzicht in hoe prestatiedruk echt werkt bij topsporters. Ik ben benieuwd hoe zij de invloed van deze druk op de mentale gezondheid van sporters ziet in verschillende situaties en welke aanpakken volgens haar het beste werken om sporters te ondersteunen. Naast deze praktijkverhalen wil ik ook horen welke positieve veranderingen zij ziet in de sportwereld als het gaat om mentale gezondheid, maar ook welke risico’s en valkuilen er volgens haar nog bestaan. 

 

Topic Lijst

  • Rol van prestatiedruk: Hoe ervaart zij prestatiedruk als onderdeel van de sportcultuur? Wat zijn specifieke uitdagingen die volleyballers ervaren?

  • Effecten op mentale gezondheid: Wat voor invloed ziet zij dat prestatiedruk heeft op de mentale gezondheid van sporters? Zijn er verschillende stadia (bijv. tijdens competities, trainingen of blessures) waarin mentale druk toeneemt?

  • Begeleidingsmethoden en strategieën: Welke specifieke technieken of strategieën raadt zij aan om sporters te ondersteunen in het omgaan met prestatiedruk?

  • Observaties van trends in mentale gezondheid in topsport: Hoe heeft het belang van mentale gezondheid in topsport zich de laatste jaren ontwikkeld?

  • Tips voor coaches en spelers: Welke lessen heeft zij geleerd in haar werk die zij zou willen delen met coaches of andere sporters?

Eerste versie vragenlijst:


1. Rol en Taken als Lifeskillcoach

  1. Kun je vertellen wat je werk als lifeskillcoach op Papendal precies inhoudt?

  2. Hoe draag jij bij aan de mentale gezondheid en het welzijn van sporters in je dagelijks werk?

  3. Wat vind je het meest uitdagende aspect van je rol als lifeskillcoach?

2. Ervaringen met Prestatiedruk bij Volleyballers

  1. Wat merk jij specifiek op bij professionele volleyballers als het gaat om prestatiedruk? Zijn er patronen die je vaak ziet?

  2. Welke signalen van mentale druk of stress zie je het meest bij volleyballers?

  3. Heb je bepaalde momenten of situaties meegemaakt waarin prestatiedruk erg aanwezig was? Hoe hebben sporters hierop gereageerd?

3. Strategieën voor Mentale Gezondheid en Ondersteuning

  1. Welke strategieën of tools gebruik je om sporters te helpen omgaan met prestatiedruk?

  2. Wat werkt volgens jou het beste in het ondersteunen van een sporter die veel stress ervaart?

  3. Zijn er specifieke technieken die volleyballers zelf kunnen toepassen om hun mentale weerbaarheid te versterken?

4. Trends en Veranderingen in de Aanpak van Prestatiedruk

  1. Hoe zie jij de aanpak van mentale gezondheid in de sport veranderen door de jaren heen?

  2. Welke positieve veranderingen heb je gezien op het gebied van mentale ondersteuning voor topsporters?

  3. Zie je ook risico’s of valkuilen in de huidige benadering van mentale gezondheid binnen de topsport?

5. Invloed van Prestatiedruk op Lange Termijn

  1. Wat zijn volgens jou de lange termijn effecten van prestatiedruk op de mentale gezondheid van sporters?

  2. Heb je gemerkt hoe prestatiedruk invloed kan hebben op het leven van spelers na hun sportcarrière?

  3. Denk je dat de huidige ondersteuning sporters beter voorbereidt op het leven na de sport?

6. Persoonlijke Inzichten en Advies

  1. Wat heb je persoonlijk geleerd over het ondersteunen van sporters met mentale druk?

  2. Wat zou je willen meegeven aan coaches die met prestatiedruk bij sporters te maken krijgen?

  3. Welke adviezen zou je aan jonge sporters geven om mentaal gezond te blijven onder druk?

Vragenlijst na het Interview:


Rol en Taken als Lifeskillcoach

  1. Kun je vertellen wat je werk als lifeskillcoach op Papendal precies inhoudt?

Vooral jonge sporters begeleiden , mentale gedeelte, helpen bij voor het eerst wonen op papendal, topsport leefstijl en leefstijl überhaupt 


  1. Wat vind je het meest uitdagende aspect van je rol als lifeskillcoach? En het leukste?

Contact met sporters is het leukste en ontwikkeling, soms zijn ze pas 15 als ze bij Papendal komen en dan paar jaar later zijn ze eventueel op de olympische spelen, samen doelen en dromen bespreken vind ik leuk en het is mooi als ik kan helpen.

Het is lastig dat je alleen advies kan geven, niet kan oplossen, het moet vanuit henzelf komen.


Ervaringen met Prestatiedruk bij topsporters

       3.  Wat merk jij specifiek op bij topsporters als het gaat om prestatiedruk? (Zijn er patronen die je vaak ziet?)

Bijna iedereen als ze op papendal komen, zijn ze in ineens in een omgeving die veel meer competitief is. Ze zijn niet meer de beste gelijk en daar moeten ze aan wennen: 

Ook is er daadwerkelijk druk van trainen op papendal, ergens waar topsporters worden ontwikkeld en je komt er niet zomaar: je moet t laten zien. 


