Experiment

ANALYSE EN REFLECTIE


Hoe ben ik te werk gegaan?


Wat waren de voorwaarden?

Structuur

  • introductie van mezelf voor veilig gevoel te geven 5 min
  • associaties bij meervoudigheid? En korte voorstelling van de deelnemers. 10 min
  • Voorbeelden door portretten van kunstenaars te laten zijn tijdens het maken van de workshop.
  • uitleg opdracht 5 min
totaal 20 min
 
  • voeten tekenen 20 min
  • benen tekenen 20 min
  • torso tekenen 20 min
  • rechter arm tekenen 10 min
  • rechter hand tekenen 10 min
  • linker arm tekenen 10 min
  • linker hand tekenen 10 min
  • gezicht tekenen 20 min
totaal 1 u 40 min
 
pauze 20 min
 
  • samen met de groep het groepsportret samenstellen onder mijn begelieideing 20 min

 

  •  Reflectie door middel van dialoog? Wat zijn wij? 
        Verschillen? Gelijkeniisen etc... 30min
 
  • Afsluiting workshop, vragen of ze het leuk vonden? 10 min
 

Ontwerp Analyse en reflectie van het "groepszelfportret"

 

Ontwerp voorbereiding experiment "groepszelfportret"

 

Casus

Studenten hun zintuigen laten gebruiken om goed te laten kijken naar hun eigen lichaam. Verbeelden vanuit introspectie. Daarna vanuit die introspectie in dialoog te gaan met de medestudent over verschillen en gelijkenissen en hun positie in de groep. 

Gebaseerd op een Casus uit het boek “Dialogue based teaching p100”

Self-Representation - The common thread The J.F. Museum (primary school)

 

Dit voorbeeld heeft me geholpen om mijn methode praktisch te concretiseren. Dit heeft geholpen om mijn “les” the communiceren naar de academie. Want als ik gewoon zou zeggen dat ik een kunstwerk wou maken, had de verantwoordelijke het niet begrepen. Het was ook een goede houvast om mijn workshop te geven. Het grote verschil met mijn casus is dat ik dit ook gebruik om een co- creatief kunstwerk te maken. De doelgroep is ook anders maar ik vind dit zeker toepasbaar op het volwassen onderwijs. 

 

Ik heb ook gezegd dat ik als kunstenaar mee doe met het project. Dat is ook een groot verschil. Ik geef de workshop maar ik ben ook tegelijkertijd een deelnemer. Dus mijn positie zal fluctueren. De vraag is hoe zal mijn positie fluctueren?

Experiment

ONTWERP


Ontwerp voorbereiding experiment "groepszelfportret"


Ontwerp Analyse en reflectie van het "groepszelfportret"

Deeltijds Kunstonderwijs

Sint Truiden Academie Haspengouwen

Thema

Visualisatie van Meervoudigheid

Doelen voor de deelnemers

Studenten laten ervaren hoe ze zich zelf verbeelden tegenover hoe de ander hun eigen verbeeld. Ze laten van elkaar leren door zich af te vragen wat de verschillen en gelijkenissen zijn. Van de groep en zichzelf een meer genuanceerd beeld hebben. Ze leren om uit meerdere standpunten met elkaar in dialoog te laten staan en daar ook de schoonheid van te appreciëren. 

Belangrijke Aspecten voor het proces en de reflectie dialoog

De voorwaarde is dat er vertrouwen en veiligheid is voor een goede dialoog. De ervaring van het maakproces is het belangrijkst , niet het resultaat. Dit moet ik ook duidelijk communiceren. 

Educator/kunstenaar

Maarten Dillen

Introductie van mezelf 5 min

 

Goedemiddag mijn naam is Maarten Dillen. Ik ben een master student Kunsteducatie in Fontys in Tilburg. Daarbij ben ik ook Beeldend Kunstenaar ik werk met mediums zoals fotografie, zeefdruk, installatief etc… Een beetje een Jack of all trades Master of none. Bedankt dat jullie willen meedoen aan mijn co creatief experiment. Ik doe voor mijn meesterproef onderzoek naar meervoudigheid en hoe ik dat kan visualiseren in één beeld.

 

associaties bij meervoudigheid? En korte voorstelling van de deelnemers. 10 min

 

Ik zou graag een korte introductie ronde met jullie willen doen. 

Kunnen jullie je naam leeftijd en beroep zeggen?

