Kuva: Lighthouse Play Club -työpajan leikissä syntynyt heijastus peilipintaisessa matossa (Siri Haapanen 2024).
Kirjoitusprosessia aloitellessani törmäsin psykiatri Stuart Brownin tekemään leikkiä käsittävään tutkimusaineistoon. Kirjassa Play: How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul Brown käsittää aikuisena leikkimisen tavat kahdeksaan eri leikkityyliin; joker, kinesthetic, explorer, competitor, director, creator, storyteller ja collector. (Brown 2010, 65). Tekemäni leikkisän nettitestin perusteella osun itse kategoriaan explorer, eli tutkija. Brown kuvailee tutkijatyyppistä leikkijää seuraavasti:
Each of us started our lives by exploring the world around us. Some people never lose their enthusiasm for it. Exploration becomes their preferred avenue into the alternative universe of play. Exploring can be physical – literally, going to new places. It can be emotional – searching for a new feeling or deepening of the familiar through music, movement, flirtation. It can be mental – researching a new subject or discovering new experiences and points of view while remaining in one place. (Brown 2010, 67.)
Tämä kuvaus tutkivasta leikkijästä antoi vielä yhden pienen kipinän lisää sille ajatukselle, miksi olen päätynyt tekemään opinnäytteeni taiteellisen tutkimuksen projektina. Olen aina kokenut vilpitöntä mielenkiintoa maailmaa ja ympäristöäni kohtaan, ja jatkuva oppiminen ja tutkiminen on olemiseni keskiössä. Tämäkin tutkimusprosessi näyttäytyy minulle eräänlaisena leikkinä ja hupina, sillä pyrin siihen, että teen asioita ilosta, en pakosta.
Olen nauttinut kovasti maisteriopinnoista, enkä rehellisesti sanottuna haluaisi päättää opintoja vielä tässä kohtaa. Koen että niin paljon on vielä näkemättä ja ymmärtämättä. Onneksi oppiminen ei lopu koskaan, mutta se, että olen saanut olla ympäristössä joka on vain oppimista varten, on minulle ollut viime vuosien tärkeimpiä kokemuksia. Myös siksi sattuma siitä, että saan olla ensimmäisten joukossa maisterin opinnäytteen Teatterikorkeakoulussa taiteellisen tutkimuksen projektina suorittava opiskelija, tuntuu itsessään suurelta kunnialta. Myönnettäköön, että olen ollut myös todella jännittynyt ja jopa peloissani siitä, kuinka tulisin tästä tehtävästä selviämään.
Leikin voima on noussut monestakin syystä itselleni tärkeäksi tavaksi olla maailmassa. Brown on tutkinut leikin tärkeyttä aikuisille etenkin mielen hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta, mikä on itselleni äärimmäisen tärkeä teema kokemani uupumuksen vuoksi. Loppuun palamisen ja itselle sopimattomien työskentelymallien kautta on sosiaalisesti kestävien työskentelytapojen löytämisestä tullut minulle eräänlainen unelma tai tavoite, ja mielestäni leikki ja lempeys on sen keskiössä.
Vahvana innoittajana aiheen parissa pörräämiseen vaikuttaa myös taustani vapaaehtoistöiden parissa. Olen tehnyt vuosia vapaaehtoistöitä lasten ja nuorten kanssa kansainvälisessä rauhankasvatusjärjestössä, jossa ehkäpä ydinajatuksena on leikkien ja pelien kautta maailman tarkastelu. Tärkeä oppi tässä itselleni on ollut se, kuinka käsitellä niitä kipeimpiä ja vaikeimpiakin asioita maailmassa, ilman että se syö omia voimavaroja. Koen, että maailma voi olla melko kuormittava paikka, joten yritän omalla osaamisella ja tahdolla rakentaa ympärilleni maailmaa, jossa olisi hieman helpompi ja kevyempi olla. Tämäkin tutkimus on osa tätä suurta tavoitettani.
Vaikka tarkastelemme leikkiä nyt hyvin pitkälti aikuisten, taiteilijoiden ja erityisesti valosuunnittelijoiden tulokulmaa hyödyntäen, en halua suinkaan unohtaa leikkimisen ammattilaisia, eli lapsia. Se mitä heiltä voimme oppia, on korvaamatonta ja toivonkin, että oppisimme toisinaan katsomaan maailmaa ja omaa tekemistämme lapsenomaisen leikkisästi.
Vielä ennen kuin menemme syvemmin asiaan, kuule tämä, arvoisa lukija! Mulla olisi pieni toive just sulle! Vaikka kyseessä on opinnäyte, ja ehkä liikumme jonkin akateemisen vakavuuden ja varteenotettavuuden rajapinnoilla, mainittakoon, että teen tätä myös ihan vain siksi, että tämä on kivaa. Ilon ja riemun äärellä oleminen tekee hyvää. Voit suhtautua tähän tutkimukseen juuri niin kuin haluat, mutta ehdotan leikkimielistä ja lempeää lähestymistapaa. Tää on kiva juttu!