  1. waar komt die druk vandaan? 

voornamelijk van zichzelf en teamgenoten soms, jaloezie, ook wel vanuit de bond, je moet wel presteren anders ga je niet mee dat hoort erbij 


  1. hoe manifesteert de mentale druk in het lichaam? Hoe verschilt dat per sporter? 

Lastige vraag, knikkende knieën, per sporter is het anders 


  1. Welke signalen van mentale druk of stress zie is het voorkomend bij topsporters?

Bij teamsport zie erg vaak vergelijken met andere, jezelf moeten laten zien, 


  1. Heb je bepaalde momenten of situaties meegemaakt waarin prestatiedruk erg aanwezig was? Hoe hebben sporters hierop gereageerd?

Er zijn sporters die naar psycholoog worden verwezen, omdat de druk dan teveel is 


Strategieën voor Mentale Gezondheid en Ondersteuning

  1. Welke strategieën of tools gebruik je om sporters te helpen omgaan met prestatiedruk of stress?

Sowieso is erover praten nummer 1, mentaal gedeelte van sport uitleggen en dat je fysiek moet trainen, iedereen vind dat logisch maar mentaal moet je ook trainen, daar kan je ook iets mee doen, een sterke basis, en beïnvloeden van gedachten en bewust worden van deze gedachtes: helpt deze gedachte jou


  1. Hoe zie jij de aanpak van mentale gezondheid in de sport veranderen door de jaren heen? (bigger picture)

Vroeger was er een beetje een taboe, nu is het veel normaler om het over het mentale gedeelte te hebben, in atlitiek is mentaal gezondheid erg belangrijk en een groot onderdeel, het helpt dat grote sporters er open over zijn om de taboe te breken 


Invloed van Prestatiedruk op Lange Termijn

     9.  Hoe schadelijk denk je dat de druk van een topsport carriere kan zijn op de mentale gezondheid van een atleet? 

Focus op dat je niet alleen topsporter bent maar het leven daarn is ook erg belangrijk, we hebben hier ook kleine regels voor zoals, geen sportkleding op school, erover praten wat je na de sport allemaal wilt te doen 

We geven ook als ze op papendal aankomen workshops over topsport leefstijl en optimale balans, slaap en voeding maar ook hoe laad ik me batterij weer op, met vrienden of juist allen film kijken, de hele week trainen is wel veel en dan alleen het weekend voor jezelf en familie en alle andere dingen. Bij topsport moet wel die keuze maken en nee durven zeggen tegen sociale dingen maar ook weer juist het blijven opzoeken zodat je batterij niet leeg gaat dus het is een moeilijk balans


Persoonlijke Inzichten en Advies

     10.  Wat heb je persoonlijk geleerd over het ondersteunen van sporters met mentale druk? 

Het belangrijkste is dat ze het zelf moeten willen en leuk vinden, niet iedereen wordt er gelukkig van, zo’n topsport leven 


     11.  Welke adviezen zou je aan jonge sporters geven om mentaal gezond te blijven onder druk?

Goed naar jezelf luisteren, als je een onderbuik gevoel hebt doe er wat mee en praat erover, ik ben blij dat deze functie bestaat, soms ben ik bang dat ze het niet tegen hun coach kunnen zeggen en dan ben ik er altijd. 


Interview voorbereiding,

Interview with: Associate Professor, PhD, 26 years teaching at NCAA, Distinguished Volleyball Coach, Bogdan Kutchoukov


Interviewdoel

Ik interview een oudere, gepensioneerde Bulgaarse coach die tijdens zijn carrière een nationaal team coachte tot in de finale van de wereldkampioenschappen. Hij heeft dus een erg diepgaande en unieke blik op het professionele volleybal. Waarschijnlijk kan hij mij goede inzichten geven in hoe prestatiedruk de mentale gezondheid van topsporters beïnvloedt.  Gezien de veranderende opvattingen in de sportwereld over mentale gezondheid, biedt zijn ervaring in een ander land en in een andere tijd een waardevolle context en perspectief voor mijn onderzoeksvraag: "Hoe beïnvloedt prestatiedruk de mentale gezondheid van professionele volleyballers?"


Belangrijke aandachtspunten

Naast het verzamelen van feitelijke informatie, ben ik vooral geïnteresseerd in zijn persoonlijke herinneringen, ervaringen en perspectieven. Hij heeft misschien wel een wat meer 'ouderwetse' kijk op de sport, wat hem mogelijk een ander standpunt geeft dan moderne coaches en spelers. Daarbij wil ik onderzoeken hoe hij als coach destijds omging met de mentale impact van prestatiedruk op zijn spelers, en of hij nu anders tegen die kwesties aankijkt met de kennis van vandaag.