Daarbij de eerste associatie dat jullie denken bij het woord meervoudigheid in een zin? Er zijn geen verkeerde antwoorden.

 

Ronde introductie

 

Disclaimer

 

Vooraleer dat ik de uitleg geef voor het experiment. Wil ik aan jullie vragen of het oke is of ik de sessie film en opneem. Deze film en geluidsfragmenten zullen nooit verspreid worden of openbaar worden gezet. Jullie anonimiteit word zeker bewaakt. Ik hecht daar zelf heel veel belang aan. Jullie namen worden ook nooit letterlijk in mijn publicatie gezet, tenzij dat ik jullie toestemming heb.

 

Ten tweede als jullie met iets oncomfortabel zijn hoeven jullie niet meer deel te nemen. U mag altijd he mij laten weten waarom dat dat zo is. Maar dat is geen verplichting. Jullie mogen mij altijd daar achteraf voor contacteren zodat ik daar in de toekomst mee rekening kan. houden.

 

De opdracht

 

We gaan voor de pauze een groepszelfportret maken. Maar Hoe gaan we dat nu doen?

Ik heb hier een hele hoop transparant kalkpapier. Dat is het materiaal waar we op gaan werken. Ik heb deze in stukken verdeeld en daar gaan we telkens een onderdeel van ons lichaam op tekenen. Daar zij jullie heel vrij ook in. Willen jullie symbolen gebruiken dat is helemaal goed. (Geef voorbeeld Fred Bervoets en Maria Lassing. De portretten moeten helemaal niet letterlijk zijn. 

 

We gaan van onder naar boven. Voeten, Benen torso, rechterarm, rechterhand, linkerarm, linkerhand. Als laatste hoofd.

 

Jullie krijgen voor elk onderdeel een bepaalde tijd. Er is geen fout antwoord. Volg je eerste gedacht. Het gaat niet om het eindproduct, maar om het proces. Ik heb ook spiegels voor goed te kunnen kijken naar jezelf. Je moet deze niet gebruiken. Daarna nemen we een pauze om even op adem te komen.

 

Na de pauze gaan we samen de portretten assembleren. En gaan we er een gesprek over hebben.

  

Tijdens de workshop

 

Voeten

 

Wat maakt jou voeten jou voeten? Heb je bepaalde schoenen aan? Wat laat je zien? Je sokken, je tenen? Vond je dat je mooie voeten hebt?

 

Benen

 

Wat maakt jou benen jou benen? Zijn er karakteristieken van jou benen? Draag jij bepaalde kledij waar dat jij van denkt dat jij jij maakt?

 

Torso

 

Wat maakt jou lichaam jou lichaam? Waar leg je de focus? Wat laat je zien? Wat laat je niet zien? Draag je bepaalde accessoires? Een ketting? Is dit een gewoonte of een bewuste keuze?

 

Linkerarm

 

Is dit je dominante arm? Ben je misschien ambidexter? Wat vind je mooi aan je arm wat vind je lelijk?

Heb je harige arme of niet? Heb je zichtbare aders? Ben je gespierd? Let goed op de plooien in jou huid!

 

Linkerhand

 

Is dit je dominant hand? Heb je veel eelt op je handen? Heb je een droge huid? Zijn er littekens? Draag je iets van accessoire? Heeft je beroep effect gehad op je hand?

 

Rechterarm

 

Is dit je dominante arm? Ben je misschien ambidexter? Wat vind je mooi aan je arm wat vind je lelijk?

Heb je harige arme of niet? Heb je zichtbare aders? Ben je gespierd? Let goed op de plooien in jou huid!

 

 

Rechterhand

 

Is dit je dominant hand? Heb je veel eelt op je handen? Heb je een droge huid? Zijn er littekens

Draag je iets van accessoire? Heeft je beroep effect gehad op je hand?

 

hoofd

 

Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zijn de eigenschappen van je gezicht die jij vind dat jij jij maakt? Neus sproeten, littekens, rimpels? Baard? Bril?

 

Pauze ik assembleer tijdens de pauze

 

 

Groepsgesprek

 

 

Startvragen

 

Wat zien jullie?

Wat valt jullie op?

Zie je gelijkenissen?

Vinden jullie dat dit jullie groep representeert?

Zijn er duidelijke verschillen?

Vinden jullie het leuk om samen iets te maken?

Zie jullie een bepaalde meervoudigheid in dit groepportret?

