Beste lezer,
Welkom in mijn meesterproef logboek. Dit logboek vertelt u alles over mijn onderzoeksproces. Met behulp van deze leeswijzer neem ik u mee in het logboek. Hier vind u een korte uitleg over hoe het logboek werkt en de weg naar de juiste pagina’s.
Het kan fijn zijn om de pagina te verkleinen. Je kan in- en uitzoomen door op je toetsenbord te klikken op CTRL + of CTRL -.
'Het is hoog tijd om jullie opvoeding af te ronden' zei de koning. 'Jullie gaan de wereld in, naar het vasteland. Jullie moeten veel mensen ontmoeten. Van al deze mensen leren jullie evenzovele manieren van denken en leven.' Na een korte stilte schraapte hij zijn keel en vervolgde: 'En jullie moeten een geheime toverformule vinden.' 'Een geheime toverformule?' vroeg de oudste verbaasd. 'Ja. Het is wel heel, heel belangrijk,' zei de koning. Zijn stem klonk alsof hij aan zijn zonen het onmogelijke vroeg.
‘Het is een oude toverformule die heel lang geleden is opgeschreven op een rol perkament. Ze bestaat uit honderd regels die rijmen.' 'Dat is handig,' zeiden de middelste en de jongste. 'Het is dus een beetje een gedicht,' ging de koning verder. 'En het heet Drakendoder.’ De koning keek zijn zonen weer een poosje stil aan en zei toen: 'Als we die toverformule vinden, kunnen we gered worden van de draken. Het is een soort handleiding voor het maken van een elixir.’ ‘Een elixir?’ vroegen de drie prinsen tegelijk. De koning knikte. 'Dat elixir werkt zoals vergif. We gieten het in de zee, waardoor alle draken binnen de kortste keren het loodje leggen. Ga dus heen, lieve zonen, en kom niet terug voor jullie de toverformule hebben gevonden.’
De tweede manier is door met de muis links boven in het scherm te bewegen, dan komt er een balk tevoorschijn. Klik hier op ‘CONTENTS’ om de inhoudsopgave te bekijken. Dat ziet er als volgt uit:
Hoofdvraag:
Wat gebeurt er als een leraar in de rol stapt van een kunstenaar, waardoor de toepassing van serendipiteit een rol krijgt in het basisonderwijs?
Er zijn twee manieren om door het onderzoek te navigeren.
De eerste manier is door gebruik te maken van de balk bovenaan iedere pagina. Klik op de gewenste pagina om erheen te gaan.
Dit is de inhoudsopgave van het onderzoek. Hier kan je op een pagina klikken om naar een nieuwe pagina te gaan.
Om de logica in mijn onderzoek te begrijpen is het belangrijk om te weten dat ik in mijn onderzoek gebruik maak van het verhaal van de drie prinsen van Serendip. Dit is een sprookje, gebaseerd op de herkomst van het woord serendipiteit. Door mijn onderzoek heen neem ik u niet alleen mee in mijn verhaal, maar ook in het verhaal van de drie prinsen. Ze worden namelijk door hun vader op pad gestuurd om op zoek te gaan naar een gedicht. In dat gedicht zit een toverformule verstopt die ervoor zorgt dat het land waarin ze wonen voor altijd veilig zal zijn van alle draken waarmee het omsingeld is. Op de reis komen ze veel obstakels tegen die ik verwerkt heb in mijn onderzoek. Ik ga nu natuurlijk nog niet verklappen wat er allemaal gaat gebeuren, maar ik kan u vertellen dat het een enerverende reis was voor de prinsen en voor mij.
Aan het begin van elke pagina zult u begroet worden door een blokje met schuingedrukte en normale tekst. De schuingedrukte stukjes zijn delen uit het boek. De dingen die de prinsen meemaakten koppel ik hiermee aan mijn eigen onderzoeksverhaal.
Tijdens het onderzoek, waar ik bijna een jaar over heb gedaan, waren er best veel gebeurtenissen die van invloed waren. Er lagen bij mij geen leeuwen en beren op de weg, maar draken en driekoppige slangen. Net als in het verhaal van de drie prinsen van Serendip was elk obstakel een uitdaging. Een ervaring die me verder bracht en me dingen leerde. Daarom vertel ik onderaan de pagina een verhaal. Gebaseerd op de gebeurtenissen van de drie prinsen van Serendip. Dat verhaal wordt verteld door middel van pictogrammen.
Elk pictogram staat voor een gebeurtenis in mijn onderzoek. Het verloren bootje wat tussen de pictogrammen zijn weg probeert te zoeken ben ik. De stand van het bootje laat zien waar ik me op dat moment in het onderzoek bevind. Om de gebeurtenis te lezen kunt u op de pictogrammen klikken, dan komt u op een pagina met het verhaal van het bijbehorende pictogram.
Heel veel leesplezier en verdwaal niet tussen de woelige baren!
Deze pijlen geven de richting in het onderzoek aan. Ze verwijzen soms naar extra informatie of geven aan waar het vervolg staat.
In dit onderzoek speelt het woord serendipiteit een belangrijke rol. Om onduidelijkehden te voorkomen geef ik hier alvast een definitie van het woord. Verder in het onderzoek ga ik er dieper op in.
Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders.