- Wil niet teveel: het is ontzettend waardevol als er een paar collega’s open staan om met je mee te doen. Voel je niet teleurgesteld of ontmoedigt door weinig animo en schat de deelnemers die je wél heb op waarde!
- Daag jezelf uit en stap uit je comfortzone.
- Let op hoe je bepaalde woorden uitlegt. Dit was vooral van belang toen ik het nog over doelloosheid wilde hebben, maar ook bij dit onderzoek ben ik me heel bewust geweest van de impact die woorden kunnen hebben.
- Ga eerst zelf ‘spelen’ in je eigen klas. Dan kan je daarna je bevindingen delen.
- Zet helder op papier waarom jij dit onderzoek wil doen. Door dit te doen ben ik veel gerichter aan de slag gegaan.
‘Wij zoeken het gedicht ‘Drakendoder’, zei de jongste prins en hij knipperde een keer met zijn ogen. ‘Ik heb het niet,’ zei de grijze man die al meteen weer de deur dicht wilde doen. ‘Maar u weet er toch wel iets van, is het niet?’ vroeg de middelste prins.
‘Een beetje,’ antwoordde de grijze man terughoudend.
‘Een beetje?’vroegen ze tegelijkertijd en ze lachten nog diepere kuiltjes in hun wangen.
‘Nou, niet veel zal ik maar zeggen.’
De grijze man deed nu eindelijk de deur wijd en uitnodigend open. ‘Ga hier maar zitten,’ zei hij tegen de prinsen. Hij nam zelf in kleermakerszit plaats op de grond en keek de prinsen aan. Toen begon hij te ratelen over waar hij vandaan kwamen en waar hij naartoe gin, wat hij in zijn leven allemaal gedaan en wat hij niet had gedaan. Over zijn zieke moeder en zijn opa, zijn zus, zijn neefje enzovoort. Het hield maar niet op. Wat een kletsmajoor. Dat hij zogezegd op zichzelf was, daar merkten de prinsen maar weinig van.
‘Om nog even terug te komen op ‘Drakendoder’, probeerde de oudste prins die als eerste de kuiltjes in zijn wangen was kwijtgeraakt. ‘inderdaad, daar bestaat maar één exemplaar van, wisten jullie dat?’ zei de grijze man. ‘Het gedicht is in handen van een oude man met vreemde, lichtgevende ogen, een zogenaamde ziener. Hij draagt dat gedicht in een zilveren koker op zijn borst. Hij waakt er als een … als een waakhond over, zal ik maar zeggen.
Op deze pagina vind u alle begeleidingsgesprekken die ik in de afgelopen tijd heb gevoerd met mijn studie coach, critical friends, docenten en experts. Zoals hierboven ook wel te lezen is, is het onmogelijk om in je eentje onderzoek te doen. De prinsen zijn op zoek naar een gedicht en hebben daar de hulp van mensen bij nodig. Zo ben ik ook op zoek naar een antwoord en dat kan ik ook niet alleen. Vandaar dit begeleidingsverslag. Hier kan u lezen welke adviezen ik heb gekregen en wat ik heb gedaan met al het aangereikte.
20 januari 2024 hadden we de Winterschool van FAA. Hier kwamen verschillende masters samen om een leerzame dag te hebben. We werden gekoppeld aan verschillende disciplines en hebben mooie gesprekken gevoerd.
Dag 1:
Een opdracht die we kregen was om na te denken over ruimte. Voor iedereen is de opzet en opbouw van ruimte weer heel anders. Iedereen heeft verschillende dingen nodig. Dit moesten we vorm gaan geven en aan het einde van de dag presenteren. We hadden te maken met een danser, een aantal muzikanten een architect en twee masterstudenten. Voor iedereen zijn andere dingen belangrijk. Dit hebben we uiteindelijk gemaakt tot een video.
Dag 2:
Ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vind. Welk ecosysteem pas je tussen? We moesten een lijst maken over wie je bent. Het was heel waardevol om hierbij stil te staan. Ook voor mijn onderzoek. Want wie ben ik nou eigenlijk? En wie is de ander? Waar komen zij vandaan? Iedereen neemt andere dingen mee zijn of haar werkleven in. Het was voor mij ook een mooi realisatie moment om dat te beseffen. Hoe ga ik daarmee om in mijn onderzoek?
Hoe zorg ik ervoor dat ik ruimte geef aan al die andere mensen die met andere waardes, geschiedenissen en emoties meedoen in mijn onderzoek?
Tijdens mijn onderzoek heb ik met veel mensen gepraat, vaak gekoppeld aan mijn master. Maar ik vond het ook heel belangrijk dat mensen buiten die ‘bubbel’ snappen waar ik mee bezig was. Daarom heb ik ook veel gesprekken gevoerd met vrienden. In dit geval ‘critical friends’ omdat ik in deze gesprekken echt op zoek was naar eerlijke meningen. Ik wil namelijk dat dit onderzoek voor iedereen toegankelijk en begrijpbaar is.
Veel gesprekken heb ik gevoerd met mijn lief Walter van Dijk. Werkzaam bij de verkeerspolitie als hoofdagent. En dus ook totaal geen ervaring met de dingen die ik aan het onderzoeken ben. Urenlang heb ik hem bevraagd op keuzes die ik maakte, of het voor hem logisch klonk en of hij snapte wat ik met bepaalde woorden bedoelde. Zo wist ik precies welke woorden extra uitleg nodig hadden en kon hij beoordelen of de gegeven uitleg voldeed. Hij was een klankbord waar ik veel aan heb gehad.
Ook mijn twee huisgenootjes, waarvan een werkzaam is in het basisonderwijs en een werkzaam is als HR adviseur bij een grote kwekerij moesten veel aanhoren. Het zijn geen gedocumenteerde gesprekken of vooraf afgesproken momenten. Toch zijn deze korte interactie momenten en snelle vragen ontzettend waardvol geweest voor mijn onderzoek. Het is namelijk lastig om uit deze grote onderzoeksberg te stappen en eens objectief te kijken naar wat je allemaal hebt gedaan.