 

ik ga ook veel inzetten op mijn intuïtie als kunstenaar

 

Ik ga er op letten dat ik niet te veel invul, maar de deelnemers veel aan het woord laat. Ik wil dat dit gesprek organisch verloopt. Het is geen interview.


Verloop

ANALYSE EN REFLECTIE


Ik wil hier op reflecteren vanuit een subjectieve blik. Er is geen nulpunt waar ik vanuit kan observeren, omdat dit niet een empirisch onderzoek is.  Dit is een artistiek onderzoek. Sterker nog  het is een auto etnografisch onderzoek. Wat is mijn positie en de positie van de ander? Wat gebeurt er in dat discour?


Hoe ben ik te werk gegaan tijdens de analyses en reflecties van de workshops?


Tijdens de workshop/experiment heb ik een opname gemaakt. Video en geluid. Dit ga ik analyseren en ik ga proberen antwoorden te vinden op de onderste vragen. 

 

Er zijn ook tekeningen gemaakt door de deelnemers van de workshop. Ik doe ook een persoonlijke reflectie op deze tekeningen. De tekeningen zijn ook aanwezig terwijl ik de video’s bekijk. Dit heeft voor mij een meerwaarde tijdens de analyse.

 

Ik ga de data observeren vanuit het idee, Hoe ik schuif tussen de Educator en kunstenaar. Wanneer ben ik conceptueel aan het co-creëren? En Wanneer ben ik aan het doceren? 

 

Door bewust tijdens de analyse te schuiven tussen verschillende posities is volgens mij de manier om met het materiaal (de opnames en de tekeningen) aan de slag te gaan. Ik doe dit op deze wijzen zodat ik kan aantonen dat mijn positie meervoudig kan zijn.

 

Ik zal nooit zuiver kunnen kijken naar de beelden die gemaakt zijn, omdat ik de kaders van de workshop heb ontworpen. Daarbij heb ik ook het proces tijdens de workshop ook bewust beïnvloed, omdat ik onderdeel was van de co-creatie. 

 

Dus ik heb gekeken naar de groep en de dynamiek van de groep. Ik heb ook na het tekenen een groepsanalyse/reflectie gedaan met die groep. Daarna heb ik aan de hand van het videofragment ook nog is een observatie gedaan en daarna nog is een reflectie op de tekeningen zelf.

 

 

Welke vragen wou ik beantwoorden?


Ik vind het belangrijk om niet tijdens observatie meteen de volgende vragen te willen beantwoorden, omdat ik vind dat ik dan geen eerlijke analyse kan maken. Omdat het al een subjectieve analyse is, denk ik als ik dit zou doen dat ik op voorhand mijn observatie en analyse te veel richting ga geven. En dat ik te snel conclusie ga trekken. Daarbij verliest het dan zijn punt om drie keer het experiment te doen. Ik verlies alle bijvangst als het ware.



  • Welke ruimte is er voor het kunstenaarschap normaal gesproken in het docentschap?

  • Wat voor dynamiek is er in de groep?

  • Wat voor invloed heeft de  dynamiek van de groep op mijn rol?

  • Wat betekent dat voor het ongemak of het gemak van de ander?

  • Wanneer veranderde de dynamiek van de groep?

  • Wat is er anders in de dynamiek tussen docent en student? Hoe veranderd de kunstenaar de dynamiek van de groep?

  • Wat maak ik mogelijk door het anders te organiseren?

  • Hoe helpt dat om zowel interessante kunst te maken als die meervoudigheid vorm te geven?

  • Wat sluit ik uit door het anders te organiseren?


Wat wil ik aantonen?


  • Meervoudigheid moet kunnen zijn.
  • Het beeld is net zo waardevol als het gesprek. 
  • Meerdere perspectieven zichtbaar maken zonder te egaliseren.
  • De Beelden zijn niet de voorbeelden en illustraties van mijn uitgevoerde methode. ( Ze zijn achteraf een kunstwerk)

  • Spiegels 
  • Transparante papieren 
  • Stiften 
  • houtskool
  • tekenspullen
  • Tafels voor op te kunnen tekenen 

benodigdheden

Meervoudigheid laten manifesteren door vanuit verbeelding van zichzelf naar verbeelding van de groep te gaan. Het belang van dit proces te laten zien en de schoonheid te laten zien van hoe meervoudig een verbeelding kan zijn. 

Didactische doelen (Dit is niet alleen didactische bedoeld maar een doel van het kunstwerk.)

Deelnemer

Leerlingen Schilderkunst en Tekenen 18+ één kunstenaar