Daarnaast moet ik rekening houden met een taalbarrière, omdat de coach enkel Bulgaars spreekt. Zijn dochter zal helpen met het interview door de vragen te vertalen en de antwoorden documenteren. Helaas kan deze indirecte communicatie invloed hebben op de diepgang van het gesprek, dus ik heb gevraagd of de dochter ook wil doorvragen bij bepaalde of interessanten onderwerpen. Gelukkig betekent dit wel ook dat hij zich (hopelijk) erg comfortabel zal voelen tijdens het interview omdat het via zijn dochter gaat. 

Topiclijst

  • Ervaringen tijdens wereldkampioenschappen: Hoe ervaarde hij als coach de druk van een wereldkampioenschap? Hoe zag hij de stress van zijn spelers en hoe reageerde hij daarop?

  • Perspectief op prestatiedruk: Wat waren destijds de opvattingen over mentale druk en stress bij spelers? Werd dit serieus genomen, en zo ja, hoe?

  • Omgang met mentale gezondheid: Welke strategieën gebruikte hij om spelers te ondersteunen onder stressvolle omstandigheden? Heeft hij specifieke verhalen of situaties die hem bijblijven?

  • Vergelijking met huidige trends: Hoe denkt hij nu over het belang van mentale gezondheid in de sport? Wat vindt hij van de huidige aanpak die steeds meer focust op mentale ondersteuning?

  • Effect op spelers na de carrière: Heeft hij ooit geobserveerd hoe prestatiedruk invloed had op de latere levens van zijn voormalige spelers?



Vragenlijst met antwoorden




1. Experience during the World Championship

  1. Could you share what it was like to coach in the World Championship finals? Did you experience any kind of pressure? If yes, what kind of pressure? 

It was an honour and pride for me to prepare the Bulgarian national team for the 11th World Championship in Paris - 1986.


  1. Did your players have any pressure from playing on such a big stage? How did they react to that pressure? 

The competition was great and the tension grew with each passing game; differently for each player.


  1. Are there any specific moments or situations from the championship that stand out to you, especially concerning how players handled stress?

At specific moments when the players could not cope with the stress that accompanied difficult situations, the coach intervened with a polyagamous stoppage of play.


2. Perspectives on Performance Pressure

  1. In your time as a coach, how was performance pressure viewed in sports? Was it something openly discussed?

As a coach, I have always tried to keep my composure during a game and convey calmness to the players.


  1. Did you notice differences in how individual players dealt with pressure? Were there any characteristics that helped some players manage stress better than others? And how?

Depending on the sportsmanship and psychological capabilities coupled with experience different players cope differently.


  1. How would you handle it when a player would deal with a lot of performance pressure? 

 I would use the extra to calm him down,  so he can get more involved in the game.


3. Approaches to Mental Health

  1. As a coach, did you have strategies for supporting players’ mental resilience under pressure, when facing a really strong team for example? 

The strategy is built during the preparation and debriefing before each game, depending on the opponent and the team as a whole.


  1. How did you handle situations when a player seems to be more mentally or emotionally strained?

By breaking up the game and giving tactical instructions, to get out of this state, through changes in the way of playing and the inclusion of new players.


  1. How would you make sure the players kept being motivated, mentally strong and giving 100% in the matches? 

With preparation, the players are given the opportunity to show greater confidence during the match by giving their best.


4. Comparison with Modern Views on Mental Health

  1. Do you think volleyball has changed a lot as a sport? What are some key things that changed? 

Volleyball has retained its character, but has become faster, more attractive and more spectacular in attack and defence.


  1. Today, there is a lot more attention on mental health in sports. How do you feel about this shift?

Volleyball has retained its character, but has become faster, more attractive and more spectacular in attack and defence.


  1. Who’s responsibility is it to stay mentally strong, the player? The coach? The club? 

The sense of responsibility, to club, team and coach.


5. After the career

  1. After spending so long focussing on one thing, how did players feel when their career ended?

After the end of an athlete's sporting career, a small crisis occurs a moment, faced with parting with a beloved sport and teammates.


  1. Do you keep in touch with any former players, and have you seen how they dealt with the transition out of professional sports? Did the pressure they faced impact them later in life?

I maintain relationships with many of my former athletes, coaches and managers and enjoy the honor and respect.


  1. If you could go back, would you change anything about the way you handled (the mental side of) coaching?

I am not currently an active coach, but observing the changes in the current volleyball, I would change some of the means of conducting the game.


6. Personal Reflections

  1. After all these years, how do you think the mental resilience of the players influences the game?

Mental resilience is extremely important for match performance.


  1. What was your most favorite and memorable moment in your volleyball career? And your least favorite? 

The most proud moment for me remains when the Bulgarian flag was raised in the hall

Bercy in Paris, alongside the flags of the USA and the USSR.


  1. Lastly, what advice would you give to young coaches today regarding mental health and performance pressure?

To improve, learning new methods and psychology, to create mutual respect among players, which in a team sport is extremely useful for achieving sporting excellence.